Mikael Ymer vidare i Wimbledon: ”Fantastiskt med publik igen”

Mikael Ymer vände och vann i fem set mot den tidigare världsfemman Jo-Wilfried Tsonga. Siffrorna skrevs till 7-5, 6-7, 5-7, 6-4, 6-3 i vad som var Mikaels första match i Wimbledons huvudtävling i karriären.

Mikael Ymer, eller Big Mike Ymer som han kommit att kallas på olika forum och sociala medier, verkar gilla det här med att spela långa matcher och mala ner sina motståndare.

Tidigare i karriären har Mikael haft en vana att vända och vinna i tre set. Kanske blir detta ett nytt trendbrott för Sveriges hetaste tennisspelare just nu.

TT: Hur överlevde du fem set och vann mot en Tsonga som gjorde allt möjligt och var på lite olika typer av humör samtidigt som du höll dig kall matchen ut…

– Jag tycker det var en väldigt bra mental prestation och det var det som räddade mig, svårspelat på gräset, han servade väldigt bra, jag hade faktiskt många chanser och på många av dem hade jag inte mycket att säga, höll mig lugn, samlad i komplicerade lägen tror jag gjorde skillnad idag.

TT: Jag fick berättat för mig att du är är på listan för Sverige i OS, vad är dina tankar om OS och att du är kvalificerad på ITF?

– Har jag kvalat in eller inte?

TT: Ja, det är upp till dig.

– Det finns mycket att säga och det kommer sägas efter Wimbledon, just nu är det inte rätt tillfälle. Jag är mitt inne i det här, jag kommer inte lägga fokus på det idag men vi kommer sätta oss ned och prata mer om det när jag kommer hem.

Tennisportalen: 2020 och i år har du spelat många matcher utan publik. Vad är det för skillnad att spela matcher utan publik jämfört med nu när fansen är tillbaka? Kan tänka mig att det har varit svårt med motivation, bubblor under tävlingar osv.

– Jag kommer ihåg när det inte var publik och jag fick frågan så var det mer att det var okej, jag tar det som en träningsmatch, på ett sätt blir det skönt men när vi haft publik igen så känner jag att jag fått en annan uppskattning av hur mycket bättre det är med fansen. Det ger en helt annan energi på banan, jag brukar socialisera ibland (med fansen) på banan, allvar kanske är fel ord men det blir helt enkelt en roligare stämning. Jag tror corona verkligen gav mig perspektiv på hur fantastiskt det är och hur mycket vi ska uppskatta publiken.

Tennisportalen: När Kyrgios mötte Tsonga i Australian Open 2018 hyllade han fransmannen efter matchen och berättade om hur han som yngre junior sett upp till Tsonga. Vem hade du som idol när du var yngre och var kanske Tsonga en av dem?

– Definitivt en av dem. Framförallt när vi var yngre och spenderade så fruktansvärt många timmar på Youtube och bara kollade en massa tennis, highlights och Tsonga var ofta en som dök upp. Jag minns fortfarande när Tsonga mötte Nadal i Australian Open, det fanns ett tolvminutersklipp där han spelade helt, helt sjukt. Han var definitivt en spelare vi sökte på. Alla i ”Big 4” såklart kollade vi mycket på. Vem ser jag upp till? Inte alltid idrottare så, mer uppskattning för tennisen de spelat. Jag tycker om Tsonga som också blivit en vän utanför banan men om det är någon jag ser upp till är det Greta (Thunberg). Greta tycker jag är väldigt cool, en liten annan kategori kanske.

Tennisförbundet: Det känns lite konstigt att kalla det debut när du var här i final som junior och kvalade i tävlingen för några år sedan men hur var det att spela huvudtävlingen i Wimbledon för första gången?

– Det var väldigt roligt och kände en uppskattning för det tidigt i matchen. 2019 var jag här och kunde inte spela i huvudtävlingen, jag förlorade kvalfinalen och var en lycky-loser plats från att gå in, jag hängde då här två-tre dagar i streck och fick aldrig chansen. Nu är jag inne på egen ranking och det var kul att ha en garanterad plats och jag uppskattar det väldigt mycket.

Tennisförbundet: Utan att låta negativ så är det bara fyra tävlingar där du har tagit dig vidare från första omgången i år men alla tre Grand Slams har du slagit personbästa i samt Miami Masters. Två frågor, hur ser du på ditt år och trivs du bättre på de stora arenorna?

– Som jag sa i Paris tror jag att Grand Slams hjälper mig lite eftersom jag har tid att jobba mig in i matcherna. Hade vi spelat en ATP 250-tävling idag hade matchen varit slut efter tre set och på något sätt får man en andra chans här och jag har haft många matcher, Hurkacz i Australian Open (2021) förlorade jag också efter tre set. Jag tror att jag har en bra fysik vilket hjälper mig i längre matcher och för mig i slutändan är det dessa tävlingar som jag tycker är roligast att spela, jag är en som trivs att vara hemma i Stockholm med familjen och med mina bröder, det är inte alltid jag hoppar ur sängen och springer till Arlanda när det är andra tävlingar. Det är dessa tävlingar (Grand Slams) jag spelar för och att jag haft turen att spela bra är jättepositivt. Nu gäller det att försöka hitta någon typ av morot för att prestera i mindre tävlingar också, det börjar bli dags det med.

Tennisportalen: Du har Felix Auger-Aliassime härnäst i den andra omgången och till sist – känner du av stödet från alla svenska tennisfans på hemmaplan?

– Felix, han kan spela tennis alltså. Shit, han går riktigt bra. Det är inte så mycket mer att säga än att det är imponerade vad han har gjort och leverera väldigt bra. Hur gammal är han? Född 2002, 2001? 2000 är han visst född. Redan topp-20 i världen. Jag har inte så mycket koll på spelet men det kommer bli en rolig utmaning och jag ser fram emot det.

– Gällande stödet från hemmaplan känner jag verkligen av det. Framförallt från er (Tennisportalen) vilket är kul, jag säger det inte nu för att du sitter här men ni har verkligen byggt upp svensk tennis och höjt intresset. Det är inte många som har lyckats göra det. Alla era tävlingar, ni försöker med livestreams och göra det till events, jag är inte den enda av de svenska spelaren som uppskattar era events och jag skulle inte säga att tävlingarna är långt ifrån ATP 250-nivå över en kortare period, credd där. Resten av alla i Sverige som skriver och hejar, jag känner definitivt kärleken och jag uppskattar det enormt. Att lilla jag från Skara får så mycket support och kärlek från en sådan stor del av Sverige gör mig rörd och det känns surrealistiskt så fort jag tänker på det. Tack till alla som sitter och hejar och skriver så mycket positivt. Jag uppskattar det!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.