Mikael Ymer efter den helt galna matchen i Melbourne: ”Det gör ont just nu”

4 timmar och och 36 minuter. 6-2, 2-6, 6-4, 3-6 och 7-6 (10-8). Mikael Ymers andra omgång mot 17-rankade Karen Khachanov, coachad av ”Fidde” Rosengren, har blivit en klassiker vi sent kommer glömma.

Vilken match och vilken insats av Mikael Ymer.

Det räckte dock inte hela vägen.

– Det gör ont just nu, summerar en påtagligt knäckt Mikael Ymer till Tennisportalen efter matchen.

Det var så nära. Men ändå inte.

6-5 i avgörande set, Mikael Ymers serve och 30-30. 8-6 i det efterföljande supertiebreaket. Trots det lyckades svensken aldrig vaska fram en matchboll utan det blev Khachanov som tog tillvara på matchens enda vid ställningen 8-9 i det så avgörande och dramatiska supertiebreaket. Game, set and match, Karen Khachanov.

Men vilken match – och vilken insats av Mikael Ymer som visade att han även kan ta sig in i huvudet på topp-20 spelare – svenskens kanske främsta signum som tennisspelare och som vi blivit så vana att se på Challengertouren senaste året.

4 timmar och 36 minuter och Mikaels kanske tyngsta förlust i karriären. Hur låter en summering kort efter avslutad drabbning?

– Det gör ont. Ont som fan. Men jag vet att jag kommer kunna komma tillbaka från det här om nära dygn och uppskatta att jag spelade bra tennis. Överlag var det en bra insats från min sida. Jag är nöjd med det mesta men det enda som grämer mig i efterhand är gemet från 6-5. Jag byggde upp det så bra vid 5-5 och lyckades vara på bollen och göra det jag ville göra.

Mikael Ymer. Foto: Jac Lee – www.itsjaclee.com

Mikael fortsätter.

– Jag vet inte om det var för att jag såg mållinjen eller för att jag blev trött. Min serve svek mig helt. Det gör ont och det kanske hade sett annorlunda ut om jag hade servat som jag gjort tidigare i tävlingen och åtminstone fått en gratispoäng per gem. Jag vet inte hur många förstaservar jag fick in från 6-5 i femte set.

– Det är skönt ändå att jag kommer kunna se tillbaka på matchen och veta att jag gjorde mitt absolut bästa på banan, tillägger Mikael.

Du sa i intervjun efter vinsten mot Uchiyama att du kände dig nervös inför vad som komma skall under 2020. Här pressar du en topp-20 spelare i fem set och är bara några poäng från att avancera till en tredje omgång i ett Grand Slam. Skulle det kunna vara en insats som ger dig självförtroende inför framtiden?

– Absolut, det gör det. Som jag sa i intervjun, nu blir frågan om jag kan hitta vägar och orka göra om det här igen och igen. Lite det som blir hemligheten. Många kan, eller inte många men det finns spelare som kan göra det jag gjorde och pressa dem i fem set. I min kommande tävling i Montpellier ska jag ut mot dessa spelare igen och då gäller det att kunna göra allt ordentligt igen så jag kan göra om detta, vecka in och vecka ut. Det gör som sagt ont som fan just nu men jag vet att det här i slutändan kommer göra mig gott.

Hur löd din gameplan idag och förändrades den något under matchens gång?

– Vi går inte in i matcher med så mycket gameplan, det blir lite att mitt spel låser sig alltför mycket då. Jag försöker lägga fokus på det jag gör och jag är nöjd med min insats idag. Det hade nästan varit skönare att förlora med 6-3 i femte och avgörande set och inte ha det här men det ingår i sporten. Jag gav mig chansen att komma tillbaka och det kommer nya chanser. Jag ska ta det lugnt i tio dagar nu och sedan blir det att köra på igen.

– Nu registreras matchen i min hjärna och ja, jag kanske blev lite passiv vid ledning 8-6 i supertiebreaket, jag hade kunnat ligga på lite mer istället för att vänta på hans misstag. Förhoppningsvis registrera jag det här och gör saker och ting annorlunda framöver. Man får alltid en ny chans i tennis.

Mikael Ymer. Foto: Jac Lee – www.itsjaclee.com

Hur kändes kroppen ju längre matchen led?

– Det var min absolut längsta match och det kändes riktigt tungt att röra sig i supertiebreaket, jag är ung, det jag gör nu kommer bli bättre och bättre ,kommer kunna serva bättre och få mer gratispoäng, kommer lära mig att bli mer offensivare. Just nu känner jag mig dock som en 90-åring.

Kände du av några nerver i det avgörande supertiebreaket?

– Visst, det var lite pirrigt men jag tyckte att jag skötte det okej. Jag låg under med 0-2 direkt och tankarna började snurra direkt. ”Du hade 6-5 för tio sekunder sedan, nu är det 0-2, serven funkar inte, jag får bara köra andraservar och nu börjar han bomba på”. Jag fick sluta kolla på ställningen och bara fokusera på tennisen och jag är förvånad över att jag satte mig i en bra situation för att vinna i slutändan. Det enda jobbiga just nu är att gemet i femte set vid 6-5 till mig spelas på repeat. Allt annat är jag jättenöjd med.

Kommande spelschema för Mikael Ymer: Montpellier, Rotterdam, Marseille, Davis Cup, Indian Wells, Miami.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.