Mikael Ymer efter det historiska avancemanget: ”Tar det inte för givet”

Mikael Ymer blir den första svenska herrspelaren sedan Robin Söderling (2011) att nå den tredje omgången i Grand Slam.

2-6, 6-4, 6-4, 7-6 (5) blev siffrorna mot 146-rankade supertalangen Carlos Alcaraz Garfia från Spanien.

Mikael Ymer var bara ett par poäng ifrån avancemang till den tredje omgången under fjolårets Australian Open. Karen Khachanov vann då den oerhört dramatiska femsetaren efter 10-8 i supertiebreak.

Inatt svensk tid fick Mikael Ymer upprättelse.

Den spanska supertalangen och blott 17-åriga Carlos Alcaraz Garfia avhandlades i fyra set efter att svensken steppat upp rejält i de avgörande momenten.

På den efterföljande digitala (!) presskonferensen fick Tennisportalen och övriga svenska medier chansen att prata med Mikael Ymer och höra hans tankar om bedriften.

Du tar dig till den tredje omgången i ett Grand Slam. Hur stort är det för dig? (Radiosporten)

– Det är stort och jag försöker inte ta de här stunderna för givet. Förra året var jag väldigt nära. Jag fick inte med mig den men det är det som är det fina i sport antar jag. Man åker hem, fortsätter att träna på, göra sitt bästa och plötsligt är man här igen och får en till chans. Idag fick jag med mig segern. Jag är stolt över mig själv och tycker att prestationen i sig var av hög kvalitet. Jag ska försöka njuta idag och sedan blir det att ladda om inför nästa uppgift.

Du zoomades in efter matchbollen och TV-tittarna kunde se dig pusta ut något rejält. Var det lättnad du kände just där och då? (Tennisportalen)

– Jag antar att det var lite så. Jag kan inte komma ihåg exakt hur mina tankar gick men jag tror att jag tittade lite tillbaka på fjolåret samt även perioden från att säsongen nu kommit igång. Jag har inte varit nöjd med mitt spel, varken i match eller träning. Mitt självförtroende var inte särskilt högt när jag gick in i tävlingen här och jag kände mig lite ”lost”.

Mikael fortsätter.

– Att jag har lyckats kriga hem två matcher när jag känt att jag inte kunnat spela så som jag faktiskt vill spela, det är klart att jag är nöjd med bedriften. Inför tävlingen kände jag också lite i stil med: ”Hur ska det här gå, jag möter bland de bättre spelarna i världen och om jag inte levererar på topp, hur ska det sluta?” Jag blev nog lite förvånad över att jag lyckades hitta ett sätt och känslorna var mer en mix av lättnad och glädje.

Jag måste bara fråga om ditt viskande till brorsan Elias under er gemensamma presskonferens inför huvudtävlingen… (Tennisportalen)

– Haha. Jag såg den. Vad frågade jag? Vad klockan var i Sverige?

Exakt!

– Jag kommer inte ens ihåg att jag hade frågat. Jag tror det var för att jag såg den svenska reportern (TT nyhetsbyrå) och undrade om han satt uppe då jag glömde bort vad klockan var hemma i Sverige. Sitter han uppe på natten klockan 03:30 för att göra det här? En riktig kämpe alltså. Dock var han i Sydney fick jag veta…

Mikael, eller ”Big Mike” som han numera kallas i folkmun, tränade med världssexan Stefanos Tsitsipas inför huvudtävlingen drog igång.

– Jag gillade det. De är väldigt roliga att vara runtomkring med och träningarna gick fort. Vi hade kul. Det var mycket poängspel och vi lunchade efter träningarna. Det kändes som att vara tillbaka till juniortiden igen.

Sverige har som bekant en rik tennistradition och inte haft någon GS-segrare på väldigt lång tid. Hur har du och din bror hanterat pressen under resans gång? (AP News)

– Den här frågan har vi fått väldigt ofta och jag kommer ge samma svar som när jag var yngre och fick samma fråga. Jag kommer alltid spela för mitt land och jag kommer alltid att göra mitt bästa och mer än detta kan jag inte göra. Även fast jag spelar för mitt land och älskar mitt land så har jag aldrig känt att jag är skyldig mitt land något eller måste fylla en specifik plats. Jag gör vad jag kan och om jag på vägen kan lyfta svensk tennis är det fantastiskt.

– Det är tufft att förklara men jag ser det inte som att det är ett krav och jag tror också att det kan vara farligt. Vi var bäst under många år och sporten är annorlunda idag. Att då jämföra med hur det var då och hur det är nu, för kommande juniorer och spelare som försöker slå igenom är det tufft att ha det över sig. Jag tycker inte att spelarna i Sverige som är påväg fram ska tänka på detta, de har sin egna resa och det är det som är det mest viktiga. Allt annat är en bonus som alla andra kan njuta av. Det är min åsikt.

För första gången någonsin fick tennisvärlden se Ymer X2 i huvudtävlingen av ett Grand Slam. En stor bedrift såklart enligt Mikael.

– Jag tycker alltid det är kul, oavsett vilken tävling det är. Elias var även på plats förra året här i Melbourne och stöttade. Förhoppningsvis blir det lite av en grej att vi alltid kan stötta varandra om det inte har gått som det är tänkt för någon av oss. Jag hade min fystränare idag på läktaren och att min bror och hans tränare är där också och hejar gör jättemycket för mig. Det visar vilken tur jag har. Familjen är verkligen allt för mig.

Härnäst väntar vila för Mikael innan han går igen igen natten till lördag svensk tid. Vem som väntar i den tredje omgången?

Stefanos Tsitsipas.

***

Stötta Tennisportalen

Bankgiro: 152 -7340

Swish: 123 439 7287

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Erik Jonsson
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.