Mikael Ymer efter förlusten mot världsfemman: ”Blev inte något alls av hela röran”

Världsfemman Alexander Zverev var helt enkelt bra för Mikael Ymer i den andra omgången av Franska Öppna. 6-1, 6-3, 7-6 (3) efter två timmar på matchklockan. 

Tennisportalen fick en pratstund med Mikael Ymer efter matchen på plats i Paris som bland annat erkände vad som gick fel i hans gameplan.

Det fanns en hel del frågetecken gällande Alexander Zverev inför torsdagens andra match på nybyggda Court Simonne-Mathieu. Hade världsfemman verkligen råd att vara så passiv som han var inledningsvis mot John Millman i den första omgången?

Alla möjliga frågetecken suddades dock ut efter bara några minuter då Zverev bröt fram till 3-1 som sedermera blev 6-1 efter en mäktig offensiv. Zverev hade gjort hemläxan.

Blev Mikael Ymer kanske till och med ställd av den inledningsvis mycket aggressiva Zverev?

– Ja, absolut. När jag kom av banan hann jag se lite men jag tror jag hjälpte honom spela så avslappnat också. Jag bidrog till det lite. I slutet av matchen när jag började ändra på vissa grejer började det se lite annorlunda ut.

”Micke” fortsätter.

– Överlag fick jag inte en bra start och det kändes som allt fick så fort. Jag gjorde lite för mycket på hans villkor istället för att tro på mig själv lite mer och vad jag gjort senaste tiden.

– Jag är besviken men samtidigt ändå glad över hur jag kämpade. Det var ett av mina mål, att jag skulle lämna allt därute på banan.

Hur såg svenskens gameplan ut?

– Det var lite där jag tog felsteg. Det blev nästan lite för mycket innan tror jag och till slut, i efterhand, kändes det som det inte blev något alls av hela röran. Det är definitivt något att ta med sig till nästa gång. Självklart, jag hade gärna spelat om matchen men det går inte nu och förhoppningsvis kan jag sätta mig själv i en sådan position igen framöver.

Vad tar du med dig från veckan och kvalet i Franska Öppna?

– En bra första Grand Slam-tävling. Jag känner mig inte för arg just nu, mer att jag kunde gjort mer. När jag kommer över det här lär jag nog ta med mig en hel del positiva saker. Fyra vinster här i Paris är inte lätt och det är klart att man tar med det.

– Det var också min första match mot en topp-5 spelare på en stor arena. Nästa gång jag kommer ut kan jag vara mer fokuserad på att faktiskt vinna och inte tänka för mycket kring omständigheterna runtom. När tiden går kommer jag hitta positiva saker att ta med mig, helt klart.

Några specifika rankingmål för resterande del av året?

– Inte specifikt så, utan det viktiga är att fortsätta jobba hårt, inte tappa synen på ”the big picture”, och göra bra saker framöver. Nu väntar en kort semester men jag är redan nu väldigt exalterad över att få jobba hårt igen. Jag menar, desto högre ranking du har, desto tuffare motståndare väntar och det kommer jag förbereda mig inför.

Ett av Mikael Ymers främsta signum är hur han lyckas lösa problem mitt under match taktiskt. Hur hanterade han det idag?

– Nja, den riktiga ändringen kom först i slutet. Det var också svårt att hitta på några ändringar då han servade väldigt bra, det måste man ge honom. Då blir det svårare att få till chanser, jobba sig in och hitta på lite olika lösningar. Jag gick tillbaka lite mer till ”basics” då jag i matchens två första set spelade något som inte var jag.

– Jag fastnade lite mittemellan båda två, och det skötte han bra. Jag försökte spela lite mer ”Mikael” helt enkelt.

Vad känner Mikael själv behöver förbättras för att på sikt bli en stadig topp-100, topp-50 spelare?

– Det kommer alltid finnas saker på banan man behöver utveckla, allt från att serva mer kontinuerligt, stadigare under längre perioder och att hålla ett visst tempo, en viss intensitet på banan. Jag tycker vi har hittat en bra mall på träning över hur vi vill att jag ska spela. Där blir det slutgiltiga målet att klara av det och också kunna utföra det på matcher.

Mikael fortsätter.

– Jag har vissa delar under säsongen haft matcher där jag klarat av det och ibland har jag fallit tillbaka lite för mycket till mitt gamla spel. Jag tror det kommer bli en viktig grej, att våga göra saker på match som jag gör på träning. 

– Jag ser redan nu framemot att komma hem och studera matchen i efterhand. Vad kan jag ta med mig, vad kan jag utveckla?

Hur ser Mikaels kommande upplägg ut inför Wimbledon?

– Jag kommer nu ta ledigt i 3-4 dagar och sedan spela Nottingham Challenger, Ilkley Challenger och efter det väntar Wimbledon-kvalet.

Mikael har fina minnen från just Wimbledon då han 2015 gick hela vägen till final i juniorklassen i vad som var hans första och hittills enda framträdande på det gröna underlaget.

– Det blev en bra start så vi får helt enkelt se om det var tur eller om jag har något att hämta på gräset. Det får bli upp till bevis!

Mikael ligger i skrivande stund 9:a på liverankingen till Next Gen-slutspelet i Milan i november där världens bästa spelare under 21 gör upp om titeln.

7 spelare går in i tävlingen på sin ranking och ett WC tilldelas. Ligger tävlingen redan nu på Mikaels radar?

– Ja, jag har faktiskt kollat rankingen då och då. Det skulle vara kul. Jag såg lite från tävlingen förra året och det såg ut som ett riktigt roligt event. Det skulle vara ett resultatmål, att nå dit.


Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.