Mikael Ymer vidare i Grand Slam-debuten: ”Har mer att ge prestationsmässigt”

Mycket stod på spel inför matchen på Bana 13 i Franska Öppna under tisdagen. 87,000 euro, en hel del rankingpoäng och en biljett till den andra omgången i tävlingen.

Hur det gick? 6-0, 6-3, 7-6 (5).

Tennisportalen fick en längre pratstund med den nya Sverigeettan på herrsidan efter vinsten där han var öppen med sin mentala träning, hur han inte tar resultaten i Franska Öppna för givet och kommande utmaning mot världsfemman Alexander Zverev.

183-rankade slovenen Blaz Rola tappade inte ett set i Franska Öppna-kvalet på tre matcher men hade inte mycket att sätta emot i tisdagens batalj mot Mikael Ymer.

6-0, 6-3, 7-6 (5) blev segersiffrorna för ”Micke” som taktiskt stod för en nästintill perfekt insats, framförallt i första och andra set.

Trots underläge i tredje set kom Mikael tillbaka med besked och vann fyra raka gem från ställningen 1-3 till 5-3. Ymer visade dock prov på nerver för första gången i matchen då han tappade 30-0 i egen serve och blev bruten. Eller var det verkligen nerverna som spelade in när svensken skulle serva för sin första Grand Slam-vinst i karriären?

–  Jag tänkte lite på det i efterhand. Jag skulle inte säga att jag blev tight men mina tankar kanske blev lite tight.

– Det var inte så att jag kände i kroppen att jag inte kunde slå utan det var mer att jag hade svårt att vara i nuet och tankarna i mina hjärna började flyga iväg. I efterhand kom jag på att jag hade 30-0 i tre gem i rad i slutet av matchen vilket jag då knappt lade märke till, säger Mikael Ymer.

Inkvalad i Franska Öppna och nu väntar en andra omgång i en av världens mest prestigefyllda tävlingar. Vad betyder allt detta för Mikael?

– Att backa upp en vinst i huvudtävlingen från att ha kvalat in var ännu mer speciellt. Jag var nästan för exalterad efter kvalet och ville nästan spela min första omgång i huvudtävlingen på söndagen redan. Jag hörde ganska snabbt att jag skulle spela på tisdagen och då var det bara att gå tillbaka till mina rutiner med min fitnesscoach bland annat.

Hur rankar du den här segern prestationsmässigt med tanke på hur mycket som stod på spel?

– Prestationsmässigt har jag lite mer att ge, det tror jag, men precis som du säger, med tanke på vad som stod på spel, det är inte lätt att komma ut och spela helt felfritt eller känna bollen precis som man vill på träning. Det blir så mycket mer som spelar in. På så sätt är det en okej insats, jag är glad, det är inget jag kommer vara besviken över direkt.

Vad känner du mest just nu? Lycka, lättnad?

– Just nu känns det lite blandat faktiskt. Jag försöker bara lugna ner mig lite och för att vara helt ärlig så har jag hittills bara tänkt på nästa omgång varje gång jag spelat.

Skulle du säga att det är lätt att bli övertaggad när man är här, i ett Grand Slam, och kanske svävar iväg mer än vad man brukar göra?

– Det är lätt hänt, ja. Det blir en fin balansgång i det hela. Man vet i bakhuvudet hur stort det är vad man gör och det kommer jag inte ta för givet, att kvala in i en Grand Slam och nå andra omgången, det är inte många i sina tenniskarriärer som för möjligheten att göra det. Det är klart man är glad över det.

– Samtidigt vet man hur vi människor fungerar. Man vill hela tiden ha mer. Man kommer av banan och direkt så blir det: ”Shit, om jag slår världsfemman (A.Zverev), då börjar vi prata på riktigt”. Om man skulle vinna den, ja, då är det samma spår igen timmen efter det. Det gäller att hitta balansen där som vi försöker prata mycket och öppet om i teamet.

En av framgångsfaktorerna som Mikael listar gällande 2019 stavas försäsong.

– Det var den första försäsongen med mitt nya team, med två nya tennistränare som jag har, speciellt med ”Freddie” (Fredrik Nielsen) under IMG, en fitnesscoach och sedan en tränare som jag la till i teamet, en svensk vän (Kalle Norberg). Det satte tonen direkt.

– Jag kände efter min försäsong att min dåvarande ranking, 280 började jag på, att jag var mycket bättre än den. Det är visserligen lätt att säga nu i efterhand men i mitt eget huvud var jag bättre och jag behövde bara visa det på match. Jag tränade med många bra spelare på IMG och vi byggde det vidare därifrån, dag för dag, match för match. Vi har gjort det riktigt bra sedan dess och det är viktigt att vi fortsätter med det och inte blickar alltför mycket framåt.

Fler faktorer ”Micke” tar upp till att det gått såpass bra som det gjort 2019 är hur mycket hans mentala träning har hjälpt honom både på och utanför banan.

– Vad jag lärt mig i år är att det är viktigt att ta hand om grejer, både mentalt och med grejer utanför banan. Det kan handla om att ta tiden att prata med någon nära, allt från varför man gör det man gör, till att studera sin egen hjärna lite. Det har vi gjort en del. Då kommer man fram till varför man gör vissa grejer, vissa beteenden som kanske inte är så bra.

– ”Okej, det är p.g.a det här, då går vi vidare”. Lite så. Om man går tillbaka till fjolåret var det tusen tankar i skallen varje gång jag var på banan. Det kanske inte handlade lika mycket om just tennisen. Jag kunde förlora första två gemen och vara arg. Jag menar, det har bara gått två gem, hur kan jag verkligen vara så arg? Nu har jag kul. Jag har verkligen riktigt kul och matcherna jag förlorat i år kommer jag banan med en helt ny energi för att jobba vidare. En helt ny approach helt enkelt.

Den officiella världsrankingen uppdateras först om två veckor men i skrivande stund är Mikael Ymer ny Sverigeetta på herrsidan då han klättrar till plats 120. Ett nytt personbästa för 20-åriga Ymer vilket betyder att han också för första gången i karriären tar över tronen från just sin äldre bror, Elias.

Känner Mikael överhuvudtaget någon prestige i det?

– Det visste jag inte ens om faktiskt. Folk får tycka precis som de vill men som jag ser på det, jag har en bit kvar, oavsett vilket nummer som står bredvid mitt namn på rankingen.

– Vi har en klar Sverigeetta för mig och det är fortfarande Elias. Han har en nivå som inte jag har, en högstanivå som inte jag heller har och jag har en bit kvar, enligt mig, för att bli Sverigeetta.

Liverankingen just nu. Foto: Skärmdump/Live-tennis.eu

Världsfemman Alexander Zverev väntar nu i den andra omgången. En motståndare Mikael är väl bekant med då spelarna möttes i Stockholm Open 2015. Då pressade Mikael den nuvarande världsfemman till tre set. Hur ser svensken på chanserna i Paris?

– Jag har en person jag ofta pratar med gällande taktik och bollar idéer med. Vi får se vad han säger men det blir samma sak här. Hur mycket man än skulle vilja vinna får man lära sig att även när man möter så stora spelare, det är fokus på matchen som gäller.

– Inte hålla på och fokusera på det som händer runtomkring, hans ranking, rankingskillnaden emellan oss. Det kanske kommer kännas lite väl tufft innan men så fort man kommer in på banan släpper det.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.