Mridha slutsegrare i TP/SALK Jultrophy! (Rapport, höjdpunkter)

Jonathan Mridha skrev den 25:e december ny svensk tennishistoria i och med titeln i TP/SALK Jultrophy. Mridha finalslog Karl Friberg med övertygande siffror, 10-3!

16 elitspelare deltog i den första och historiska upplagan av TP/SALK Jultrophy. Trots tre (!) tunga bortfall bara några timmar innan tävlingen i form av Simon Freund (nacke), Nikola Slavic (ögoninflammation) och Eric Davidsson (fot), fick vi ihop ett fullständigt startfält.

Ynglingarna Rafael Ymer, Noa Forste Dinell och Albert Saar, samtliga födda 2005, signade in när det såg som mörkast ut för tournament director tillika undertecknad på morgonkvisten och nu var det bara att gasa!

Johan Sundsten på Sporteye fick igång streamen på bana 2 klockan 15:00 när Jakob Amilon och Albert Saar gjorde sig startklara. Samtidigt stod Jonathan Mridha, Sebastian Eriksson, Karl Friberg, Oliver Andersson, Eric Ahren Moonga och Noa Forste Dinell redo på övriga banor för att starta igång detta kalas. Ett högt ”Allez” hördes från läktaren (Rafa Ymer?) och ”We will rock you” med Queen strömmade ur högtalarna.

Tävlingen var igång.

Axel Oljons tvingades dra sig ur tävlingen efter sin första match mot Linus Carlsson Halldin p.g.a en dålig baksida och kunde helt enkelt inte fortsätta. Axels samtliga matcher i grupp 4 ströks vilket var en stor käftsmäll för alla salkare som hade kommit till hallen för att heja på sin lokala hjälte.

Istället fick SALK-fansen istället hoppas på Noa Forste Dinell, Philip Mårdh, och Rafael Ymer. Den sistnämnda har vi all anledning att återkomma till lite senare.

Förstaseedade Jonathan Mridha vann planenligt sin inledande match i tävlingen mot Sebastian Eriksson från KLTK med siffrorna 10-4. Sebastian, också född 2005, visade i perioder på sin enorma potential mot DC-ankaret Mridha och slog bland annat in en stenhård forehandvinnare rakt i banan från bakplan. Temposkillnaden skulle slutligen bli för påtaglig mellan spelarna.

Karl Friberg var bara några timmar innan tävlingsstart tredjeseedad men fick efter Simon Freunds avhopp förmånen att bli andraseedad. Kanske var det en extra tändning för ”Fribergarn” som såg sylvass ut på bana 3 mot Oliver Andersson. Respektingivande 10-4 var ett statement om något.

Philip Mårdh, direkt influgen från Wimbledons inomhushallar, kanske inte var namnet på allas läppar inför tävlingen men ”Mårdhen” visade på att erfarenhet räcker långt i tennis. Alexander Watanabe Eriksson må ett högre tempo i kroppen men Mårdh lyckades med sin grind från bakplan lura in Watanabe Eriksson i ett tempo som mest gynnade Mårdh. Wimbledon-baserade Mårdh hade flera matchbollar men kunde inte knyta ihop säcken i vad som skulle komma att bli tävlingens längsta match. Watanabe Eriksson visade prov på kyla och finess när det gällde som mest och kom undan med segern efter 15-13.

Sebastian Abboud och Michael Minasyan var en popcornmatch folket hemma i stugorna hade bänkat sig för då den spelades på TV-banan (bana 2). Abboud bollade in med en röd tjocktröja mot Michael Minasyan och om det hela var en psykning mot Danderyds konung eller helt enkelt ett val för att hålla värmen, ja, det låter vi vara osagt. Oavsett vilket gick Minasyan segrandes ur striden, 10-7.

Ett koppel av matcher senare hade vi kvartsfinaler i tävlingen som såg ut som följande:

Jonathan Mridha VS Oliver Andersson

Rafael Ymer VS Michael Minasyan

Sebastian Abboud VS Eric Ahren Moonga  

Karl Friberg VS Linus Carlsson Halldin

P.g.a högst oklara omständigheter som inte vi rådde över fick samtliga kvartsfinaler och semifinaler spelas i ett sedvanligt tiebreak, först till 7 poäng.

KLTK-derbyt mellan Sebastian Abboud och Eric Ahren Moonga vanns av Abboud efter ett framförallt mäktigt servande som vi nu i efterhand tror ställde Moonga en aning. Kanske var det så Moonga hade en färdig gameplan men att han aldrig tilläts utföra den då ”Abboudens” mäktiga servande inte gav Moonga det utrymme han behövde? Det är våran högst amatörmässiga take på det hela. Nåväl, Abboud vidare till semifinal där han fick sällskap av Karl Friberg, Jonathan Mridha och Rafael Ymer! Mridha och Ymers kvartsfinaler kan ni se i sin helhet här nedan.

Jonathan Mridha VS Oliver Andersson, kvartsfinal 1. Video: Sporteye.se


Rafael Ymer VS Michael Minasyan, kvartsfinal 2. Video: Sporteye.se

Följande semifinaler hade vi att vänta:

Karl Friberg VS Rafael Ymer

Jonathan Mridha VS Sebastian Abboud

Hela sex år skiljde mellan Karl Friberg och Rafael Ymer inför den första semifinalen i tävlingen. Här låg all press på ”Fribergarn” och Ymer hade inte visat någon respekt, i positiv benämning, mot tidigare motståndare i tävlingen. Friberg fick en bra start och släppte aldrig på gasen. 7-0 till Friberg och fansen kunde efter matchen tacka Rafael Ymer för showen. En semifinal i SALK/TP Jultrophy skojar man inte bort!

Karl Friberg VS Rafael Ymer, semifinal 1. Video: Sporteye.se

I semifinal nummer två fick titelfavoriten Mridha en mardrömsstart mot Abboud. 0-3 var ställningen där det alltså var först till 7 poäng som gällde. Kanske var det så att Mridha sneglade upp mot läktaren och den mäktiga köttlåda från Dennis Kött som var förstapriset? Från 0-3 vann Mridha sju raka poäng och bokade tävlingens sista finalbiljett! Allez!!!

Final då! Förstaseedade Jonathan Mridha VS andraseedade Karl Friberg! Det kunde inte bli bättre än så och allt var upplagt för en popcornmatch folket hemma i stugorna, och folket på plats i Salkhallen för den delen, inte skulle glömma på väldigt, väldigt länge. Det skulle inte alls bli så nej. Mridha vann i överlägsen stil efter 10-3 och var såpass säker på segern vid 9-3 att han visst inte skulle göra en ”Fredrik Nielsen”. De som vet, vet.

Vi säger ett stort tack till alla inblandade och huvudsponsorn Dennis Kött som gjorde tävlingen och årets femte Grand Slam möjlig. Detta gör vi garanterat om igen 2020!

Final, TP/SALK Jultrophy 2019, Jonathan Mridha VS Karl Friberg. Video: Sporteye.se

Resultat TP/SALK Jultrophy

Grupp 1: 

Elliot Altman – Rafael Ymer 7-10

Jonathan Mridha – Elliot Altman 10-6

Sebastian Eriksson – Elliot Altman 7-10 

Rafael Ymer – Jonathan Mridha 7-10

Sebastian Eriksson – Rafael Ymer 6-10

Jonathan Mridha VS Sebastian Eriksson 10-4

Grupp 2: 

Sebastian Abboud – Michael Minasyan 7-10

Albert Saar – Sebastian Abboud 8-10 

Sebastian Abboud – Jakob Amilon 10-8 

Michael Minasyan – Jakob Amilon 10-7

Albert Saar – Michael Minasyan 10-8

Jakob Amilon – Albert Saar 10-7

Grupp 3: 

Oliver Andersson – Karl Friberg 4-10

Philip Mårdh – Oliver Andersson 3-10 

Alexander Watanabe Eriksson – Oliver Andersson 8-10 

Philip Mårdh – Alexander Watanabe Eriksson 13-15

Karl Friberg – Philip Mårdh 11-9

Alexander Watanabe Eriksson – Karl Friberg 6-10

Grupp 4: 

Noa Forste Dinell- Eric Ahren Moonga 8-10

Linus Carlsson Halldin – Noa Forste Dinell 11-9

Eric Ahren Moonga – Linus Carlsson Halldin 14-12 

Noa Forste Dinell – Axel Oljons WO

Axel Oljons – Eric Ahreen Moonga WO

Linus Carlsson Halldin – Axel Oljons WO 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.