Padel – Hjälper eller stjälper det tennisen?

Det här inlägget är Sponsrat

Det har nog undgått få om den hajp som pågår i Sverige just nu kring en racketsport. Tyvärr gäller inte detta tennis utan snarare tennisens syskon, padeltennis. Padel har fullständigt exploderat i Sverige, både vad det gäller arenor runt om i vårt avlånga land men även olika butiker på internet som säljer produkter för att utöva sporten.

Det finns en tydligt trend som pågår bland Sveriges tennisklubbar och tennishallar, och det är ombyggnader eller nybyggnader. Oftast handlar det om att göra om ett befintligt utrymme till en padelbana. Om vi tar UTK,dvs tennisklubben i Uppsala, som ett exempel så öppnade de i Augusti 2018 sin första padelbana. Och Uppsala är absoluta inte ensamma om detta, vi har exempel såsom Skellefteå tennisklubb och Luleå tennisklubb. 

För oss inbitna tennisfantaster så kan denna utveckling kännas lite tråkig eller rättare sagt att det känns att tennisens utveckling går åt fel håll. Dock finns det faktiskt flera positiva effekter som kommer av padelns framsteg i Sverige. Vi får en extrem ökning av racketsport-utövare i Sverige, och steget för dessa spelare att börja med tennis är så mycket mindre än om det vore fotbollspelare. Så det finns en möjlighet att visa alla dessa padelspelare att vanlig tennis är minst lika rolig. Vi kan också se det från ett helt annat perspektiv, och det är det faktum att många klubbar brottas med en tuff ekonomi, och padel kan faktiskt hjälp till att hålla en del mindre klubbar öppna i tuffare tider. 

Ser vi bortom padelns påverkan på hallarna så ser vi att även internet påverkas av padel. Eller rättare sagt, de butiker som säljer tennisrack har fått utöka sitt sortiment med padelrack. Och här kan vi se att utbudet ökar kraftigt i Sverige, allt från stadium till specifika butiker för padelrack ökar sitt sortiment. Samtidigt kan vi se att kända butiker såsom racketspecialisten säljer stora mängder av padelrack. Det finns dock en hel del uppstickare såsom padelrackets.sesom enbart säljer padelrack. I de fall de finns butiker som säljer flera olika typer av rack så kan det argumenteras att padel hjälper dessa butiker att fortsätta existera i tuffa tider. 

När man pratar med personer i padelhallar runt om Sverige så beskriver de att den största skillnaden mellan padel och tennis är att det  är lättare för ojämna spelare att ha en bra match. Vissa förklarar även att padel som sport är mer förlåtande vad det gäller ”felslag”. Och här kan padeln faktiskt, på lång sikt, hjälpa tennisen. Att hjälpa spelare att få större kontroll och träff, så när det väl är dags att spela tennis så är det ingen dealbreaker med sämre träffar och bristande kontroll. Så på ett sätt kan man faktiskt säga att padeln hjälper tennisen lägga grunderna på framtida tennisspelare. Dock ställer det ett krav på tennis att bli attraktiv likt padeln i Sverige.  

Så hur skall man sammanfatta allt? Det är klart att padeln påverkar tennis negativt på kort sikt när det kommer till tennispelare som väljer att spela padel framför tennis. Men alla de padelbanor som ger tennishallen en bättre ekonomi, och alla de racketbutiker som kan överleva för att fler personer kan handla sina produkter där är ändå positiva effekter. Och tennisen borde försöka dra fördelar av padelns framtåg, inte se det som en fiende. 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.