Rapport från den tredje upplagan av TP Open

Här kommer den så efterlängtade (förhoppningsvis) rapporten från den tredje upplagan av TP Open.

Läs mer: Samtliga resultat från TP Open

P.g.a en rad olika avhopp blev det ingen damklass i den tredje upplagan av TP Open. Således fick 16 killar chansen i Järfälla Tennissällskap och vi kunde gå ut med ett riktigt starkt startfält. Allt från stjärnspäckade namn som Simon Freund, Simon Yitbarek, Lord Harry Wendelken och Eric Ahren Moonga. Lägg till vår tredje bäst rankade spelare på killsidan för juniorer, Linus Carlsson Halldin och landets bästa 03:or i form av Timothy Carlsson Seger, Arslan Temirhanov, Michael Minasyan och så också tre av landets hetaste 05:or – Rafael Ymer, Sebastian Eriksson och Albert Saar. Ett ruggigt starkt startfält som sagt.

***

Seedning och UTR presenterat av lottningskungen Philip Mårdh:

1: Simon Freund (13,73)
2: Simon Yitbarek (13,36)
3: Harry Wendelken (13,21)
4: Eric Ahren Moonga (12,88)
5: Daniel Svensson (12,77)
6: Linus Carlsson Halldin (12,75)
7: Michael Minasyan (12,11)
8: Eric Davidsson (12,04)
9: Timothy Carlsson Seger (11,94)
10: Arslan Temirhanov (11,74)
11: Karl Fredrik Utheim (11,33)
12: Alexander Watanabe Eriksson (11,29)
13: Elwin Gauffin (11,08)
14: Albert Saar (11,07)
15: Sebastian Eriksson (10,78)
16: Rafael Ymer (10,44)

***

Gruppspelet såg ut som följande:

***

Spontant kändes det på förhand som att grupp 4 skulle vara ”The group” att följa lite extra och tävlingsledningen tog ett sent men ett ytterst nödvändigt beslut att flytta gruppen från schemalagda bana 7, en bana som saknar ljud i streamen, till bana 6. Beslutet verkade mötas av förståelse från de drabbade.

***

Den regerande mästaren Simon Yitbarek hann knappt smälta all uppståndelse från senaste titeln och uppmärksamheten från Sportnytt innan det var pang på för nästa TP Open. Ett motto vi har här på Tennisportalen för övrigt. Pang på. Gärna 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Yitbarek skulle få en mardrömsöppning mot tävlingens dark horse, Karl Fredrik Utheim. Förlust efter 10-6 och en prestation att minnas från salkaren Utheim!

***

Iförd en mycket svår och stilren t-shirt inspirerad av exotiska frukter visade finalisten i den andra upplagan av TP Open, Simon Freund, storform inledningsvis. Ryktet gör gällande att Freund har vässat till serven något enormt under Corona-uppehållet vilket hans servestatistik i tävlingen också visade. 9 servess under tävlingens gång och 72% i vunna poäng efter förstaserven. Statistiken är presenterad av Sporteye Analytics. Freund vann sina inledande matcher mot Timothy Carlsson och Michael Minasyan, båda från den ökända 03-kullen, med 10-2 och 10-1.

En annan spelare från den beryktade 03-kullen, Arslan Temirhanov, ”den långe”, såg stekhet ut i sina gruppspelsmatcher. Tre raka vinster och Good To Greats andra representant i tävlingen tog sig komfortabelt vidare till kvartsfinal.

***

***

Kvartsfinalerna såg ut som följande:

Simon Freund – Daniel Svensson:

En schackspelare av rang mot en av tennissveriges mest fruktade servare bäddade för en mycket intressant matchup! Lägg till Simon Freunds vattenmelon tröja från artisten Redfoo’s något obskyra klädesmärke och vi hade en jackpot. Först till 10 poäng gällde även i kvartsfinalerna och gummiarmen kunde således sticka fram ännu mer frekvent än vad som hade varit fallet under timmarna innan i tävlingen. Både Freund och Svensson stod för några enkla misstag men det var Freund som skulle stå som slutsegrare i slutändan, påhejad och coachad av KLTK-kamraten Linus Carlsson Halldin. 10-8 och Freund vidare mot växjösonen.

Eric Ahren Moonga – Karl Fredrik Utheim:

KLTK VS SALK. Moonga VS Utheim. Det här var en kvartsfinal hela tennissverige pratade om för några minuter och kanske levde matchen inte upp till de högt ställda förväntningarna på diverse forum, Whatsapp-trådar och sociala medier, men oj vad känslorna skulle flöda. Semifinal och ett mer gummiarm-vänligare format hägrade (bäst av 3 supertiebreaks) och ja, det märktes. Utheim skulle vinna matchen i matchen, det vill säga forehand-kross kampen mot Moonga och det skulle räcka i slutändan. 10-8, Utheim!

Simon Yitbarek – Arslan Temirhanov:

Den regerande mästaren VS den långe. Yitbarek VS Temirhanov. Södertälje/Pershagens TK/SALK VS Good To Great Tennis Academy. Det kunde inte bli mer prestigefyllt än så. Den långe, Arslan, numera 195 centimeter lång och med en robust serve var visserligen underdog i mötet mot den regerande mästaren Simon Yitbarek men hade vunnit samtliga matcher i gruppspelet. Yitbarek stod på två vinster. Den långe skulle gå fram till en 2-0 ledning och kanske redan då var i tankarna på semifinal. Yitbarek vaknade, tog för sig och började grinda ner Arslans forehand. Yitbarek vidare efter 10-6.

Harry Wendelken – Timothy Carlsson Seger:

Lord Harry Wendelken gick till semifinal i den senaste upplagan av TP Open. Då utslagen av Yitbarek. Nu var Timothy Carlsson Seger från KLTK mannen som skulle besegras för ett nytt personbästa från Storbritanniens enda representant i startfältet. Lord skulle inte bara slå till med två, tre poäng av yppersta världsklass utan istället dra till med ett koppel av poäng som kan betraktas som, just det, popcornpoäng. Matchen var av yttersta kvalitet och Timothy Carlsson Seger kan trots förlusten vara oerhört nöjd över sin insats. TP Opens bästa match i historien sett till nivå, säger vi. Kommer upp på Youtube inom kort. Lord Harry vann efter 13-11 och en gastkramande dramatik. En otrolig match på alla sätt och vis.

***

Semifinaler!

Harry Wendelken – Karl Fredrik Utheim:

Skulle tävlingens sista WC, Utheim, stå sig pall mot Lord Harry och startfältet enda spelare iförd Tennisportalens alldeles egna keps? Frågorna var många. Kort sammanfattning: Det skulle han inte. Harry fortsatte med att ha en enorm träff på kulan och när väl bollarna gick över nät och innanför linjerna, då fanns det inte mycket Utheim kunde göra. Det gick lite för fort. Utheim, tävlingens enda spelare med coach på sidlinjen, fick se sig besegrad efter 10-5, 10-6. En mycket fin insats av Utheim som prisades med en sprillans ny TP-korthållare.

Simon Freund – Simon Yitbarek:

En repris av finalen från den andra upplagan av TP Open! Hade Simon Freund djupanalyserat finalen (finns på Youtube) och snabbt innan matchplan gjort upp en gameplan mot den regerande mästaren av TP Open? Vi har ingen aning, men det Freund gjorde här i semifinalen fungerade uppenbarligen. Freund hamnade ofta i dueller där touchen sattes på prov mellan spelarna och det var Freund som skulle vinna den matchen i matchen. Lägg till ett oerhört effektivt servande och Sporteye Analytics presenterade efter matchen siffror som sa att Freund endast förlorade två poäng efter förstaserven. Magisk statistik. 11-9, 10-8 med Freund som slutsegrare!

***

Finalen i den tredje upplagan av TP Open var här. Simon Freund VS Harry Wendelken. KLTK VS Good To Great. En match mellan två giganter i svensk tennis och en ypperlig chans att skriva in sig i svensk tennis historieböcker. Också en ypperlig chans att nämnas på Tennisportalens Instagram-story sådär 100 gånger grovt räknat veckorna efter tävlingen. Ja, här var det mycket att spela om. Vinnarchampagnen har vi inte ens nämnt.

Freund i vattenmelon-tröjan, sponsrad av Redfoo, mot Harry Wendelken, från Good To Great och Storbritannien, iförd en sprillans ny TP-keps.

Vi lämnar de knivskarpa analyserna till experterna därute i landet (matchen släpps inom kort på youtube) men det var Simon Freund som skulle bli slutsegrare efter att hittat olika hål i Harrys spel, en tuff uppgift som inte någon mer än Freund skulle mäkta med den första maj. 11-9, 10-8!

***

***

Vi riktar ett stort tack till alla inblandade och ett speciellt tack till våra sponsorer Dennis Kött, Vitamin Well och Asics Tennis! Vitamin Well sponsrade tävlingen med dryck till samtliga spelare, Dennis kött med presenkort till vinnaren och Asics Tennis med outfits och skor till vinnaren. Stort tack!

***

Tävlingens bästa poäng finns summerad i videon nedan. Ta nu fram en rejäl skål med popcorn och njut av underhållningen!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.