Rapporten från TP/Tennismagasinet Open: ”Hot om bojkott från halva Jönköping

Nu när energinivåerna är hyfsat återställda och med en veckas distans till senaste TP/Tennismagasinet Open har det blivit hög tid till att summera tävlingen i ett par rader.

Går det verkligen att skriva att den första upplagan av den kombinerade tävlingen tillsammans med Svenska Tennismagasinet, TP/Tennismagasinet Open, var en succé? Eller blir det för pretentiöst och snudd på drygt?

Vi låter helt enkelt folket bestämma huruvida det var en succé eller inte. Det vi nu i efterhand kan konstatera är följande:

TP/Tennismagasinet Open nämndes på TV4-nyheterna, Alingsås Tidning, Göteborgs-Posten och Mölndals-posten. Bildbyrån var också där och fotade! Spelarna hade kul, coacherna på plats verkade trivas och det rådde en härlig stämning inne i Mölndals Tennisklubb helt enkelt. Förutom tekniskt strul i inledningen av tävlingen på tre av fyra banor undvek vi skandaler av den större sorten och kunde istället njuta av att 16 av landets bästa spelare gjorde upp om titeln i två olika klasser.

***

Tack till TV4-sporten som gjorde ett inslag om tävlingen i sin nyhetssändning samma kväll. SVT skulle enligt rykten gjort ett inslag på plats om Leo Borg, som drog sig ur kort innan tävlingen startade, skulle kommit till spel. Personligen kan jag tycka att de mer etablerade mediers förhållningssätt till Leo har gått överstyr och så gjort egentligen sedan han dök upp på radarn.

***

Startfältet i tävlingen såg ut som följande:

Kort sammanfattat hade vi ett startfält blandat med mer etablerade namn som yngre och talangfulla förmågor. Bella Bergkvist Larsson, landets bästa 06:a på flicksidan skulle vi se tampas mot 12 år äldre Cornelia Lister i Grupp 1 och det var en också en match som gick av på Centercourten. Samtliga matcher från tävlingen kommer ni kunna ta del av på Youtube inom kort.

Tre av spelarna i startfältet hade samtliga ATP-ranking och i damernas startfält hela fem spelare med WTA-ranking. Lägg till det faktum att Måns Dahlberg, landets bästa junior med en ranking på 33 i världen hade tagit sig till Mölndal. Det om något borde varit en anledning för ett besök av SVT!

***

Centercourten inleddes med popcornmatchen mellan just Måns Dahlberg och ”Mackan” Eriksson! Den tidigare världstian och världsspelaren Magnus ”Gusten” Gustafsson gästade studion inför matchen och ”Gusten” menade då att det mesta låg på Dahlbergs racket. Det är lätt att förstå Gustafssons resonemang då Dahlberg kan se ut som Dominic Thiem när allt klaffar. Det gjorde det dock inte mot DC-ankaret ”Mackan” som vann matchen komfortabelt med 10-6!

Andra matchen på Center Courten såg vi landets mest framstående dubbelspelare på damsidan, Cornelia Lister, ta sig an Julia Rosenqvist. Julia går idag på College och har tidigare vunnit en 15,000-titel på ITF-touren. En otroligt intressant match på förhand som Julia gick segrandes i med 10-8!

Supertiebreak var formatet denna afton som vi sett i tidigare upplagor av TP Open. Först till 10 poäng i gruppspelet och bäst av tre supertiebreaks i slutspelet. Det gällde att plocka så många poäng som möjligt i gruppspelet då poängskillnad gick före inbördes möten om spelare skulle hamna på lika många poäng efter gruppspelsmatcherna. Ett format som bjöd in till en hel del dramatik och minst lika mycket av sorten ”gummiarm”.

Coach och numera poddaren Linus Eriksson skrev det bra i en krönika på Tennisshopen.se!

***

Skrällar vi såg i gruppspelet av TP/Tennismagasinet Open:

Jesper Klöv Nilsson – Lukas Ramér Olofsson (Bana 1) 8-10

Markus Eriksson – Jonathan Stenberg (Center Court) 7-10

Marina Yudanov – Alexandra Viktorovich (Bana 4) 8-10

***

Vi snabbspolar till slutspelet där vi hade samtliga semifinaler i tävlingen:

Bana 4: Jesper Klöv Nilsson – Jonathan Stenberg 6-10, 10-5, 10-3

Bana 3: John Hallquist Lithen – Markus Eriksson 10-5, 10-6

Center Court: Jacqueline Cabaj Awad – Julia Rosenqvist 10-2, 10-7

Center Court Alexandra Viktorovich – Cornelia Lister 10-6, 10-7

***

Största skrällen i tävlingen får ändå anses vara John Hallquist Lithéns seger över förhandsfavoriten och DC-ankaret Markus Eriksson. Hallquist Lithén servade bomber och vann de lite längre duellerna mot ”Mackan” som hade svårt att hitta rytm i semifinalen.

Jonathan Stenberg fick ett sent wildcard till tävlingen efter bland annat en avhyvling av tävlingsledaren via Instagram och efter en massiv övertalningskampanj där i princip varje medlem i Tabergsdalens TK skickat in olika obskyra DM:s på Tennisportalens Instagram så ja, då fanns det inget val helt enkelt. In med Jonathan i tävlingen! Så kan det bli när halva Jönköping och Värmland hotar om bojkott…

***

Jonathan, även kallad för Sommartour-kungen hemma i Jönköping, tackade för förtroendet och gick hela vägen till semifinal! Det började bra mot Jesper Klöv Nilsson men Göteborgssonen stod för en mäktig vändning och tog finalplats nummer två!

På damsidan såg vi Jacqueline Cabaj Awad, Stockholms enda representant i startfältet, pulverisera Julia Rosenqvist i första set, 10-2. Andra set blev desto jämnare men det skulle bli Jacqueline som i en neongul klänning från Björn Borg (detta inlägg är inte sponsrat av Björn Borg) skulle göra slag på en finalbiljett i damklassen!

Sista semifinalmatchen på Center Courten hade vi Cornelia Lister och Alexandra Viktorovich. WTA-proffset mot landets bästa 00:a på damsidan. Popcornen hade tagit slut i närområdet och det kan man såhär i efterhand förstå.

Det skulle bli Viktorovich-show! Framförallt servandet var på en helt egen nivå. En helt otrolig slicad serve i No-Ad rutan varvades med en ännu sjukare serve i Ad-rutan, med slice, vilket Lister inte egentligen hade något botemedel på. Värt att notera är att vi såg en coach nere på banan för första gången i tävlingen då on court-coaching var tillåten i TP/Tennismagasinet Open.

John Hallquist Lithén VS Jesper Klöv Nilsson blev en sluggerfest värd att minnas och som sagt, allt material kommer släppas inom kort på Youtube innan vi spoilar för mycket här.

Hallquist Lithén blev historisk slutsegrare på herrsidan efter 2-0 i set och Alexandra Viktorovich blev historisk slutsegrare på damsidan efter 2-1 i set mot Jacqueline Cabaj Awad.

Två värdiga vinnare av den första upplagan av TP/Tennismagasinet Open!

***

Omröstningen är här och vi kan nu presentera tävlingens tre främsta poäng – mycket nöje!

John Hallquist Lithén och Jesper Klöv Nilsson sluggerfest!
Alexandra Viktorovich forehandslägga!
Listers fake and bake-volley!

***

Snart gör vi om det här igen och ja, vi kan lovande att det blir den största och fetaste tävling någonsin – allez!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.