Rebecca Peterson: ”Vi kan inte blicka tillbaka och önska att det var på ett visst sätt”

Rebecca Peterson fick en flygande start i Swedish Open efter 7-6, 6-1 mot 179-rankade amerikanen Grace Min.

Följande är ett transcript från Rebecca Petersons presskonferens i Båstad efter matchen.

Lisa Skeppstedt, Helsingborgs Dagblad: 2017 var du här senast, hur känns det att vara tillbaka i Båstad?

– Det känns bra, det har varit ett tag sedan jag var här i båstad och spelade, alltid kul att. spela på hemmaplan och inför svensk publik. Det är något man saknar eftersom det inte är alltför många svenskar ute på touren.

Lisa Skeppstedt, Helsingborgs Dagblad: Var det nervöst innan? Du är förstaseedade här och alla förväntar sig mer eller mindre att du ska vinna?

– Klart att det var lite nerver men inte mer än vanligt. Det jag kände framförallt var att jag inte hittade rytmen i grusspelet efter att ha kommit från gräset. Första matchen efter några veckor på gräs, det tog ett tag innan jag kunde fokusera på rätt saker, rent mentalt fladdrade jag runt i först set. Jag är glad att jag lyckades lösa det och spela på mina villkor i andra set.

Jacob Johannesson, Sportexpressen: Du brukar inte spela de här tävlingarna vanligtvis, 125:orna på WTA-nivå. Hur viktigt är det att ha en tävling på hemmaplan och framförallt för våra lägre rankade spelare i landet?

– Det är jätteviktigt att ha en svensk tävling. Ju fler vi kan ha desto bättre eftersom det ger möjligheter till fler svenskar att kunna titta, se och möta flera av de internationella spelare på högre nivå och det behöver vi. Kollar man på många framgångsrika länder ute i världen arrangerar de just många tävlingar. Det gör en väldigt stor nytta och inte bara för spelarna som är inne i det men också för alla barnen som tittar. Jag själv tittade mycket i Stockholm Open och Nordea när det spelades i Stockholm, där fann man inspiration och motivation till att börja spela mer. Få en vision och drömmen som professionell tennisspelare, det är där det börjar. Får du inte se det någonstans är det svårt att få den visionen i ditt huvud.

Jacob Johannesson, Sportexpressen: Finns det tillräckligt många internationella tennistävlingar i Sverige just nu enligt dig?

– Jag tycker absolut att vi kan ha fler men det handlar om en ekonomisk fråga. Herrarna gör det bra just nu, har två ATP-250 tävlingar vilket gör jättemycket för många som kommer och tittar. Förhoppningsvis är det fler som känner att de vill gå in och stötta svensk damtennis.

Jacob Johannesson, Sportexpressen: Det finns inte supermånga av de mindre ITF-tävlingarna i Sverige…

– Nej men där har det blivit några 25K-tävlingar vilket är bra. Tidigare tror jag att det mestadels bara var 10K-tävlingar. Kan man få in fler Challengers och tävlingar på lite högre så tror jag att det är bra för de svenska spelarna och de som kommer och tittar.

Alex Theodoridis, Tennisportalen: Hur ser du på rollen som förebild i svensk tennis? Alla svenska spelare i tävlingen här har dig som förebild samt alla som spelar just nu i Next Gen-tävlingen ute på Drivan.

– Det känns jättekul och det är en dröm i sig att kunna vara en förebild för den kommande generationen. Jag hoppas att jag kan vara en bra förebild och förhoppningvis hjälpa de på vägen mot toppen. Det är så det är och man måste försöka varandra, sporra varandra, se inspiration. Det är en väldigt stor ära att ha den rollen och framförallt för de yngre.

Alex Theodoridis, Tennisportalen: Hur mycket följer du svensk damtennis generellt och vad säger du om nivån just nu bland tjejerna?

– Jag försöker följa så bra jag kan, det är inte alltid så lätt. Man är uppe mycket i sitt eget men jag tycker att många av tjejerna gör ett bra jobb. De jobbar hårt och man märker att många har en vilja vilket är det viktigaste. Tränar man bra och har en stark vilja så är ingenting omöjligt. Förhoppningsvis är det fler som spelar på Drivan som snart också är här på centercourten.

Lisa Skeppstedt, Helsingborgs Dagblad: Vad tycker du generellt om intresset för er som är ute på touren från svenskar? Media, fans m.m.

– Både och skulle jag nog säga. Jag tror att de flesta jämför oss fortfarande med hur det var förr i tiden. De tycker att det precis ska vara som när Edberg, Wilander, Enqvist med flera, spelade. Ärligt talat, de hade en fantastisk tid men vad ska vi göra just nu? Det är här vi är och förhoppningsvis är det fler som kan vara med och stötta. Att trycka ner och känna att vi inte är tillräckliga kommer det inte hjälpa speciellt mycket. Till mig kan de säga precis vad de vill eftersom jag fokuserar bara på mitt. I framtiden, förhoppningsvis, är det fler som känner att de vill stötta, jag vet också att många redan gör det men den här bilden om att det är väldigt krasst jämfört med hur det var, någonstans måste man börja med vart vi är. Vi får jobba oss uppåt. Vi kan inte blicka tillbaka och önska att det var på ett visst sätt. Man får jobba med det man har.

Lisa Skeppstedt, Helsingborgs Dagblad: Hur summerar din säsong hittills? Du har haft problem med hälsan och skador generellt. Jag tycker att du ser väldigt stark ut just nu men du kanske inte har riktigt fått det här lyftet i ditt spel. Vad tycker du själv?

– Det har varit väldigt upp och ner. Man behöver många matcher för att komma in i det och det går inte riktigt att komma undan från det. Jag känner att jag tar mig framåt i rätt riktning. Hur det går kan man inte påverka i slutändan utan jag gör mitt bästa varje dag, jobbar hårt och förhoppningsvis kommer tiden. Jag tror stenhårt på mig själv och kommer alltid att göra det.

Alex Theodoridis, Tennisportalen: Vad säger du om André Göransson framfart i Wimbledon? Jag såg att du delade en bild på honom igår på Instagram från vårt konto.

– André är en av mina bästa killkompisar! Vi har känt varandra extremt länge och jag är inget annat än superglad för honom. Om det är någon som verkligen förtjänar det så är det André. Han är ute vecka efter vecka, helt själv, ingen som stöttar honom på det sättet på plats och han bara grindar på, ger allt hela tiden. Lär sig av alla som är där, tittar, försöker träna med så många som möjligt. Han förtjänar det väldigt mycket och förhoppningsvis kan han gå längre i tävlingen!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.