RQT siktar högt: ”En del i vår vision är att bidra till att återskapa det svenska tennisundret”

Trots att RQT i Stora Wäsby är relativt nyöppnade har man på kort tid befäst positionen som en utmanare och uppstickare i svensk tennis.

– En del av vår vision är att vi 2030 ska ha två spelare i de internationella Grand Slam-tävlingarna sprungna ur verksamheten, säger verksamhetsansvarig Julius Demburg.

Vi är oerhört glada och stolta över att arrangera en ny tävling i TP/Gardell Opens regi tillsammans med RQT i Stora Wäsby.

Den som är någorlunda intresserad av tennis och Padel kan inte ha missat den fräscha uppstickaren RQT som grundades i september 2020.

Inom teamet i RQT hittar vi väletablerade namn som Julius Demburg, Johan Landsberg, Robin Söderling och Daniel Berta.

– Vår vision är att vara nästa generations racketanläggning! Det ska vara en mötesplats för alla. Vi jobbar väldigt hårt med att skapa en miljö där varje spelare/medlem kan få ut sin fulla potential utifrån sin egen ambitionsnivå, säger Julius och fortsätter.

– En annan del av vår vision är att vi 2030 ska ha två spelare i de internationella Grand Slam-tävlingarna sprungna ur verksamheten! Vi tror mycket på att satsa på de yngsta spelarna från 3-11 år och det genom att ha en stor bredd med spelare som kommer till oss på eftermiddagar efter skolan. Istället för ett fritids kan man spendera tiden hos oss ett par timmar med tennis och padel. Vi tror på att flertalet spelare kommer på sikt älska sporten att rätt mängd av tid naturligt kommer läggas för att få den grund som krävs när man är 11 år och kunna nå sin fulla potential i framtiden.

Hur har den första perioden i RQT varit sedan ni öppnade och hur har responsen varit från medlemmar och besökare?

– Responsen såhär långt har varit över all förväntan! Vi har en fantastisk hall som skapats av familjen De Geer som gör att det finns en fantastisk grund att stå på för att skapa en verksamhet av högsta klass. Jacobs farfar var med på 1960-talet och bidrog till svensk tennis framfart på senare år.

– I hallen finns en fantastisk målning i graffiti som gestaltar RQT:s vision. Där finns också Jacobs farfar avbildad från en klassisk match mot Australien. Carl (De Geer) byggde en del av den här hallen för 30 år sedan och nu har Jacob tagit det till en ny nivå med både padel och tennis. Det finns ett fantastiskt tennisintresse i familjen De Geer och jag tror att det smittar av sig på oss som arbetar. Det i sin tur speglar av sig i den fantastiska miljö som vi tillsammans med våra medlemmar och kunder lyckats skapa på så kort tid.

– Det är en härlig mix av människor på plats i RQT från alla samhällsklasser och det skapar för mig en fantastisk gemenskap att arbeta i. Det tror jag gör att responsen varit så bra och att vi lyckats få en så hög beläggning på både tennis och padel på kort tid. Jag tror också att tränarteamet med Tennis Director Johan Landsberg byggt upp med bl.a Robin Söderling i spetsen gör att många är nyfikna på att komma och se hur det fungerar ute hos oss på RQT.

Alla som följer er på sociala medier får verkligen en löpande uppdatering på vad som händer i RQT. Ni syns, hörs och era sociala medier sprudlar av energi. Hur viktig är den biten idag skulle du säga?

– Jag tror att den biten är oerhört viktig. Vi vill som jag nämnde tidigare ligga i framkant både gällande anläggningen men även på sättet vi bedriver den dagliga verksamheten. Vi vill anpassa oss till samhället idag som bygger på närvaro i sociala medier. Vi har där valt att fokusera mycket på att dela med oss av den dagliga verksamheten.

– Vi har idag cirka 2500 kunder som varit hos oss och spelat vilket vi är mycket stolta över. Det vi dock är ännu mer stolta över är att vi verkligen lyckas med vårt T i RQT. Det vill säga att jobba tillsammans med våra medlemmar för att sprida RQT som anläggning. Vi har många som utan någon påtryckning på något vis gärna lägger upp inlägg i sina sociala medier vilket vi är oerhört tacksamma för och det är nog en stor anledning till att vi lyckats synas så mycket på kort tid.

Det känns som att ni står för ett nytänk inom svensk tennis. Vad har ni för mål gällande talangutveckling kommande 5-10 åren och vad ska ni göra för att nå dit?

– Det är en väldigt intressant fråga du ställer och samtidigt smickrande att du nämner nytänk inom svensk tennis. En del i vår mission är att är att bidra till att återskapa det Svenska tennisundret genom att förändra arbetssättet kring våra yngre förmågor som är beredda att satsa och älskar att tävla. Det gäller då givetvis även arbetet som genomförs innan de förmågorna träder fram. Vi hoppas att vi på sikt genom vårt sätt att bedriva tennis och padelträning ihop, med de föreningar vi har i anläggningen, kommer skapa ett nytänk kring hur träningen bör se ut gällande tennis.

– T.e.x jobbar vi väldigt lite med matningsövningar från korg utan vi vill direkt att eleverna ska spela från första gången de sätter sin fot på banan. Johan Landberg som leder den delen av verksamheten är fantastisk på att få våra tränare att genomföra det vi vill uppnå och även våra elever, från vuxna till små.Våra mål kring talangutveckling är att skapa en miljö som innehåller glädje. Du ska längta till RQT. Du ska känna att du blir sedd för den du är och inte för det du gör på banan.

– När du lämnar hallen ska du känna att är på RQT du vill vara och att du växer som individ. Kan vi skapa det kan vi sedermera ha en krävande miljö på banorna där du ibland är en vinnare och ibland en förlorare. Du vinner med respekt och förlorar med respekt. För oss är den känslan grunden för att våra medlemmar och elever ska vilja spendera mycket av sin tid på RQT och på så vis spela och leva tennis och padel. När vi har skapat det är målet att sätta en bra slag och rörelseteknik så snabbt det går hos eleverna ihop med grundläggande fysiska egenskaper ihop med det absolut viktigaste – förmågan att klara av att koncentrera sig under lång tid.

– Koncentrationen tror vi är vital och just den biten är så fantastiskt intressant kring barn och juniorer mellan 3-11 år. Jag skulle kunna prata om de här bitarna i timmar men det vi ska uppnå är att varje dag skapa en miljö med träning av högsta kvalitet för de som vill. Vi ska ha tränare som brinner för sporten och en metodik som genomsyrar all träning i anläggningen. Lägger vi en bra grund för våra elever så kan de sedan utveckla sin egen spelstil och även sina egna slag. Grunderna ska sitta där men tavlan som vi skissar på upp till 11 år målas sedan klart mer och mer av individen själva.

En akademidel är nästa fas för RQT.

– Vi kommer starta upp en akademi för juniorer mellan 8-12 år. Den gruppen kommer formas och tas ut av Johan Landsberg och undertecknad. Tanken är att eleverna ska jobba mycket med det fysiska, mentala samt att lära sig att tävla i ung ålder.

Vad är era tankar och förväntningar kring TP/Gardell Open den 5-6 februari?

– Tankarna går som sådana att det här är den första av många TP/Gardell Opens som ska gå av stapeln hos oss. Vi tycker att Tennisportalen är ett fantastisk initiativ och ser det som en självklarhet att tillhandahålla banor och vår anläggning för att ni ska kunna bjuda in spelare som får tävla mot varandra på fantastiska banor.

– Vi hoppas att vi kan vara med och tillsammans skapa fantastiska events framöver för spelare i alla åldrar. Tanken kittlar om en framtida lagtävling under en helg för elever i åldrarna 7-9 år med sex spelare som spelar tre dubblar och sex singlar. Det hade varit häftigt!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.