Första motgången på länge för Ruusuvuori: ”Spelade inte alls bra”

20-åriga Emil Ruusuvuori gick som en raket på rankingen under 2019. Från 385 i början av året till 123 innan årsskiftet är ett rankinghopp man inte skojar bort.

Finländaren spås en lysande framtid och det är inte särskilt konstigt. 56-18 i matchfacit under fjolåret, 4 vunna Challengertitlar och en vinst över världsstjärnan Dominic Thiem i Davis Cup.

I Australian Open-kvalet kom dock den första riktiga motgången på mycket länge…

2020 började också bra för Emil. Riktigt bra. Sex matcher vunna i Canberra/Bendigo Challenger, där startfältet var av skyhög kvalité, ledde till en final. Philip Kohlschreiber skulle visa sig för tuff men för Emils del var det bara att ta nya tag.

Bara några dagar senare skulle Emil göra debut i ett Grand Slam-kval för första gången någonsin och lottningen såg lovande ut. Facundo Mena besegrades i den första kvalomgången efter en trögstartad inledning. 7-5, 6-2.

Elliot Benchetrit väntade i kvalrunda nummer 2. Benchetrit kanske inte kallas för fattigmannens Benoit Paire i folkmun, men skulle likväl kunna göra det. Touchen och finessen finns där. Likaså temperamentet.

Fransmannen vann första set, 6-4. Sen kom Benchetrits sämsta sidor fram – samtidigt som Emil tog över mer och mer. 0-6 och 1-1 i set. Det var nu det skulle avgöras. Benchetrit höjde intensiteten direkt i tredje set och såg ut som en helt ny man. Den extrema transformationen ledde till ett break vid ställningen 2-1 och Benchetrit skulle sedermera hålla undan. Fram till 5-4. Emil räddade ett knippe matchbollar och bröt till 5-5 och höll sedan snabbt sitt gem till 6-5. Momentum Emil. Fransmannen höll dock lika snabbt fram till 6-6 och ett matchavgörande supertiebreak (!) väntade! Först till 10 poäng.

Benchetrit gick fram till 5-0 efter bara två minuter och hur det gick till, ja, det kan nog ingen svara på i efterhand. Inte ens fransmannen själv. Ledningen var helt enkelt för bra för att tappa och Elliot Benchetrit vann efter 10-3. Game, set and match.

Emil gick i stunder inte att känna igen. Den offensiva Emil Ruusuvuori förvandlades till en mer defensivt inriktad spelare, vilket också Benchetrit var högst delaktig till. Merparten av Benchetrits slag från bakplan riktades in mot Emils backhand, löst och lågt. Vinden gjorde sitt och nerverna likaså.

Emil Ruusuvuori, nu bara ett fåtal rankingplatser från topp-100 (#104) var påtagligt knäckt cirka 30 minuter efter matchen då intervjun bandades in.

– Jag spelade inte bra om jag ska vara helt ärlig med dig. Visst, jag kämpade på bra under matchens gång och han servade stabilt och ”pushade” tillbaka allt på mig, framförallt lågt på backhand. Jag hittade inga sätt att slå igenom honom.

Nerver?

– Självklart är vi inne i ett Grand Slam-kval med allt vad det innebär och första matcherna är det lite mer spänt men nej, det kändes inte som jag var nervös eller något sådant.

Är det något i ditt spel du känner att du behöver addera eller utveckla för att på sikt etablera dig inom topp-50?

– Självklart. Vi såg det inte minst idag. Jag kan slå riktigt bra spelare när jag spelar bra men det är en helt annan sak än att kunna prestera när allt inte stämmer. Höja min lägstanivå för att svara på din fråga och kunna anpassa mitt spel till förhållanden vi hade idag på banan.

Rankingmål under året?

– Att nå topp-100 så fort som möjligt är målet, helt klart. Jag har inte alls många poäng att försvara under kommande månader innan det blir tuffare efter sommaren och senare under året.

Emil Ruusuvuoris kommande spelschema: Montpellier, Marseille, Dubai, Davis Cup, Indian Wells, Miami.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.