Sammanfattning 1:a omgången – Federer gjorde comeback och Pim-Pims rekord bröts

Vi har sett klart alla drabbningar från första omgången här i Melbourne och nu är det dags att sammanfatta kalaset. Två dagar kantade av mycket känslor, otroliga comebacker, enorm hetta, en mästares återkomst samt ett nytt helt galet rekord. 

Den första måndagen av Australian Open innebär att de första omgångarna i huvudturneringen sätts igång och med det innebär även en betydligt ökande folkmängd på plats i form av publik. En hel del inbitna tennisfans på plats men även turister som ville få en glimt av diverse tennisproffs slå på det gula nystanet. Inte helt fel. Här kommer sammanfattningen av måndagen samt tisdagen i Melbourne av de matcher vi såg på plats. Trevlig läsning!

 

Alex De Minaur – Gerald Melzer 5-7, 6-3, 2-6, 7-6(2), 6-1

Född 1999 och blott 17 år gammal är australiensaren Alex De Minaur startfältets yngsta spelare. Han tilldelades ett wildcard till turneringen och stod för en imponerande vändning, där han hade matchboll emot sig, mot Jurgen Melzers lillebror, Gerald. Undertecknad var på plats i Melbourne under fjolåret och såg då Alex De Minaurs potential i juniorklassen. Då blev det respass i semifinal men visade redan då prov på ett oerhört moget spel. Australien har mycket att hoppas på i denna talang.

Victor Estrella Burgos – Aljaz Bedene 7-6 (7), 7-5, 0-6, 6-3

Tourens ”journeyman”, Estrella Burgos, må inte slå en enda toppad backhand men oj så effektiv han är sett till vad han är kapabel till. Estrella fick styra alltför mycket med sin forehand och Bedene var för ostabil för att kunna nå åt hans svagheter. Rättvis seger för Estrella.

Jeremy Chardy – Nicolas Almagro 4-0, RET

Oerhört oklart vad som hände här egentligen. Åkte Nicolas Almagro skadad till Melbourne och enbart för att hämta ut sin prischeck på drygt 50 000 australiensiska dollar? Frågorna är många…

 

Marin Cilic – Jerzy Janowicz 4-6, 4-6, 6-2, 6-2, 6-3

Tränare Jonas Björkman kan inte ha varit helt lugn efter att den hetlevrade polacken tog de två första seten på ett mycket imponerande sätt. Polacken har en väldigt hög högstanivå men har inte den direkta jämnheten som krävs för att hota toppspelarna, vilket Cilic sedemera fick erfara. Cilic vidare i fem set och Janowicz klassiker från Australien Open för ett par år sedan blev genast aktuell igen.

 

Alexander Bublik – Lucas Pouille 6-0, 3-6, 6-3, 6-4

Alexander Bublik, som vann den åtråvärda futureturneringen i Falun senast, läxade upp världens 16:e bästa tennisspelare i första set med en tvättäkta bagel. 19-åriga Bublik har egentligen allt som krävs för att nå den absoluta toppen och den nyblivna kazakern älskar att stå i centrum. En yngre version av Kyrgios helt enkelt.

 

Nick Kyrgios – Gastao Elias 6-1, 6-2, 6-2

Portugals andra bäst rankade tennisspelare fick en lektion i tennis i sin första match någonsin i Australian Opens huvudturnering. Kyrgios gick ut och fullständigt dominerade mot Gastao som inte hade något botemedel mot Kyrgios snabba och aggressiva spel. Gastao Elias innehar inga direkta vapen, är bra på allt och det visar bara vikten av att ha ett rejält vapen på touren om du ska nå toppen, vilket Kyrgios givetvis har. En eventuell fjärderunda mot Stan Wawrinka väntar för Kyrgios som har alla möjligheter att gå långt i turneringen om han behåller sig fokuserad.

 

Stan Wawrinka – Martin Klizan 4-6, 6-4, 7-5, 4-6, 6-4

På håret att Stan the man rök redan i öppningsrundan. Martin Klizan vet sannerligen hur man slår på en tennisboll och hade breaket i avgörande set vid ställningen 4-3 men föll sedan ihop fullständigt. Inte en övertygande seger men definitivt en han tar alla dagar i veckan. Klizan är inte den mest populära spelaren på touren, vilket undertecknad fick känna på i Umag i somras i form av en hockeytackling, och någonstans känns det okej att Wawrinka satte honom på plats under matchens gång. (Se video nedan)

Roger Federer – Jurgen Melzer 7-5, 3-6, 6-2, 6-2

Inte alls en övertygande seger från ”Maestro” och under de två inledande seten gick han inte att känna igen, Federer. Vi alla måste ta hänsyn till att Federer inte spelat på den här nivån sedan Wimbledon i somras, då Hopman Cup inte är en riktig turnering, och att tippa Federer som slutsegrare i årets turnering känns inte helt realistiskt, oavsett hur mycket man sympatiserar med ”Roggan”. Det riktiga testet för Federer stavas Tomas Berdych i tredje omgången. 

 

Rogerio Dutra Silva – Jared Donaldson 3-6, 0-6, 6-1, 6-4, 6-4

Inte mycket tydde på att brassen Rogerio Dutra Silva skulle vinna när han låg under med 0-2 i set mot det amerikanska framtidshoppet Jared Donaldson. Brittiska fans började ta över läktarna i tron om att nästkommande match, Edmund – Giraldo, strax skulle starta. Dutra Silva ville dock annat, började hitta sin enorma pump på bollen och vann sedermera tre set i rad och knep därmed segern i den 35-gradiga hettan, 3-6, 0-6, 6-1, 6-4, 6-4. Vilken kämpe, Dutra Silva!

Rogerio Dutra Silva tackade coachen direkt efter match. Foto: Alex Theodoridis/Tennisportalen

Fabio Fognini – Feliciano Lopez 7-5, 6-3, 7-5

En match som aldrig levde upp till de höga förväntningarna då Feliciano Lopez i perioder var på gränsen till undermålig. Märkligt då han vanligtvis vurmar för snabba underlag och ”Grande Fabio” var för dagen överlägsen. Han har sina problem Fabio, som vi alla har, men oj vad han är vacker att beskåda, tennismässigt alltså. En fröjd för ögat! Kan Fabio äntligen få sitt riktiga genombrott i en Grand Slam här i Australien? 

 

Ivo Karlovic – Horacio Zeballos 6-7 (8), 3-6, 7-5, 6-2, 22-20

Herrejösses, vilken match! En hel del rekord slogs i och med siffrorna, inte minst av Dr.Ivo som slog Pim-Pims tidigare rekord i Australian Open med flest slagna ess, hela 51 stycken mot ingen mindre än Andre Agassi. Karlovic ville inte vara sämre och slog till med 75 av den sorten! Matchen går även till historien i Australien med flest antal spelade gem. Hur som helst var det en svängig batalj som varade i över fem timmar där fjolårets segrare i Båstad Challenger, Horacio Zeballos, låg i förarsätet med 0-2 i set. Karlovic började plötsligt hitta returerna, samtidigt som han var prickfri i sitt eget servande och vips, 2-2 i set. Dag blev kväll och publiken började vallfärda till bana 19 när de höga siffrorna gick ut via högtalarsystemet. Den argentinska klacken försökte bära fram en halvskadad Zeballos samtidigt som Karlovic tränare försökte få igång de få tappra kroatiska fans på plats. En fullständigt galen match, inte lika underhållande, där Karlovic återigen gick segrandes. 

 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.