Sammanfattning av helgens Davis Cup-semifinaler

Belgien och Storbritannien vann helgens drabbningar i Davis Cup och ställs därmed mot varandra i finalen som spelas i Belgien 27-29 November. Vi kollar närmare på semifinalerna som spelades i helgen och med oss till vår hjälp har vi Fabio Valente från Spaziotennis. 

I media idag, svensk i synnerhet, rapporteras det om skrällsegrar för både Belgien och Storbritannien mot Argentina samt Australien men om vi kollar närmare på matcherna som spelats, vilka som spelade och resultatet så känns det helt fel att beskriva det med just ordet skräll.

Storbritannien ställde upp med Andy Murray i förstasingeln, Daniel Evans i andra singeln och sedan med bröderna Murray i dubbeln mot Australiens mycket eminenta dubbelpar Groth/Hewitt. Singlarna tog Bernard Tomic och Thanasi Kokkinakis hand om efter att Kyrgios petats. Jämna matcher på förhand kan tyckas men världstreans närvaro i Glasgow gjorde Storbritannien till favoriter. Skräll var det med andra ord inte.

Sedan Belgien mot Argentina på ett blixtsnabbt hardcourt inomhus i just Belgien, ett underlag som missgynnar bortalaget med grusrävar som Carlos Berlocq, Diego Schwartzman, Federico Delbonis och Leonardo Mayer. Den sistnämnda är dock en fantastisk spelare på hardcourt men Belgiens val av underlag var smått geniaktigt med facit i hand. Berlocq och Mayer tog även hand om dubbeln där de gick segrandes mot Bemelmans/Darcis efter fyra set, belgarna hade även Goffin att tillgå i första singeln och tillsammans med Steve Darcis kändes matcherna mot Mayer samt Delbonis jämna men lite fördel ändå till hemmanationen. Goffin och Darcis vann varsin match på söndagen och vände därmed 1-2 i underläge till vinst och tog Belgien till sin första Davis Cup final på över 111 (!) år.

Finalen spelas alltså mellan 27-29 November med Belgien som värd och det vore konstigt om man inte valde det snorhala hardcourt-underlaget igen. Murray har förbättrats avsevärt på grus de senaste åren och Steve Darcis gruskunskaper är som bekant inte de bästa.

Vi tog ett snack med Fabio Valente från Spaziotennis.com, som även ingår i vår expertpanel. Italienaren hade en rad intressanta synpunkter och hade såhär att säga om helgens matcher: 

– Storbritannien mot Australien var en av de bättre drabbningarna i Davis Cup jag har sett på senare år, jag njöt till fullo av varenda match under de tre dagarna. Som det förutspåddes inför bataljen var Andy Murray den som visade vägen till seger och bar hela landslaget på sina axlar. Han var fenomenal mot Kokkinakis och förlorade bara några enstaka poäng mot den unga australiensaren. Sedan kvitterade Tomic efter en komfortabel seger mot Evans, inte så mycket att säga om det. Dubbelmatchen var något extra, vilken fight det blev mot Hewitt/Groth som har visat att de är att räkna med i DC-sammanhang. De är väldigt svårslagna och Hewitt, som aldrig tycks bli trött, tillsammans med storservaren Groth gav verkligen allt ute på banan och spelade med hjärtat. Murray bröderna var lite för bra dock och förtjänade definitivt att gå segrandes framförda av en kokande hemmapublik. Andy vann sedan mot en lite för passiv Tomic och säkrade därmed avancemang till finalen, kanske hade Kyrgios gjort det jämnare men svårt att se hur just Kyrgios skulle kunna utmana Murray framför den skotska publiken, analyserar Fabio.

Belgien tog sig vidare till sin första DC-final på över 111 år efter seger över Argentina med 3-2, håller du med om att det var en skräll som många antyder om att det var?

– Jag trodde att argentinarna skulle vinna då de i mitt tycke såg starkare ut på pappret. Goffin var nyckeln till seger för hemmanationen men Steve Darcis var hjälten som spelade hela elva timmars tennis på tre dagar, höll nationen levande och avgjorde sedan i en femte, avgörande drabbning mot Federico Delbonis. Jag tror fortfarande att argentinarna hade grejat det om inte Leonardo Mayer skadat sig då han hade varit en betydligt tuffare uppgift för Goffin än grusräven Diego Schwartzman. Belgien förtjänade dock segern i slutändan och de kommer nu att stå värd för finalen på hemmaplan mot Storbritannien i November vilket jag redan nu ser fram emot! Som jag twittrade (se tweet nedan), kommer finalen vara en repris från mötet för 111 år sedan, då vann britterna med 5-0 men nu, 111 år senare, kan vad som helst hända!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.