Sammanfattning av tredje rundan, US Open

Fjärde omgången är i full färd med att färdigspelas i skrivande stund men innan vi kikar närmare på matcherna som spelas just nu blickar vi tillbaka på tredje omgången i turneringen som är färdigspelad. Expertpanelen går igenom resultaten och analyserar varför det gick som det gick. I panelen denna gång har vi Fabio Valente från Spaziotennis, undertecknad tillika Alex Theodoridis och Simon Ristevski, mångårig tennisguru på twitter.

Dubbelspecialisten Alessandro Motti, rankad 148 på dubbelrankingen, hade inte tid att vara med i panelen denna gång och förbereder sig inför Genovas Challengerturnering denna vecka där han kommer att spela med rumänen Costin Paval.

Fabio Fognini chockade en hel tennisvärld när han slog Rafael Nadal i tredje rundan av US Open. Just vinsten i sig var inte särskilt överraskande för den mest inbitne tennissupportern då den 32-rankade italienaren slagit Nadal två gånger tidigare i år men att vända ett 0-2 underläge, otroligt imponerade. Därmed känns det logiskt att vi börjar den första frågan med att titta närmare på hur det verkligen gick till.

Fabio Fognini vände som bekant ett 0-2 underläge mot självaste Rafael Nadal för några dagar sedan och vill gärna veta, vad var det som hände egentligen?

SR: Mycket starkt av Fabio! Det är en sak att slå Nadal men att göra det från underläge, 0-2 i set är oerhört imponerande. Speciellt från en humörspelare som Fognini. Fabio spelade egentligen ett spel som han inte känner sig trygg med, nämligen att stå tätt inpå baslinjen och konstant styra spelet. Inte det lättaste att göra direkt på en tennisbana men så måste man spela idag mot Nadal som tillåter det för spanjoren har varken träffen eller självförtroendet att göra det själv nämligen. Konstant aggression är inte Fabios styrka. 

FV: Vilken match han gör, Fabio! Otrolig insats mot en Nadal som snart kommer att halka ut ur topp-10 känns det som. Fabio spelade mycket smart och visade vilken kompetent tennisspelare han är. Han har definitivt talangen för topp-15 (nästan topp-10) men spelar tyvärr för ofta matcher utan fokus och inställning, plattmatcher med andra ord (Monfils-syndrom). Alla italienare hoppas nu på att vinsten ska få honom att fokusera sig ännu mer på tennisen i framtiden för vi alla vet vad han är kapabel till!

AT: Fantastiskt att bevittna från ”Fogna”! Motti tipsade mig innan matchen om att hans landsman skulle ha väldigt goda chanser att slå Nadal och fast jag delade samma uppfattning måste jag ändå erkänna att jag ändå aldrig på riktigt trodde på det. Nadal i fem set mot Fognini, på hardcourt? Det låter ju bara som att Nadal ska ta det, trots att Nadals form just nu är en enda misär. Samma Fognini som inför US Open inte hade tagit en enda seger på hardcourt under 2015. Sanslöst! Inte såg det bra ut heller med 0-2 underläge i set mot Nadal med turneringens mäktigaste outfit! Fognini visade dock återigen varför många är så svaga för honom med sin mycket avslappnade spelstil, rena bollträff och en karisma som saknar motstycke i denna sport. Fogninis sista två set är bland de bästa jag någonsin har sett på en tennisbana, trots att det osade damtennis i matchens sista set med sju raka breaks. Innebär detta ett steg i rätt riktning för Fabio som de senaste åren ägnat sig åt att ja, inte spela tennis? Det får framtiden utvisa.

Benoit Paire tog sin första ATP-titel i Båstad som bekant i Juli månad efter seger mot Tommy Robredo. Spelarna möttes alldeles nyligen igen och fransmannen vann tämligen enkelt efter tre raka set. Kommer Paire äntligen att bli den spelare han förutspåddes att bli?

FV: Paire har en liknande historia gentemot Fognini. Han är en av de spelare på touren som har så mycket talang men vet oftast inte vad han gör ute på banan (Monfils-syndromet). Hans tvåhandsfattade backhand är gudomlig och hans patenterade stoppbollar är magiska. Hans första titel på ATP-touren hjälpte honom att klättra på rankingen och hitta nödvändig kontinuitet i sitt spel, något fransmannen saknat de senaste åren. Hans insatser hittills i turneringen är ett levande exempel på hur viktigt kontinuitet är och han spelar definitivt sin bästa tennis just nu. Han förtjänar en topp-30 ranking, minst!

AT: Likt Fognini får vi hoppas på att de senaste framgångarna verkligen får spelarna att tänka om och bli mer seriösa för talangen finns onekligen. Paire är i sina bästa stunder en av tourens mest sevärda spelare men kan i matcher ”logga ut” och i perioder tanka när det inte riktigt går hans väg. Ett skadebeteende som han måste sluta med om han verkligen ska bli den spelare som han i Frankrike förutspåddes att bli. Touren behöver spelare i den absoluta toppen som Paire och Fognini, två sanslösa bolltalanger med gudabenådad känsla. Mer sånt tack! 

Raonic förlorade lite överraskande mot Feliciano Lopez, även det efter tre raka set. Är kanadensaren enbart en såkallad ”servebot”?

FVVad han är och inte är baseras inte enbart efter en spelad match. Jag hatar termen ”servebot” då det låter som något negativt. Raonic är, om du nu skall använda termen, en ”servebot” då hans bästa slag är serven men han är mer än bara det. Han har en mycket bra forehand, en duglig backhand och är smart taktiskt sett på banan. Om han nu vore en ”servebot” skulle han inte vara en topp-10 spelare! 

SR: Tycker förlusten var ganska väntad. Raonic har varit skadad den senaste tiden och det är tydligt att kanadensaren fortfarande har känningar. Formen är svag och det har sannerligen varit ett tufft år för honom, han behöver vila ett bra tag nu för att läka ihop. Lopez gör det bra måste jag säga, han kan hantera storservarna och spelar smart. Trots att han spelmässigt sett gjorde en mycket dålig insats mot Mardy Fish överlevde han och vinsten senast över Fognini var väldigt stabil. 

AT: Att kalla Raonic för ”servebot”, eller storservare som det må översättas till på svenska är lite för mycket. Varför ska vi hacka på Raonic för att han tar hand om det viktigaste slaget i tennis, som ändå är serven? Elakt. Och Raonic är olikt Karlovic en mycket duglig spelare från baslinjen. Hans forehand är väldigt giftig, backhanden har förbättrats enormt de senaste åren och slicen fungerar. Nätspelet har alltid varit bra men även det förbättras under Ljubicic. Minns när Raonic hade Galo Blanco som tränare, samma tränare som idag tränar Elias Ymer, då var han på tok för defensiv sett till vad han var kapabel till och det har Ljubicic sannerligen hjälpt till med. Även Riccardo Piatti finns idag i Raonic team, tidigare tränare till Gasquet så det finns helt klart resurser i tränarstaben. Finns fortfarande utrymme för förbättring i Milos spel och jag ser han bråka om Grand Slams inom ett par år. Ska vi säga tre år? Låter rimligt.

Djokovic och Federer har hittills lekt hem sina matcher och spelat bländade tennis. Kommer någon stoppa dem från att mötas i en eventuell final och isåfall, vem?

FV: Kan inte se något hinder för Djokovic. Bautista-Agut var ju inte direkt ett hot för honom och Lopez kommer inte att kunna utmana heller. Sedan väntar vinnaren av Tsonga/Cilic och det ska heller inte vara några problem för världsettan. Federer har visat fantastisk form de senaste månaderna, hans halva är betydligt tuffare än Djokovic med Isner, Berdych, Gasquet, Murray och Wawrinka. Är inte helt säker på Roger men tror dock att han kommer att överraska oss!

AT: Djokovic tar sig till final! Allt annat känns otänkbart. Federer däremot, vill gärna se Isner hota honom inför ett fullsmockat Arthur Ashe men det kommer ju tyvärr inte att hända. Berdych? Nej, inga problem för dagens Federer inte. Gasquet? Haha. Murray? Wawrinka? Ja och ja. Där har vi spelarna som kan hota och mycket väl slå ut Roger. Får vi se lite Montreal-form i Murray kan han vinna mot Federer utan att för den delen ses som en skräll. Wawrinka känns ju rätt jämn gentemot Federer idag, 50/50 där. 

Sista frågan, Donald Young har överraskat många med att nå fjärde rundan i turneringen där Wawrinka väntar. Young har vänt två 0-2 underlägen hittills i årets upplaga av US Open, kommentarer på det?

FV: Donald Young har under flera år setts som det stora hoppet inom amerikansk tennis och ansågs vara den som skulle fylla tomrummet efter Agassi, Sampras, Roddick med flera. Young hade fantastiska resultat som junior men klarade inte att ta steget upp till ATP-touren och allt som kom med uppgiften. Han börjar sakta men säkert att klättra på rankingen så än finns det tid att ta igen. Tyvärr är han redan 26 år gammal och vet redan hur det är att misslyckas och inte bli den stjärna nationen hade hoppats på.

AT: Om någon hade sagt till mig inför turneringen att Donald Young skulle vända 0-2 underläge mot självaste Gilles Simon och Viktor Troicki och ta sig till andra veckan, nja, då hade jag nog sagt något barnförbjudet. Han slog även Aljaz Bedene på vägen, mäkta imponerande från Young att vinna mot nämnda spelare! Det som har klickat mest för honom är nog serven måste jag säga. Kan inte minnas när jag sett Young vinna så många gratispoäng från serven, sedan har han följt upp det med aggressiva grundslag och inställningen, kämparglöden, vart har den varit under alla dessa år? Skönt att den äntligen kommer fram får man väl ändå säga. Det kommer att ta stopp mot Wawrinka men överlag, en fantastisk turnering från Young och under sista set mot Troicki fick jag rysningar då publiken bokstavligt talat bar fram honom, mäktigt att se! Kul att det surras mycket om de amerikanska tennisspelarna nuförtiden med många ”upcoming talents”. Är lite svag för Donaldson måste jag ändå medge.

Vi tackar i vanlig ordning expertpanelen för att de tog sig tid till att svara på frågorna och ser fram emot en kommande frågestund inom de närmsta dagarna!

 

 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.