Sammanfattning av veckans ATP-turneringar i Beijing och Tokyo

Expertpanelen med Alex Theodoridis och den eminenta skribenten Fabio Valente från Spaziotennis.com sammanfattar förra veckans ATP-turneringar i Beijing och Tokyo. 

Novak Djokovic och Stan Wawrinka kan titulera sig som vinnare efter veckans 500-turneringar och i båda fallen kan man konstatera att det gick som på räls, spelarna gick ohotade igenom hela veckan och hade heller inga problem i söndagens finaler.

Fabio Valente tillsammans med Alex Theodoridis svarar på frågor gällande turneringarna i sedvanlig ordning och siar även om varför de tror de gick som det gick.

Paire slog ut Dimitrov, Nishikori och Kyrgios på sin väg till final och hade ännu en magisk vecka på ett redan magiskt år för fransmannen. Hur bra är han egentligen?

FV: Benoit Paire, är som bekant, en av tourens mest oförutsägbara spelare. Han är Frankrikes svar på Fabio Fognini vill jag hävda! Hans enorma talang och bollbegåvning tillåter han att vinna matcher där han ”loggar ut” mentalt och förlorar massvis av poäng enbart p.g.a dåligt fokus. Han är en spelare som kan slå en vinnare vart han än befinner sig på banan, när han vill i princip. Han spelade bländade tennis under veckan i Tokyo och inställningen, attityden som han visade upp vill vi gärna se mer av! Han är idag rankad på plats nummer 25 och fortsätter det såhär så är det inte mycket som kan stoppa honom. Det var klasskillnad i finalen mot nära vännen Wawrinka som avhyvlade honom ganska rejält men överlag, en fantastisk vecka för Paire som i mitt tycke är hans bästa under säsongen!

AT: Paire är likt Fognini och Tomic spelare med otrolig mängd talang och bollbegåvning men saknar lite i det mentala och har under sina karriärer slagit till med häpnadsväckande tankingar och lite andra skandalomsusade situationer men fransmannen verkar äntligen ta till vara på sin potential. Han besitter tourens bästa tvåhandsfattade backhand, efter Djokovic givetvis och han är tveklöst den enda spelaren på touren som springer runt sin forehand för att slå just en backhand. Han och Fognini var verkligen vaknat till under de senaste månaderna och nu väntar vi bara på ”the tank” Tomic att göra kaos, i positiv benämning, på tennisbanan. Verkar som hans första ATP-titel i Båstad i somras har gett honom en rejäl motivationshöjare och han spelar just nu med ett fantastisk självförtroende som är väldigt kul att beskåda. Segern mot den tvåfaldige mästaren i turneringen, Nishikori framför tusentals entusiastiska japanska hemmafans, bådar givetvis gott inför framtiden och Nishikori hade problem med att hitta något botemedel mot Paires otroligt aggressiva spelstil. Fortsätter han såhär, ja då är topp-10 på rankingen inte alltför ett orealistiskt mål för Paire. Forehanden är hans svaghet, konstigt nog, men den har blivit bättre de senaste månaderna tycker jag och fortsätter han att förbättra den, då ser framtiden ruskigt bra ut för Paire. Allez!

Djokovic utklassade Nadal och tappade endast fyra gem, kommer spanjoren någonsin hitta sin toppform igen?

FV: Djokovic hade nog vunnit mot vem som helst i Beijing. Hans form är för tillfället smått utomjordisk och han tappade endast 18 gem i hela turneringen. Nadal hade en bra vecka i Kina och kunde mycket väl ha lyft bucklan om det inte vore för just Novak. Skillnaden mellan spelarna i finalen var påtaglig och Novak visade varför han är nummer ett i världen och ”Rafa” visade varför han är, ja, inte den gamle ”Rafa” längre. Jag tror tyvärr inte vi kommer se en Nadal som dominerar längre i framtiden, det tåget har redan gått känns det som. Han kan vara en spelare inom topp-10 de närmsta åren, absolut, men definitivt inte som nummer ett igen.

AT: Stackars Nadal! Trots att han i sitt nuvarande tillstånd gjorde en mycket bra vecka och en väldigt bra insats mot Djokovic i finalen så vart han totalt avhyvlad i två set och tog bara fyra gem. Skrämmande hur mycket han har tappat egentligen och vad det beror på är svårt att sätta fingret på. Tycker dock han inte är lika snabb längre och just med att försvara sig ute i hörnen, inte gamla ”Rafa där inte”. Sen blir han i princip kort hela tiden från både forehand och backhandssidan och det bådar direkt inte gott. Djokovic slog till så fort Nadal blev någorlunda kort i banan och det håller inte mot världsettan. Svårt att se ”Rafa” komma tillbaka och när han idag har problem mot spelare som Di Wu, som visserligen pressade Cilic till tre set tidigare under dagen, ja då har jag svårt att se han vinna GS i framtiden. Det kommer nog tyvärr inte hända och vi som på något sätt hyser känslor för ”the king of clay” får helt enkelt klicka oss in på youtube och gotta oss med höjdpunkter från tidigare år.

Nishikori var inför turneringen i Tokyo tvåfaldig mästare men föll mot Paire i semifinalen. Tror du att Nishikori kände pressen från hemmapubliken eller var Paire helt enkelt för bra?

FV: Jag säker på att det var en kombination av de nämnda orsakerna i frågan. Han kände nog pressen med att spela inför fullsatta läktare och hemmapublik med allt vad det innebär och försvara sina titel från fjolåret. Samtidigt mötte han en väldigt inspirerad Paire som spelade bländade tennis och det var inte så mycket att säga om, Paire var bättre! Bara några spelare hade slagit Paire under den makalösa form han befinner sig i just nu och tråkigt för japanerna att Nishikori inte lyckades skriva in sig där. Han spelade väldigt bra ska sägas, Nishikori, inte hans bästa men likt en het samuraj! Paire var som bäst när det väl gällde och tog en mycket välbehövlig seger mot en topp-5 spelare. Kei kommer att ha fler chanser att lyfta titeln i Tokyo framöver och det ska mycket till om det inte kommer att inträffa.

AT: När man talar om spelare som har hemmaplan får man ofta höra den generella uppfattningen om att det per automatik ger en fördel gentemot motståndarna, helt fel vill jag hävda. Det kan ofta låsa sig när man anses vara så stor favorit till att vinna något och när det väl sker på hemmaplan, som tennisspelarna i de här fallen bara får möjligheten att spela framför en gång per år ungefär, ja då är det mycket som kan gå fel. Ta Wawrinka som exempel, hur många gånger har inte han misslyckats i olika ATP-turneringar på hemmaplan och även i DC-sammanhang, förra året förlorade han mot Golubev på hemmaplan t.ex i just Davis Cup. Missförstå mig inte, hemmaplan är oftast något som höjer spelaren i fråga och får den att prestera bättre men så behöver det inte heller alltid vara. I Nishikoris fall var Paire helt enkelt för bra och det finns inte så mycket att hymla om egentligen kring det.

Förstaseedade Wawrinka hade inga problem med att ta hem titeln i Tokyo, hur högt rankar du honom just nu i världen?

FV: Jag hoppas alla Wawrinka-fans förlåter mig men för mig är Stan ”the man” fortfarande bakom Djokovic, Federer och Murray. Wawrinka fortsätter att vinna slams, ATP-turneringar och kan slå vem som helst när han får det att klaffa men han är inte lika komplett som Novak, lika effektiv och kapabel som Roger och inte heller lika fokuserad och konsistent som Andy. Jag tror vi är nära att se den kompletta Wawrinka och därav är steget till topp-3 inom räckhåll, minst sagt. Han är bättre än Berdych, Raonic och Nishikori och är i en egen liga i det nuvarande skedet. 

AT: Jag skulle ranka Stan Wawrinka som världens nuvarande tredje bästa tennisspelare bakom Novak Djokovic och Roger Federer. Han har bevisat så pass mycket de senaste två åren att jag rankar honom högre än Andy Murray, dels för att han utmärker sig slagmässigt från Andy och att hans aggressiva spelstil kan få vilken spelare som helst att bli tagen på sängen. Vi såg det mot Djokovic i finalen i Franska Öppna senast, det var lite som att Novak bara väntade till att Wawrinka skulle missa till slut men bombardemanget fortsatte och det var inte så mycket att säga om, Novak hittade inget botemedel. Nu klaffade i och för sig allting för Wawrinka, och då betonar jag verkligen allting, och det behöver han för att slå Nole men när det väl fungerar så ja, då fungerar det. När Murray möter Djokovic blir det inte alls på samma sätt och det blir mer ett monotont bollande mot världsettan och där räcker inte Murray till, inte i 9 fall av 10. 

Vi tackar expertpanelen för denna gång och ser fram emot kommande helg då panelen kommer att kika närmare på lottningen inför Stockholm Open!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.