Sammanfattning av veckans ATP-turneringar i St Petersburg och Metz

Tennisportalens egna redaktör Alex Theodoridis och italienaren Fabio Valente från Spaziotennis.com, som kommer att vara gästskribent hos oss varje vecka framöver på Tennisportalen, sammanfattar veckans ATP-turneringar i St Petersburg samt Metz. 

Milos Raonic var tillsammans med Tomas Berdych storfavoriter till att ta hem titeln i St Petersburg och den förstnämnda skulle stå som segrare efter söndagens final mot 250-turneringsgurun Joao Sousa. Kanadensaren tog sin första titel för året efter vinst i tre set och extra skönt för Raonic som haft en misärartad säsong kantat med skador och bottennapp.

Jo-Wilfried Tsonga och Gilles Simon gjorde upp om en helfransk final i Metz där Tsonga tog sin första titel sedan förra årets skalp i Montreal. Stanislas Wawrinka var tvungen att lämna återbud i sin kvartsfinal mot Philip Kohlschreiber p.g.a en fotskada.

Tomas Berdych fick se sig besegrad redan i åttondelsfinalen efter förlust mot Simone Bolelli i två raka set, vad var det som hände där?

FV: 250-turneringar erbjuder fler skrällar än vanligt och lågt rankade spelare har chansen att avancera i turneringen med rätt lottning. Just detta hände italienaren Simone Bolelli som gjorde en väldigt bra vecka efter att ha först besegrat hemmahoppet och superlöftet Andrey Rublev i en ganska tät tillställning och sedan väntade mötet mot Berdych. En match som italienaren var slagen  på förhand enligt i princip alla men italienaren hade inte samma uppfattning. Han gav verkligen allt ute på banan och prestationen toppades med några spektakulära poäng! Sedan tog det tyvärr stopp mot en för dagen prickfri Joao Sousa men vinsten mot en topp-5 spelare som Berdych ändå är, ja de är stort från Bolelli men skrällen är inte utav samma proportion som Vincis mot Serena nyligen t.ex. Bolelli är en svår nöt att knäcka för nästan alla spelare på touren och hans segrar mot Raonic, Kohlschreiber, Anderson, Monaco, Cuevas, Goffin tidigare i karriären bevisar min teori.

AT: Nu såg jag inte matchen live men efter att ha sett höjdpunkterna är jag djupt imponerad över italienarens insats i matchen. Berdych är en inomhusspecialist som kan skapa problem för vilken motståndare som helst och att dessutom klara av det i två raka set, utan några svackor, fantastiskt gjort av Bolelli! Tycker faktiskt han är en av tourens mest underskattade spelare och får han bara vara skadefri i sina sista år på touren kan han mycket väl nå topp-20 i mitt tycke, så bra är han! Psyket har inte vart hans signum tidigare i karriären direkt men vid 29-års ålder spelar han sin bästa tennis någonsin och det är upp till honom hur långt det räcker. 

Raonic har haft en misärartad säsong kantad av skador men tog på söndagen sin första titel för året efter seger mot Joao Sousa, kommentarer på det?

FV: Efter Berdych förlust var titeln mer eller mindre öppen för Raonic. Han tog tillvara på möjligheterna under veckan och såg väldigt fokuserad ut, gick till final utan att tappa set men var kanske lite lyckosam mot Sousa trots allt. Portugisen visade återigen hur farlig han kan vara på hardcourt och främst i 250-turneringar där han är lite av en specialist. Sousa var den enda spelare som bröt Raonic serve under veckan och kanadensaren måste känt lite nerver ändå i tredje set när matchen stod och vägde. Sousa gjorde prickfria insatser mot Thiem och Bolelli tidigare i veckan men fick alltså se sig besegrad mot den nuvarande världsnian. Raonic break i tredje set skulle bli matchavgörande och ledde sedermera till att han tog sin sjunde titel i karriären och sjätte i 250-sammanhang!

AT: Som Fabio var inne på var Berdych förlust mot Bolelli nyckeln till seger för Raonic, kanadensaren har förvisso övertag på Berdych i H2H men den nuvarande formen känns inte direkt stekhet trots att han alltså tog en titel. Trodde verkligen Robredo skulle kunna skaka om storservaren men samma sak där egentligen, H2H inför matchen talade inget för spanjoren. Om man ser bortom allt vad statistik och dylikt heter blev serven nyckeln för turneringsvinst ändå, den börjar klicka nu igen efter många dalar tidigare under året, det har ju sina förklaringar i och med skadeproblemen som har hämmat Milos men även i slutet av förra året var det något som inte stämde med den ack så vackra serven, något som han redan då påpekade. Kantigheten i Raonic rörelsemönster ger fortfarande uttrycket ”bambi på hal is” en helt ny innebörd och där har han något att jobba med om han ska bli en spelare som bråkar om slams i framtiden. Jag är och har alltid varit svag för kanadensaren men har tyvärr genom åren fått inse, den hårda vägen, att Milos har en lång väg kvar att vandra…

Tsonga slog Simon i en ganska trött inomhusturnering i Metz, Frankrike utan någon riktig konkurrens. Hur högt smällde egentligen Tsongas seger?

FV: Jag blev faktiskt lite överraskad över att Tsonga gick hela vägen då han inte spelade sin bästa tennis under veckan. Han var nära att förlora mot både Mischa Zverev och Nicolas Mahut, förluster som hade gett krisrubriker i hemlandet för den storväxte fransmannen. Insatsen mot Kohlschreiber osade dock klass och där fick han för första gången under veckan visa upp sin enorma power. Lite lyckosam mot Simon i finalen som inte alls kom upp i sin normala nivå. ”Gillou” var fantastiskt mot Roger-Vasselin, Muller och Klizan där han spelade sin eleganta, taktiska, snudd på briljanta tennis. Han räckte inte till i finalen av olika anledningar men ändå en välspelad final trots allt. Björnkramen som spelarna bjöd på vid den traditionella handskakningen efter matchen var bara det en höjdpunkt i sig!

AT: En av tourens tröttaste 250-turneringar under året? Svar Ja! Vart befann sig den franska tennispubliken under veckan om man bortser från lördagen och söndagen? Många frågor som kräver svar efter veckan i mitt tycke. Hur skadad var egentligen Wawrinka? Hade han ens vunnit helt skadefri? Tveksamt. Men Tsongas prestation ska ingen ta ifrån honom, han ska absolut inte underskattas på ett inomhus-hardcourt och segern över Simon är ett styrkebesked. Förhoppningvis kan han bygga på detta och avsluta säsongen på ett värdigt sett. Att Mischa Zverev var nära på att slå titelinnehavaren får väl ändå ses som veckans skräll, trots att det skrällen aldrig blev av, kanske passande att vi sammanfattar veckan med just de orden. 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.