Sammanfattning dag 4: Mäktigt publikstöd för Sela – Verdasco utslagen

Dag 4 är i hamn och andra omgången av Australian Open är nu helt färdigspelad. Dagen till ära bjöd på en hel del skrällar då flera förhandstippade favoriter rök, därav Fernando Verdasco som inte kunde följa upp sin fantastiska prestation mot Nadal och fick packa väskan efter förlust mot Dudi Sela. Hewitt gjorde sin sista match någonsin som professionell tennisspelare och Murray hade lekstuga mot Groth. 

Fernando Verdasco, Gilles Muller, Jack Sock och Andrey Kuznetsov var samtliga favoriter mot sina respektive motståndare men fick efter omgången packa ihop och tacka för sig. Det snabba underlaget under årets turnering har varit en het potatis och diskuterats flitigt på sociala medier. Många menar att spelet inte blir lika underhållande med färre dueller och ökad vinstprocent på serven men samtidigt finns det de som tycker att detta är precis vad tennisen behöver då det existerar på tok för många långsamma banor på touren. En smaksak mer eller mindre. Här kommer sammanfattningen av dag 4.

 

IsnerGranollers 6-3, 7-6 (6), 7-6 (2)

John Isner hade inga som helst problem med Granollers som gått ner sig de senaste åren. Svårt att förstå hur spanjoren kunde vara rankad på topp-20 bara för ett par år sedan då han idag ligger runt 80 i världen och får stryk i varenda ATP-turnering. Förhållandena kunde inte passa Granollers bättre men vad gör det när Isner står på andra sidan nätet? En vanlig dag på jobbet för amerikanen med två tiebreakvinster dessutom, Isner är bäst av storservarna när det kommer till tiebreaks då han alltid höjer sig och tar sig an uppgiften.

MonfilsMahut 7-5, 6-4, 6-1

Stabil insats av ”La Monf”. Mahut kan vara jobbig för de flesta att möta men Monfils bjöd aldrig in sin landsman till några farligheter. Överlägsen i sin egna servegem samtidigt som han stack nosen vid ett par tillfällen när väl Mahut servade och det skulle visa sig räcka för en komfortabel seger. 

RaonicRobredo 7-6 (6), 7-6 (5), 7-5

Robredo hade inför mötet mot Raonic inte vunnit på fem tidigare försök och spanjoren skulle vara tvungen att göra något spektakulärt för att slå kanadensaren, bryta hans serve t.ex. Robredo var så gott som chanslös trots att han endast tappade serve en gång under hela matchen, vilket i och för sig en gång för mycket när man möter Raonic, men Tommy stod upp förvånansvärt bra. När väl bollen var i spel var det ofta Robredo vann poängen blev lite för passiv i de två tiebreaken som spelades. Raonic å andra sidan var på gränsen till horribel under vissa perioder, förutom servandet givetvis, då han endast tog tillvara på 1/12 breakchanser och för Raonic del gäller det att se till att axeln håller i många år framöver då den inbringar en hel del cash… 

LopezPella 7-6 (2), 6-7 (4), 7-6 (3), 6-7 (8), 6-4

Sanslösa siffror men de ljuger en aning då det blev hela 9 breaks i matchen, inte något man tror direkt när man tar och kollar på resultatet men som sagt, siffrorna ljuger. Pella spelade fantastiskt bra matchen igenom och föll på mållinjen får man väl ändå uttrycka det som då han hade ett horribelt servegem i sista set som fördärvade kalaset. Kul att han hävdar sig på denna nivå Pella, argentinaren har så mycket tennis i sig men har av någon konstig anledning inte fått det att stämma i vare sig ATP eller slam-sammanhang. Är Lopez någonsin glad på en tennisbana? Spanjoren gick runt och mumlade argt för sig själv under 4 timmar och 36 minuter. Ett ganska vanligt beteende från Lopez om man ska tro de Lopez-experter som florerar på sociala medier, i synnerhet Twitter.

MurrayGroth 6-0, 6-4, 6-1

Murray tog hand om Groths förstaservar (230 km/h) som om det vore Filippo Volandri som stod på andra sidan nätet. För er som inte hunnit bekanta er med ”Pippo”, han anses ha tourens sämsta serve och bryter oftare än vad håller sina egna gem. Nåväl, britten/skotten tog död på australiensarens serve och volley trots supersnabba förhållanden och det säger en del om Murrays returnerande. Groth såg även riktigt nervös ut i första set vilket han själv uttryckte efter att ha blivit bruten i sitt första servegem. Murray bröt Ivan Drago-kopian sju gånger och det är några gånger för mycket kan tyckas. Givetvis chanslös när bollen var i spel, den muskulösa Groth.

SelaVerdasco 4-6, 6-3, 6-3, 7-6 (4)

”Oh Dudi you are the love of my life Oh Dudi, I’ll let you shag my wife Oh Dudi, you are the one for me”. Nej, det är inte en refräng från en ocensurerad kärlekslåt utan det är vad de israeliska fansen sjöng igår på bana 3. Inte enbart den raden utan man mixade upp det ypperligt med  ”All about that ace, about that ace, no double” så fort lille Dudi mäktade med ett ess. Dudi hade ett mäktigt publikstöd som ni kanske redan nu hunnit fatta och ja, det spelades tennis också. Verdasco var helt dominant i första set och att Dudi ens mäktade med 4 gem, överraskande. Dudi började efter det mixa upp spelet mer och kasta in ett par slice, droppbollar och lite annat smått och gott, Verdasco såg inte helt tillfreds ut på banan och efter tredje set var han helt stekt. Verdasco tog sig för foten, haltade en del men kunde under vissa perioder ända röra sig obehindrat. Mycket märkligt. Vad gjorde Dudi Sela som Nadal inte gjorde? För det första försvarade han mycket bättre än vad Nadal kunde göra, Sela hann upp lite för många bollar för att Verdasco skulle känna sig säker och det märktes. Sela höll heller inte på i ett monotont bollande likt Rafa utan gick ibland fram på nät, kastade in sin slice, slog löst, hårt, gnetade, ja allt möjligt. Dudi erkände efter matchen hur stärkt han var av publiken och efter att ha sett bilderna här nedanför är det lätt att förstå varför.

 

TroickiSmyczek 6-4, 7-6 (5), 7-6 (4)

”Trucken” är i ruskigt bra form för närvarande och hade inga problem med Smyczek. Amerikanen gjorde sitt livs framträdande i turneringen förra året då han pressade Rafa till fem set och många menade att Smyczek skulle slå igenom rejält på ATP-touren. Så bra har det inte gått och han får koncentrera sig på att inte falla ur topp-100 i fortsättningen. Troicki är idag rankad på gränsen till topp-20 och fortsätter det såhär så känns inte topp-10 helt orealistiskt. 

JohnsonBellucci 6-3, 6-2, 6-2

En mycket slät insats från Bellucci som inte alls bjöd upp till dans. Oerhört dålig var han, brassen. Bellucci har sina glansdagar bakom sig och får ställa in sig på att göra hyfsade resultat då grussäsongen ligger runt hörnet.

MillmanMuller 4-6, 6-4, 6-4, 4-6, 7-5

”Mailman” var endast två gem ifrån förlust mot lilleman Schwartzman i omgången innan då han låg under med 2-0 i set och 4-2 i gem. Millman tog tredje set och sedan började krampandet för argentinaren. Muller led dock inte av samma problem utan  det var Millman som krigade sig fram till segern. Fantastisk stämning på bana 3, samma bana som Sela – Verdasco spelades på för övrigt. Måste vara en av tourens mest vältränade spelare, ”Mailman”. 

KuznetsovChardy 6-4, 7-6 (5), 7-6 (5)

Lite av ett bottennapp från Chardy. Andrey Kuznetsov är inte på något sätt dålig och han verkar stormtrivas på de snabba banorna men Chardy, dessa matcher måste han verkligen vinna om han vill ta nästa steg i sin karriär. En av tourens mest ojämna spelare, Chardy. Länge varit hans akilleshäl och det är inget som tyder på att det kommer att ändras. Spelar lite för riskfyllt och går på för mycket. Dustin-Brown syndromet med andra ord. Kuznetsov tog tillvara på Chardys många missar och var lite för stabil mot fransmannen. Ställs mot Dudi Sela i tredje rundan, blir en mycket intressant och förhoppningsvis jämn drabbning.

RosolSock 7-6 (6), 7-6 (5), 6-3

Lukas Oil Rosol som han kallas av någon konstig anledning av tränargurun Brad Gilbert var fantastisk i sin match mot Sock. Amerikanen såg inte riktigt frisk ut mot Fritz i första rundan och verkar inte ha hämtat sig från sitt virus han ådrog sig i förra veckan i Auckland. Sock tvingades ge upp finalen mot Bautista Agut efter första set och såg heller inte riktigt kry ut mot Rosol. Kanske inte hade räckt ändå med tanke på att Rosol visade Wimbledon-vibbar från 2012 då han fullkomligt blåste Nadal av banan.  

WawrinkaStepanek 6-2, 6-3, 6-4

”Utomjordingen” Stepanek har sett ruskigt farlig ut under säsongsinledningen men blev bortblåst av Stan the mans tunga artilleri. Inte så mycket mer att säga om egentligen. Vi hade gärna sett underhållaren och kvinnotjusaren Stepanek utmana Wawrinka men så blev det dock inte.

FerrerHewitt 6-2, 6-4, 6-4

Magisk atmosfär på Rod Laver Arena då Lleyton Hewitt spelade sin sista match som professionell tennisspelare. Den tidigare världsettan lägger alltså racketen på hyllan vid 34-års ålder och det i god tid då han är en skugga av vad han en gång var. Explosiviteten är inte riktigt där och serven är på gränsen till ett skämt men inställningen, den är det inte många som slår. Mycket ovärdigt att Hewitts namn dragits upp i den spelskandal som diskuteras flitigt just nu, på helt felaktiga grunder ska vi tillägga och vi kommer att återkomma till ämnet här på sidan de närmsta dagarna.

TomicBolelli 6-4, 6-2, 6-7 (5), 7-5

Omgångens sista match stod dessa herrar för och Tomic verkar bry sig om tennis när det kommer till Australian Open, ett beteende som vi gärna vill se vid resterande ATP-turneringar. Bolelli är allt annat än i form just nu och italienaren får nu ställa in sig på att försvara dubbeltiteln med kamrat Fognini. 

 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.