Sammanfattning onsdag, torsdag, fredag – Kyrgios tankade och Federer stal showen

Andra omgången samt hälften av matcherna i den tredje omgången har spelats under dagarna i Australian Open och vi på Tennisportalen sammanfattar de drabbningar vi såg på plats.

En tankning, en fullständigt galen femsetare mellan Paire och Fognini, en oklar presskonferens och lekstuga av Roger Federer. Trevlig läsning!

Onsdag

Lukas Lacko – Dudi Sela 2-6, 6-3, 6-2, 6-4

Framhejade av den mycket högljudda och underhållande Dudi Sela-klacken stred israelen tappert hade helt enkelt en dålig dag på jobbet. Lukas Lackos snabba och flacka spel blev för påtagligt och i de tre sista seten var han fullständigt dominant. 

Roger Federer – Noah Rubin 7-5, 6-3, 7-6 (3)

Inte en helt övertygande insats från Federer mot den 200-rankade amerikanen men samtidigt är vinsterna givetvis det viktigaste i inledningen av ett slam och att inte spendera alltför många timmar på banan under matcherna. Dock har vi all anledning senare i sammanfattningen att skriva lite positivare om just Roger…

Viktor Troicki – Paolo Lorenzi 6-3, 1-6, 7-6 (3), 3-6, 6-3

Mycket kamp och mindre skönspel i denna intensiva batalj. Det såg inte helt stilrent ut men som de kämpade, Troicki och Lorenzi, sånt gillar vi. Hela tiden kändes det dock som att serben skulle plocka hem det och mycket riktigt var han alltid lite bättre under de mest viktiga poängen. Ett klassiskt ”meltdown” bjöd han även på, Troicki. Helt berättigat denna gång.

Andreas Seppi – Nick Kyrgios 1-6, 6-7 (1), 6-4, 6-2, 10-8

Vad hände här egentligen? Jo, allt. Kyrgios hade full koll på Andreas Seppi och hans aggressiva och tunga spel blev för mycket för italienaren att hantera under de två inledande seten. Sedan hände något. Seppi började hitta sitt spel igen och få tillbaka flera bollar i banan, samtidigt som Kyrgios vek ner sig en aning. I fjärde set dock, var Kyrgios inte alls närvarande och den talangfulla men ack så omdiskutabla australiensaren var mer intresserad av att tjafsa med sitt eget team på läktaren. Ett team utan en riktig tränare, ska sägas. Femte set var en jämn kamp och Seppi, som hela tiden gav allt på varje boll, gick segrandes. Kyrgios sprakade till det vid underläge 6-5, i femte set när Seppi servade för matchen, med en ”random tweener” mitt i allt. Oerhört oklart. Den efterföljande presskonferensen var minst lika underhållande som matchen, om inte mer. Trist att Australian Open tvingats censurera en hel del i klippet via sitt youtubekonto.

Bernard Tomic – Estrella Burgos 7-5, 7-6 (4), 4-6, 7-6 (5)

Två spelare som gått helt olika vägar i karriären. Tomic, en supertalang som fått obegränsade resurser sedan tidiga tonår och Estrella Burgos, en av tennisens alla ”journeymans” som vann sin första ATP-titel 34 år gammal. En välspelad match fick vi se på Margaret Court Arena där man blev påmind av kylan som väntar hemma i Sverige om ett par dagar, ingen härlig insikt och förutom de Tomic-sympatisörer som gick runt i t-shirts var det tjocktröja som gällde. Matchen? Estrella Burgos försökte pumpa så mycket med sin forehand som möjligt samtidigt som Tomic försökte hitta den svaga punkten – backhanden. Estrella i sin tur gjorde en mycket bra insats, inte minst taktiskt där han fick Tomic att röra på sig så mycket som möjligt, vilket han inte är helt komfortabel med. Ett fint och värdigt farväl fick han av den goda publiken, Estrella!

Torsdag

Richard Gasquet – Carlos Berlocq 6-1, 6-1, 6-1

Turneringens överkörning. Här tog fransmannen ”inga fångar”, förutom att han broderligt gav bort 1 gem i vardera set till mannen som står fem meter bakom baslinjen och sällan gör något i offensiv väg – Carlos Berlocq. Argentinarens orytmiska och högljudda stönande hjälpte inte heller. 

Denis Istomin – Novak Djokovic 7-6(8), 5-7, 2-6, 7-6(5), 6-4

Vilken skräll! Den största genom tiderna i Australian Opens historia? Mycket möjligt säger vi. Faktum är att Istomin fick ett wildcard till turneringen efter att ha vunnit ett Playoff i Asien och där han var en centimeter (se bild nedan) från att åka ut i semifinalen. Små marginaler ibland. Djokovic såg alltför passiv ut under matchens gång och lät Istomin diktera under merparten av matchen, vilket han skötte briljant, Istomin. Har gnistan släckts för Djokovic, efter ett par säsonger som i princip är omöjliga att tangera? Vi har en intressant säsong framför oss, gott folk.

Gael Monfils – Alexandr Dolgopolov 6-3, 6-4, 1-6, 6-0

Den oortodoxa Alexandr Dolgopolov saknade vi en del under fjolårets säsong p.g.a skador men nu verkar han vara i skick igen, ukrainaren. En bra insats av Monfils, ett sömning tredje set och på ”g” igen i fjärde. En vanlig dag för fransmannen med andra ord.

Benoit Paire – Fabio Fognini 7-6 (3), 4-6, 6-3, 3-6, 6-3

Håll i er nu när vi ska sammanfatta denna episka batalj. Vart börjar vi? Två spelare med härliga karaktärer, minst sagt, bjöd på en en av turneringens mest underhållande matcher, där det sista gemet rekommenderas att ta en titt på Youtube. Det var galet, intensivt, ibland vulgärt, men alltid underhållande mer eller mindre. Paire gick upp till 4-0 i första set, höll på att tappa det till 5-7 då Fognini hade 0-40 och tre setbollar, men Paire lyckades på något konstigt sätt komma tillbaka och vinna första set. Sedan momentumskifte, Fognini höjde sig, utjämnade och sedan ombytta roller igen. Och återigen. Det var livligt på läktarna, Paire hade en egen klack, Fognini hade sitt team, och i slutändan, tog Paire hem det efter ett helt galet sista gem. Ta fram popcornen nu och njut av höjdpunkterna här nedan.

Thiem – Thompson 6-2, 6-1, 6-7 (6), 6-4

Jordan Thompson, kallad för ”Fattigmannens Duckworth” av vår senaste Podcast-gäst Nils, stod för en mäktig vändning mot portugisen Joao Sousa i första omgången men fick här respass mot en betydligt tuffare motståndare. Thiem har i år framförallt förbättrat sitt servande och vi ser kanoner på 220 km/h med jämna mellanrum, något vi inte alls såg i samma utsträckning under fjolåret. Inte mycket att hymla om här. Thiem rättvist vidare.

Fredag

Andreas Seppi – Steve Darcis 4-6, 6-4, 7-6(1), 7-6(2)

En på förhand helt öppen match där belgaren tog kommandot inledningsvis och likt mot Kyrgios var Seppi segstartad. När italienaren väl kom igång blev Darcis svagheter utnyttjade och Seppi har nu chansen att gå vidare till andra veckan. Tuff utmaning väntar dock härnäst i form av den tidigare segraren Stan Wawrinka. 

 

Mischa Zverev – Malek Jaziri 6-1, 4-6, 6-3, 6-0

Tunisiern har fått lite av en nytändning i sin karriär och ser mer fit ut än på länge. En tredje omgång i ett Grand Slam är inte fy skam för Malek som fick se sig besegrad av en annan ”comebackare” i karriären, Mischa Zverev. Han må inte ha de tekniska och effektiva slag som sin storebror men Mischa spelar mycket smart på banan och gör det mycket bra sett till vad han är kapabel till. I nästkommande runda väntar dock Andy Murray, och där tar det tvärstopp så det skriker om det.

Daniel Evans – Bernard Tomic 7-5, 7-6(2), 7-6(3)

En mycket kvalitativ match där Daniel Evans fortsatte att spela med en enormt självförtroende och en tennis som tveklöst håller topp-10 nivå i nuläget. Slog även Cilic i tidigare omgång. Tomic föll lite väl ofta tillbaka till sitt klassiska och passiva spel där han väntar ut motståndaren vilket Evans hanterade utmärkt. Frågan vi alla ställer oss nu – hur länge kan Evans fortsätta spela som han gör? 

 

Roger Federer – Tomas Berdych 6-2, 6-4, 6-4

Herrejösses, som han spelade, Roger! De två tidigare insatserna mot Melzer och Rubin övertygade inte alls men Berdych blev fullständigt utspelad och visste inte vad han skulle göra. Han fick Berdych, världstian, att se ut som en medelmåtta på touren, vilket han inte alls är, långtifrån. Tuff uppgift väntar dock i form av Nishikori i fjärde rundan för Federer. Bjuder han på en liknande insats lär vi få se mer av Federer i denna turnering…

Detta blir den sista sammanfattningen från banorna då vi under söndagen reser hem igen! En sammanfattning av hela resan publicerar vi under dagarna här på Tennisportalen!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.