Segercigarr för Tideman efter tionde titeln: ”Är en tradition”

0
1665
Radu Albot och Magnus Tideman.

Magnus Tideman och Radu Albot har fått en praktstart på 2019. Moldaven vann nyligen sin första ATP-titel i karriären och ligger nu rankad 52 i världen, vilket är ett personbästa för Albot.

Hur duon firade segern? Segercigarrer.

Radu Albot stod som slutsegrare i Delray Beach 250-turnering. Vägen till titeln i rätt ordning: Segrar mot Karlovic, Kyrgios, Johnson, Mcdonald och Evans.

Just Kyrgios har vi anledning att återkomma till i texten längre ner men Magnus Tideman vill framförallt väga in ett element han tror var avgörande för veckans utgång.

– Serven! Han vinner mer poäng nu än vad han brukar på sin andraserve. Jag gick in och kollade på statistiken från tidigare år. Vi har jobbat på att han ska variera andraserven lite mer, han är rätt liten och servar smartare nu och håller lite fler servegem, säger Tideman.

– I kvartsfinal, semifinal och final förlorar han första set. Han är en kämpe och det har han alltid varit. Det är kul när det går bra och han har spelat bra i tre veckor i rad faktiskt. Först semifinalen i Montpellier, veckan i New York samt nu senast i Delray Beach.

I finalen besegrades 100-rankade britten Dan Evans som Tideman känner till rätt väl från tiden i det brittiska förbundet.

– Han var med i fem år och jag jobbade med honom under några resor. Han sa det i talet också: ”Jag hade jobbat med Albots coach tidigare och då var det inte lätt att spela”. Han spelade fantastiskt bra och har gjort det bra efter sin avstängning.

Kan man sträcka sig så långt som att du hade stenkoll på honom inför just finalen?

– Han var med i fem år, jag jobbade med honom under några resor. Han sa det i talet, att jag hade jobbat med albots coach tidigare och då var det inte så lätt at spela. Han spelade fantiastkst bra och är tillbaks efter avstängning så det är kul för honom.

– Han är en riktigt lurig spelare. Slicar, skruvar, toppar och kommer fram på nät. Han är allround. Man har givetvis en taktik mot honom, men det är inte så lätt. Superkoll? Nja, han hade ändå tre matchbollar.

Vid det här laget vet ni titeln firades med segercigarrer. En tradition för svensktränaren.

– Han (Albot) bodde hos några ryska vänner rätt nära anläggningen så vi var där och käkade bara. Vi tog en cigarr. Jag har det som en tradition. Det här var min tionde titel, efter varje ATP-titel ska man ta en cigarr, även fast varken han eller jag gillar det. Jag tycker det hör till.

Första kontakten duon emellan togs i december och den första tävlingen tillsammans blev Australian Open. Där tog stopp i den andra omgången mot Fernando Verdasco.

Personkemin med Albot är på topp enligt Tideman själv.

– Det funkar nu när det gått bra men det funkade redan väldigt lätt från början. Han är verkligen en jättekul kille att jobba med och vill alltid träna, frågar och vill köra extra. Det är så skönt med spelare som vill köra extra utan att man ligger på.

Nick Kyrgios vann 500-tävlingen i Acapulco förra veckan men var veckan innan i Delray Beach inblandad i högst märkliga insatser där tankningar mixades med diverse konstslag. Albot besegrade Kyrgios i den andra omgången i Delray Beach. En match som innehöll det mesta…

– Han slog andraservar i 130 miles per hour (210 km/h) och stod för konstslag varvat med skit. Det var bara att ta en boll i taget men det är inte så lätt. Man trodde han skulle ge upp där ett tag med sitt knä men rätt som det var hade vi 1-1 i set.

– Det var svårspelat och bra av min kille att hålla koncentrationen uppe.

Nick Kyrgios har onekligen kommit att bli en vattendelare inom tennisvärlden. Bra för tennisen menar många. Patetisk och ett hån mot publik och biljettinnehavare menar andra, kort sammanfattat.

Magnus Tideman får nånstans placeras i ”Pro-Kyrgios”-facket.

– Han är kul att titta på och det behövs. Topp-10, 5 material men det vet redan alla om. En fantastisk spelare med en minst lika fantastisk serve som ligger där bland de bästa i världen. En skön kille som är trevlig i omklädningsrummet men som nånstans själv måste förstå att träning behövs.

Avslutningsvis kommer vi tillbaka till Radu Albot. Existerar det något rankingmål för resterande del av 2019?

– Han hade 81 som sin högsta tidigare, det var första målet, att slå det. Jag låg 74 som bäst och det har han ju slagit.

– Det har gått fort. Nu är han nära topp-50 och har inget att försvara inför Wimbledon. Sköter han sig bör han gå in i topp-50, det tycker jag.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.