Shapovalov – herregud vilken vecka!

Denis Shapovalov, jösses! Eller ”Oh mon dieu my god what is going on” som Lasse Granqvist uttryckte sig en gång i tiden. Ja, faktum är att den 18-åriga kanadensaren tveklöst haft sin bästa vecka i karriären och vi ska kika närmare på vad som egentligen hände i Montreal.

Blickarna inför årets upplaga av Montreal Masters, ur ett hemmaperspektiv, riktades mot landets fixstjärna Milos Raonic. Storservaren är idag rankad tia på världsrankingen och fick finna sig i att vara sjätteseedad i turneringen. ”Missile-Raonic” har inte haft ett sprudlande 2017 men brukar i regel prestera bra när det vankas tennis på hemmaplan. Dock var det många som satte kaffet i halsen när Raonic förlorade tämligen enkelt med 6-4, 6-4 mot Adrian Mannarino från Frankrike.

Ingen trodde heller på allvar att varken Vasek Pospisil eller Pete Polansky skulle få uppleva några större framgångar i turneringen och när det dessutom stod klart att spelarna drog varandra i öppningsrundan grusades alla möjliga förhoppningar. Roger Federer väntade ju i efterföljande omgång…

Dennis Shapovalov då? Jo, han kommer ligga runt 70-strecket nu på måndag när rankingen uppdateras och fick 360 nya fräscha ATP-poäng. Men det kunde gått åt andra hållet redan i den första omgången.

Rogerio Dutra Silva grämer sig nog fortfarande över att han inte vann den där satans matchen trots fyra matchbollar…

Det var bara att tacka och ta emot för Shapovalov som klarade ett rejält test på centercourten inför entusiatiska hemmafans som gjorde allt i sin makt för att lyfta honom. Nästa uppgift stavades Juan Martin Del Potro och nu var de flesta ändå eniga om att hit, men inte längre. Shapovalov ville annat.

Han visade redan inledningsvis att han trodde på det. Respektlös och en my

cket väl taktiskt utförd match. Han bara malde ner Del Potros backhand sakta men säkert, likt Rafael Nadal själv haft så stora framgångar mot Federer, och när utrymmet gavs tvekade inte Shapovalov att gå in i banan och föra spelet.

Kanadensaren vidare efter två raka set. Nästa uppgift: Rafael Nadal. Ja, hit men inte längre som sagt. Vem trodde verkligen på att han skulle slå ”Rafa”? Ingen förutom han själv.

Jösses vilken insats han gör! Det behöver inte nämnas hur starkt det är att komma från underläge och besegra en spelare av Nadals kaliber i tre sets. I ett avgörande tiebreak dessutom. Stämningen under matchen får vi inte glömma att nämna. Bland det mäktigaste och mest elektrifierande (rätt ord?) jag någonsin sett på en tennisbana, om vi bortser från när Berlocq blev hemmahjälte i Davis Cup hemma mot Frankrike för ett par år sedan. Nu ska vi inte prata Berlocq. Kvartsfinal väntade för ”kanadicken” mot Mannarino. En spelare som man kanske inte höjer ögonbrynen för men fransmannen spelar som få andra på touren och har en tendens att spöka till det för de flesta.
Spöka till det gjorde han men Shapovalov kunde för tredje matchen i turneringen hämta upp underläge i set och vinna efter tre. Semifinalen och ett rejält skutt på rankingen var således ett faktum. Nu räckte Shapovalov inte till i semifinalen mot Alexander Zverev men oj, vilken vecka han gör.
Vad gör han till att han är så bra då? Han är egentligen bra på allt och har två vapen i sin serve och forehand. Han kan gå in och döda utan att riskera alltför mycket. Volleyspelet vid nät är förvånansvärt bra redan. Snabbheten och rörelseschemat finns där samt en fantastisk vinnarmentalitet. Har vi nämnt att han är född 1999?
Det ska bli spännande att följa Shapovalov inom kommande år för han har verkligen allt i verktygslådan för att bli hur bra som helst.
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.