Slutrapport från TP Open: ”Gick på moln i tre timmar”

Slutsegrare av den andra upplagan av TP Open blev Simon Yitbarek och Julita Saner! Här nedan följer en matig slutrapport från TP Open som innehåller det mesta från tävlingen – mycket nöje.

Läs mer: Samtliga resultat från TP Open!

Det skulle inte bli mycket sömn natten innan tävlingsdags. TP Open. Den andra upplagan. Nervöst? Inte alls, snarare en rädsla för att vakna till tre färska sms där spelare dragit sig ur ”årets fetaste tävling” som vi valde att kalla det på våra sociala medier. Nej, inga avhopp timmar innan gameday denna gång. Nu var det bara att gasa!

***

16 spelare skulle göra upp om titlar i två klasser. 8 spelare i vardera klass. Lord Harry Wendelken, Jonathan Mridha, Simon Freund, Rafael Ymer, Sebastian Abboud, Eric Davidsson, Alexander Watanabe Eriksson, Simon Yitbarek, Lisa Zaar, Agnes Mitteregger, Fanny Norin, Tuva Wallin, June Björk, Julita Saner, Julia Löfqvist och June Björk.

***

Olika meddelanden från alla möjliga obskyra twitterkonton och oklara mailadresser strömmade in timmar innan tävlingsstart. Internationella avsändare. Vi är inne i en tid då spelbolagen gör allt för att hitta nya marknader att sätta odds på och även fast det finns ett reglemente att ta hänsyn för de större spelbolagen fanns en liten risk att ett mindre (läs obskyrt) spelbolag skulle sätta odds trots ingen som helst deal med oss. Således publicerade vi inget spelschema på våra kanaler inför tävlingen.

***

Spelade var indelade i följande grupper. Gällande seedningen gick vi efter UTR (Universal Tennis Rating)

***

16:00 var vi igång! The 2 Bears magiska dänga ”Take a Look Around” fick Järfälla Tennissällskap att gunga och stämningen höjdes ytterligare då SVT:s TV-team gjorde entré lagom till tävlingens första boll. TV-teamet gick direkt mot bana 6 där Simon Freund och Rafael Ymer skulle göra upp. Först till 10 poäng. Nerverna och den traditionella gummiarmen var något spelarna i efterhand pratade mycket om, speciellt då formatet var som det var. Freund och Ymer visade, förståeligt nog, tecken på den traditionella gummin och om vi gissar gjorde TV-teamets närvaro inte saken enklare för firma Freund/Ymer. Gnetandet nådde nya nivåer och det var inte på något sätt vackert men favoriten på förhand, Freund, knep det med 14-12. Allez!

***

SVT och Radiosportens närvaro på plats var fantastiskt kul att bevittna. SVT körde intervjuer med Rafael Ymer och Julia Löfqvist som sändes på bästa sändningstid i Sportnytt under fredagen och lördagen. Länkar till inslagen hittar ni här och här . Kortare versioner av inslagen finner ni nedan.

Radiosportens bevakning från tävlingen:

***

Efter två timmars spel var samtliga matcher i grupperna avverkade. Förstaseedade Lisa Zaar och andraseedade Julia Löfqvist gick inte vidare till slutspelet. Istället fick vi se semifinaler mellan tredjeseedade Julita Saner och fjärdeseedade Agnes Mitteregger (popcornmatch deluxe) och June Björk – Tuva Wallin. Den sistnämnda vann samtliga matcher i gruppspelet och var den inför slutspelet som såg ut som den mest sannolika slutsegraren. Tuva fick också ett sent WC till tävlingen då Jacqueline Cabaj Awad försökte in i det sista men fick lämna återbud p.g.a sjukdom.

På herrsidan hade vi Simon Freund – Jonathan Mridha och Simon Yitbarek – Lord Harry Wendelken i semifinalerna. Samtliga spelare var på förhand seedade och höll för trycket i detta episka spelformat.

Nya regler i slutspelet gällde. Bäst av tre supertiebreak istället för enbart ett supertiebreak i gruppspelet. Nya bollrör dessutom (Wilson US Open Championship) och vi var i rullning. Jonas Sundsten på Sporteye skrek från läktarhåll ut om tittarrekord. Nu var det bara att öka!

Bevakningen intensifierades då Tsegai Gebremeskel fick det ärofyllda uppdraget i att styra upp en livestream på Tennisportalens Instagramkonto. Profiler i Tennissverige som Magnus ”Maggo” Tideman, Leo Borg, Dragos Madaras och Per Nordström följde det rafflande slutspelet mycket noggrant.

Julita Saner (inte Sanér) blev första deltagare att boka finalbiljett! 10-2, 10-8 mot landets bästa 04:a på tjejsidan. Agnes fick det inte alls att stämma i inledningen av matchen och då kan formatet vara ens värsta mardröm. Agnes spelade upp sig i andra set men Julita höll sig kall och visade prov på rutin.

Finalmotståndaren stavades June Björk, landets bästa 05:a på tjejsidan, som spelat en riktigt bra tennis tävlingen igenom. June vidare efter seger mot Tuva Wallin med 6-10, 10-6, 10-5.

På herrsidan stod Simon Yitbarek för en mäktig vändning i första set mot Lord Harry Wendelken då Södertäljesonen lyckades vända underläge 2-7 till seger 10-8. Mörkt för Lord Harry som fram till till just 7-2 haft tävlingens bästa träff på kulan. Yitbarek hade Lord Harry nere i gruvan i andra set och vann komfortabelt, 10-4.

Yitbareks finalmotståndare skulle bli Simon Freund som besegrade den regerande TP-Open mästaren Jonathan Mridha efter 4-10, 10-8, 10-7. En kvalitativ semifinal med ombyta roller. Mridha dominant i första set. Inte lika dominant i andra och tredje.

Julita Saner och Simon Yitbarek skulle som bekant bli historiska segrare i TP Open och spelarnas egna fanskaror måste ha växt kopiöst över natten med tanke på Sportnytts mäktiga omnämnda på bästa sändningstid! (se tweet nedan)

June Björk såg ut att gå mot titeln efter 10-4 i första set men Julita vaknade till när det gällde som mest och när tittarsiffrorna var som högst. Julita Sanér var bäst när det verkligen gällde och vann tävlingen rättvist i slutändan. Stort grattis säger vi till June Björk och Julita Saner för en mycket väl genomförd tävling!

Herrfinalen hördes och det rejält. Yitbareks ”SI” och Freunds stön fick kanske inte taket i Järfälla Tennissällskap att gunga men det var passionerat och här gällde det en titel i TP Open. Det märktes.

Simon Yitbarek gick på moln i tävlingen från början till start och var också den, tillsammans med Julita Saner, som skulle ta emot en mäktig presentcheck från huvudsponsorn Dennis Kött och champagne. 11-13, 10-4, 10-8. Freund var nära, men Yitbarek var ändå den som hade det där lilla extra. Det var inte mycket som skiljde, men det skulle vara tillräckligt.

***

I samarbete med Sporteye och Top Dog Jonas Sundsten presenterar vi TP Opens tre främsta popcornpoäng i respektive klasser.

  1. Simon Yitbareks hoppsmash á la Gael Monfils – Given etta med tanke på den atletiska förmåga som sätts på prov här. Och vrålet givetvis. Vrålet gör poängen menar många. Vi håller med. 

2. Rafael Ymers backhand down the line – Given tvåa med tanke på vilken grind det ändå var innan backhanden kom som ett brev på posten. Plus i kanten för vrålet. 

3. Lord Harry Wendelkens projektil – Svårt att välja just en popcornboll som Lord Harry Wendelken mäktade med under kvällen men det måste ändå få bli denna. Kameravinkeln (förlåt kung Sundsten) gör inte riktigt slaget rättvisa då den monstruösa forehanden uppmättes till över 160 km/h enligt officiella siffror från tävlingen. Det syns att det går fort på bild, men inte lika fort som det faktiskt gick. Oklar förklaring, men ni hängde säkert med. 

  1. Tuva Wallins backhand down the line på matchboll – Lika given etta som Yitbareks hoppsmash á la Monfils. Matchboll för Mälarhöjdens representant som då plockar fram hennes främsta vapen – en backhand down the line á la Simona Halep! 

2. Julita Saner och Lisa Zaars sluggerfest – Två hårtslående spelartyper brukar ofta innebära magiska slagdueller och en hel del förtäring av popcorn. Nu fanns det för kvällen inga popcorn att tillgå (skandal) men det spelade ingen större roll då Saner och Zaar var på spelhumör. Så, fram med popcorn nu!

3. Lisen Rinmans grind på matchboll – Prekärt läge och matchboll mot förstaseedade Lisa Zaar i tävlingens inledande drabbning. Då sätter Lisen Rinman från Smedslättens LTK på grindmode och bara kör! 

***

TP Open är över för denna gång! Vi är dock tillbaka igen den 1:a maj i Järfälla Tennissällskap. Klockan 16-19, 16 spelare och två titlar som ska hämtas hem. Då åker vi! 

***

Knäpptyst från förbundshåll gällande tävlingen. Inte en rad från tävlingen eller ens en ynka delning på Instagram Story, samtidigt som både SVT och Radiosporten är på plats och bevakar. Anmärkningsvärt får man ändå säga.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.