Spelinspektionen tar i med hårdhandskarna mot matchfixning + andra nya förslag kring spel på Internet

De senaste åren har Spelinspektionen jobbat febrilt med att göra spel på nätet till en tryggare plats för spelare runt om i Sverige. Det första stora steget togs med spellagen som kom i januari 2019. Därefter har det fortsatt jobbats med att begränsa riskerna för spelare att falla in i ett ohälsosamt spelande. Det är även att räkna med att en sån satsning kommer fortsätta för en lång tid framöver.

Matchfixning

Ett problem kopplat till missbruk av spel som varit förekommande så länge möjlighet till betting funnits är matchfixning. Genom årens gång har manipulation av resultat för främst egen vinning dessutom blivit allt vanligare. Kort och gott så innebär matchfixning att man satsar en summa på något man vet kommer ske, det vill säga att man har manipulerat utgången från början. Detta drabbar alla möjliga sporter även om fotbollen drabbats allra hårdast. Där kan det röra sig om allt från resultat och insläppta mål till att en enskild spelare ska ta ett gult eller rött kort.

Spelfusk ses som ett av de största hoten mot idrotten idag. I samband med att spellagen kom 2019 så infördes även ett nytt spelfuskbrott som gör att både matchfixning och spelfusk kriminaliseras ytterligare. Döms man för spelfusk idag kan det innebära diverse straff. Som mest kan man få upp till två års fängelse. Som en följd av Spelinspektionens stora satsning mot matchfixning så har bland annat att matchfixningsråd bildats. Här samsas Spelinspektionen, polis, åklagare, Riksidrottsförbundet och spelbranschen för att motverka uppgjorda resultat och händelser.

Uppgjorda resultat kan vara väldigt svåra att upptäcka. Det kan dock finnas vissa varningstecken, även om det är svårt att bevisa något i slutändan. Ofta så väcker oddsrörelserna misstanke först och främst. Om ett odds är ovanligt högt eller lågt för ett visst utfall så kan det krävas en granskning. Detta är kopplat till uppseendeväckande summor pengar som satsas på ett visst utfall också. Därefter kan man då gå in och kolla spelmönster och se ifall det stärker en misstanke. 

Spel på nätet blir säkrare för spelarna

I januari 2019 så infördes alltså den omfattande spellag som skulle se till att göra spelmarknaden till en säkrare och mer reglerad plats. Till att börja med så krävde Spelinspektionen därefter en svensk licens för att en aktör skulle kunna vara aktiv på marknaden. För att få den licensen som krävdes så behövde och behöver varje spelbolag uppfylla flertalet hårda krav. Detta för att göra det till en tryggare plats för spelarna, då man på senare år hade märkt att det problematiska spelandet ökat markant.

Många spelbolag som tidigare varit aktiva på marknaden och tillgängliga för svenska spelare föll därmed bort. Dessa ansågs inte uppfylla kraven som var nödvändiga. Flera större aktörer fick sin licens omgående, medan andra kom till lite senare efter att ha fått alla bitar på plats. Läs mer hos Bonusbanditen om vilka spelbolag som uppfyller både kraven för licens samt följer nedan bonusregler. Med den svenska licensen så behöver samtliga spelbolag vara registrerade i Sverige och skatta på vinsterna. För spelarna så innebär det dessutom ett helt annat skydd i fall där man hamnar i en tvist med spelbolaget, då man skyddas av svensk lag.

Både 2019 och därefter har möjligheten till bonusar och kampanjer reglerats. Till en början så infördes krav på att varje spelbolag endast får erbjuda spelarna en bonus per spelare och bolag. När pandemin kom så drogs det ner ytterligare och värdet på välkomstbonusar fick inte överstiga 100 kr i värde. Den sistnämnda regleringen är nu borttagen sedan i november

Vad kan vi vänta oss av 2022? 

Arbetet mot både matchfixning och ohälsosamt spelande kommer i allra högsta grad fortsätta även när vi går in i ett nytt år. Det har från regeringshåll lagts mer fokus på just matchfixning och det har på senare tid dykt upp fall kopplade till svensk fotbolls om behandlats med största noggrannhet.

Det vi vet om Spelinspektionen och året 2022 är att spelreklamen kan komma att begränsas. Till sommaren så kommer lagen om särskild måttfullhet för spelreklam som ser ut att införas 1a juli. Man kommer där fortsätta arbetet mot att reklam ska kunna användas för att locka någon in i spelande. Lagen kan liknas mot den som finns mot alkoholrelaterade produkter, där det finns en kraftig begränsning i vad och hur mycket som får marknadsföras.

Utöver detta kan vi säkerligen, om än inte införda lagar, så åtminstone få se nya lagförslag. Sedan 2019 har det blivit betydligt enklare att hålla koll på spelvanor och risker som kommer med spelandet. Allt från begränsningar i insättningar och omsättningar samt speltid, till att det finns ett avstängningssystem som gör att spelare kan stänga av sig själva under en tidsbestämd period. Allt för att göra spelmarknaden till en rolig och behaglig plats att befinna sig på.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.