Stefanos Tsitsipas – Greklands stora framtidshopp

Stefanos Tsitsipas är idag en av världens mest lovande juniorer och kanske den största talang Grekland som tennisnation fått fram någonsin. Tennisportalens redaktör Alex Theodoridis fick tack vare twitter och sina grekiska språkkunskaper en pratstund med det 17-åriga superlöftet.

English translation

Stefanos Tsitsipas har spelat tennis sedan han var 6 år gammal och tränar vanligtvis i Glyfada Tennis Club hemma i Athen när han inte reser runt och tävlar runtom i världen. Förutom att han idag försöker slå sig in på seniornivå har Stefanos ett genuint tennisintresse och skriver mycket om tennis på sin fritid där han självmant driver Facebookgrupperna TenniscoreITN och TenniscoreITT  med 17000 respektive 2500 följare.

Du är den största talang Grekland har producerat på många år, kanske någonsin, känner du någon press?

– Tennis är min passion. Jag är stolt över att representera Grekland. Mitt mål är att alltid göra mitt yttersta på banan och alltid bli bättre. Press är bara ett ord.

Vart tränar du i Grekland på somrarna? Finns det några inomhusbanor i närheten eller tränar du helt enkelt på kvällarna?

– Jag reser runt och tävlar på somrarna så det varma klimatet i Grekland stör inte min tennis.

Vilka tränar du med på hemmaplan?

Jag tränar oftast med Theodoros Angelinos (866) och Paris Gemouchidis (f.d. 582). Ibland händer det att jag tränar med Alexandros Jakupovic (434).

Hur populärt är tennis idag i Grekland och hur långt ifrån tycker du den ter sig mot de mer större sporterna i landet såsom basket och fotboll?

– Tennis är inte så populärt i Grekland idag men jag tycker ändå att intresset ökar sakta men säkert. Jag tycker mig se sporten växa. Tennis är dock väldigt dyrt idag.

Beskriv dina styrkor som tennisspelare.

– Forehanden är helt klart mitt största vapen men jag känner mig väldigt stabil i mina grundslag. Serven likaså!

Du spelar med en enhandsbackhand, något som vi ser allt mindre av i dagens tennis jämfört med för 20-30 år sedan. Var det något som din tränare från ung ålder rekommenderade eller var det helt enkelt något som du ville lära dig själv?

– Det var mitt beslut. Jag har aldrig gillat den tvåhandsfattade backhanden och för mig är enhandsbackhanden det mest naturliga och klassiska slaget i tennis. 

Vilka spelare ser du idag upp till?

– Jag gillar Wawrinka, Del Potro och Federer. Vardera en för deras karaktärer och egenskaper som tennisspelare.

Varför, tror du, har Grekland inte producerat några etablerade ATP-spelare tidigare genom åren, då tennis idag är en global sport med utövare från hela världen? Kan det vara den ekonomiska eller traditionella aspekten som spelar in?

– Jo, dels är det den ekonomiska biten och även organisationen inom grekisk tennis. Vår nation är inte lika strukturerad och disciplinerad som andra länder inom tennisen. Jag kan bara ta Konstantinos Economidis och Theodoros Angelinos som levande exempel. De var två väldigt talangfulla spelare som var hungriga, disciplinerade och målmedvetna. De ville verkligen något med sin tennis. Det är det som det kommer fram till, hur mycket du är beredd att offra. Det är tufft, dels måste du kunna hantera att resa året runt och vara utan kompisar och familj.

Hade spelarna något stöd från det grekiska tennisförbundet?

– Jag har pratat med dem och de har knappt fått någon hjälp, bara ett par flygbiljetter.

Får du något ekonomiskt stöd från det grekiska tennisförbundet?

– Nej, men jag är sponsrad av olika företag.

Det problem som Tsitsipas talar om är tyvärr vardag för många av spelarna på Future och Challengertouren. Utan ekonomiskt stöd är det nästintill omöjligt att ta stegen in till ATP-nivå och vissa spelare har därmed mycket bättre förutsättningar att gå hela vägen. Det finns visserligen inga garantier alls att lyckas oavsett om du har stöd eller inte men sannolikheten blir självfallet mycket högre och att nämnda spelare, Economidis och Angelinos, helt saknade ekonomisk hjälp från det grekiska tennisförbundet är givetvis chockerande men talar om landets dystra status som tennisnation.

Du kom tidigare i år trea i U18-EM i Schweiz, var det höjdpunkten i din karriär?

– Det var en bra erfarenhet, absolut, men jag kan inte säga att det var höjdpunkten i min karriär direkt. En bra turnering helt enkelt.

Hur ser en vanlig dag ut för dig som tennisspelare?

– Jag vaknar, äter frukost och går sedan och tränar tennis. Efter det väntar gym, lunch, vila, återigen tennis, simning, vila och sömn. Juste, middag äter jag förstås däremellan. 

Det låter som ett väldigt hektiskt schema?

– Det är det, absolut. På söndagar går jag på bio dock!

Har du hoppat av skolan eller pluggar du på distans?

– Jag gör alla mina kurser via internet.

Vad har du att säga om Mikael Ymer som är lika gammal som dig och dessutom vann U18 EM?

– Mikael är en väldigt duktig spelare med en grym inställning. Han ger verkligen allt på banan och han är alltid tuff att möta.

Du tränade med Djokovic för drygt en vecka sedan, berätta om den upplevelsen.

– Fantastisk erfarenhet! Han bjöd in mig för två dagar och jag lärde mig väldigt mycket under tiden.

Hur ser ditt schema ut för resten av året?

– Jag lämnar imorgon för en 15000 dollars turnering i Italien och sedan väntar ett flertal futureturneringar och challengerkval för mig.

Vi på Tennisportalen tackar Stefanos Tsitsipas för att han tog sig tid till att prata med oss och önskar honom ett stort lycka till i sin framtida karriär!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alex Theodoridis
Alex Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.