Svenskkollen vecka 38: Succé för Östlund, Larsson, Peterson!

Svenskkollen är tillbaka och vi blickar i vanlig ordning tillbaka på veckan som gått för våra svenska krigare på touren. Vecka 38 har inneburit en hel del intressanta resultat ur ett svenskt perspektiv där damerna verkligen levererat!

* Svenskkollen avser de spelare med en ranking

# = Singelranking

* = Dubbelranking

Damer

Fanny Östlund #556 (Antalya 15 000-dollar)

Vi börjar med veckans enda singeltitel då Fanny tog sin andra Futuretitel i karriären efter att hon vann 5 raka matcher i turneringen. Ryskan Amina Anshba, rankad 536 i världen besegrades i finalen ganska övertygande, 6-3, 6-1. Fanny får 12 nya poäng på rankingen och klättrar drygt 60 platser, upp på 556. Är och snuddar på karriärens högsta ranking, 550. Johanna förlorade öppningsrundan i singel mot världstian Ostapenko, som sedermera vann turneringen.

Johanna Larsson *26 (Seoul WTA)

Sveriges bäst rankade spelare i både singel och dubbel tog sin 11:e dubbeltitel i helgen tillsammans med partner Kiki Bertens. Det förstaseedade paret gick rent i Seoul och besegrade Kumkhum/Plipuech i raka set, 6-4, 6-1. Paret tog sin 7:e titel tillsammans och ligger i skrivande stund 11:a på racet till slutspelet i Singapore. Topp-8 krävs för kvalificering.

Rebecca Peterson #208 (Guangzhou WTA)

49-rankade Alison Riske och 119-rankade Kai-Lin Zhang besegrades båda av svenskan komfortabelt i raka set. Aleksandra Krunic blev för tuff för Rebecca och tappade bara två gem i kvartsfinalen. Överlag en mycket fin vecka för Rebecca som gör sin bästa vecka i karriären på WTA-nivå. Ganska bra för en ”doldis” om man nu ska tro SVT Sport…

Julia Rosenqvist #961 (Antalya 15 000-dollar)

En andrarunda blev facit för Julia i Antalya, samma turnering som Östlund skulle komma att segra i. 477-rankade Gatica från Chile vann tämligen enkelt mot Rosenqvist, 6-4, 6-1. 18 vinster och 14 förluster i år på touren, Rosenqvist.

Ellen Allgurin #666 (Brisbane 25 000-dollar)

Allgurin, som gästade oss i podden Source tidigare under sommaren, gjorde sin första tävling internationellt sedan kvalet i Båstad i somras. Allgurin blev för övrigt svensk mästare i slutet av augusti då hon segrade i Sommartouren Masters. Det vankas sommarvärme igen i Australien. Kanske var det en fördel till hemmaspelaren Jovanovic som vann enkelt, 6-0, 6-3 i den andra kvalomgången.

Kajsa Rinaldo Persson #713 (Brisbane 25 000-dollar)

Nådde en runda längre än Allgurin i Brisbane men föll i på målsnöret i kvalfinalen. 1-6, 7-6 (4), 1-6. Har sedan Ericsson Open i Båstad skrapat ihop 5 poäng på rankingen.

Jacqueline Cabaj Awad #484 (Podgorica 25 000-dollar)

Det blev endast 3 gem för Cabaj Awad i Montenegros huvudstad. Kroatiskan Mijacika blev för tuff och vann med 6-1, 6-2. Cabaj Awad har dippat i formen sedan hennes 3 monsterveckor i Sharm El Sheikh i juli.

Anette Munozova #1048 (Tampico 100 000-dollar)

”Go big or go home” – Munozova chansade, signade in i kvalet till 100 000-dollars tävlingen och drog ett, vad vi befarar, lokalt hemmahopp i form av orankade Aguilar från Mexico. Näsbyparkaren vann och fick en ny rankingpoäng för besväret. Catherine Leduc ville annat i den andra kvalomgången och vann i två raka. Hade Munozova vunnit mot kanadensiskan hade Munozova fått spela mot sin namne i kvalfinal, Alexandra Morozova – bara en sån sak!

Herrar

Mikael Ymer #328 (Chengdu 250-ATP)

Mikael ställs mot Challengergurun Yen-Hsen Lu på tisdag morgon svensk tid. En guru som vunnit hela 29 titlar på Challengertouren. Faktum var att Lu vann sin första Challenger när Mikael var blott 6 år gammal. Svensken har fått ett WC till huvudturneringen. Kan DC-vinsten höja ett självförtroende som fått ett par knuffar i fel riktning de senaste veckorna?

Markus Eriksson #332 (Madrid 25 000-dollar)

Nej, detta hade inte ”Bigmac” räknat med. 17-åriga Colas Sanchez vann efter tre sets och kanske var det brist på scoutning i kombination med ett frejdigt spel från spanjoren som ledde till förlust för Eriksson. Ett antal sökningar på diverse forum, Youtube och google mynnar inte ut i någon träff gällande spanjorens slag och spelstil. Nya tag för Eriksson som denna vecka befinner sig i Jönköping och Racketcentrum där det spelas Futuretennis. Vamos!

Jeppe Johansson-Holm #1190 (Castelo Branco 15 000-dollar)

Fortsatt tungt för Jeppe på Futuretouren som denna vecka lite oturligt drog femteseedade Martinavarro, 559 i världen i första omgången. Två raka set för spanjoren.

Niklas Johansson #1598 (Jönköping 25 000-dollar)

Sveriges vänsterhänta svar på John Isner mäter 201 centimeter och härstammar från Nacka utanför Stockholm. Johansson, född 1998, samma årtal som Mikael Ymer för övrigt, hade alla möjligheter att kvala in till Futureturren i Jönköping men tog bara 3 gem mot dubbelspecialisten Ivan Sabanov som knappt bemödar sig med att spela singeltennis.

Andre Göransson #773 (Tiburon Challenger) 

Andre har de tre senaste veckorna varit på resande fot i USA och testat lyckan på touren. Andre gör sin första proffssäsong efter ett par år på College och en mycket fin utveckling till följd. Undertecknads favorit (inte riktigt) Sekou Bangoura vann planenligt och Göransson fick se sig själv ta totalt 6 gem på 2 set mot sin drygt 400 platser högre rankade motståndare.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.