Tankande tennisspelare – en skam för sporten?

Sedan tidernas begynnelse har idrott varit synonymt med häpnadsväckande prestationer och rekord, där utövaren i sig presterar maximalt och allt annat än 100% ses som skamligt. Tyvärr finns det exempel på idrottare som inte ger sitt yttersta av flera olika anledningar och i en exponerad, individuell sport som tennis händer det oftare än vad man tror. Vi går igenom begreppet ”tanking” en gång för alla.

För den mest inbitne inom sporten är begreppet ”tanking” en välkänd term som talar om en spelare som medvetet slutar kämpa och helt enkelt lägger sig. Anledningarna kan vara många där läggmatcher förekommer med jämna mellanrum på future och challengertouren och vi har sett matcher där ovanligt stora summor matchats och mönster som man inte kan bortse ifrån. Spelare kan även medvetet förlora gem och ”logga ut”  då de känner att de inte finns någon rimlig chans att vända – därav begreppet ”tanking”. Tack och lov är detta beteende något som inte händer alltför ofta på touren och spelarna som gör detta surras det ganska snabbt och då det mesta tv-sänds idag på touren sprids klippen som en löpeld via sociala medier.

Vi kommer här nedanför gå igenom en hel del levande exempel för att ni ska förstå vad i hela friden vi pratar om. 

 

Fabio Fognini är en legendar när det kommer till tanking och en spelare man helst inte vill spendera sina besparingar på när det kommer till betting. Italienaren demonstrerar här på klassiskt Fognini-manér hur man förlorar ett gem utan att faktiskt spela någon tennis. En patetisk aktion av Fognini minst sagt.

Andreas Haider-Maurer bestämde sig helt enkelt att sluta spela vid ställningen 0-5 i tredje set mot tjeckiern Adam Pavlasek och det sista dubbelfelet måste gå till historien som ett av de värsta någonsin, en underarms-liknande serve som träffade skynket bakom kameran. En ”tanking” som ändå måste vara smått omöjlig att överträffa.

Gael Monfils har likt Fognini en inställning till sporten som är högst omdiskutabel och tankningarna har under karriären varit en fast hållpunkt. I detta klipp ser ni en tillsynes oberörd Monfils som har glömt allt vad kämpa heter, trots att han tävlar i en av världens mest prestigefyllda turneringar, Wimbledon. Fransmannen kommenterade själv det hela efter matchen med att påpeka hur mycket han hatar att spela på gräs…

Tankningar i dubbel på challengertouren förekommer oftare än vad man tror och här demonstrerar amerikanarna Odesnik/Shabaz en klassisk ”tanking” på bästa sätt. Wayne Odesnik är förövrigt en av tourens mest hatade spelare då han fick sin dopningsdom förmildrad efter att ha tjallat ner några av sina kollegor och faktum är att Odesnik bara några timmar innan dubbelmatchen i klippet ägde rum tankade i sin singelmatch i samma turnering, inte det bästa föredömet med andra ord.

Stanislas Wawrinka tog sin första GS-titel i karriären under 2014 och några månader senare skedde alltså detta, underläge 5-4 och 40-0 mot Gilles Simon i avgörande set och han visade ingen intention alls då han skickade bollen till läktaren samtidigt som han gick mot nät för att tacka av fransmannen. Ingen aktion likt en mästare direkt och vi kan bara spekulera i vilka repressalier schweizaren fick av sin tränare Magnus Norman då svensken under sin tid som spelare hade en inställning utöver det vanliga. I positiv benämning alltså.

Pablo Cuevas insåg vid 0-5 underläge i egen serve och tredje set mot Rafael Nadal att det inte fanns någon återvändo och när underlaget dessutom är grus, varför dra ut på tiden? Den tanken måste nog ha slagit Cuevas eller så hade han inför matchen kollat in Haider-Maurer på Youtube och blivit så pass inspirerad att han ville prova de mot självaste Rafa. Teorierna är många men tankningen, den var det inget fel på.

 

Axel Michon var illa ute mot brasilianaren Andre Ghem under en Challenger i Santiago,Chile och med endast ett gem ifrån förlust ville han så snabbt som möjligt av banan och inte ha någonting med tennis att göra. Slicen som fransmannen stod för, där bollen studsade flera gånger i marken innan den nådde fram till nät, ska han ha en stor eloge för. Eller inte.

 

Benoit Paire är en gudabenådad spelare när han är på spelhumör och fransmannen har tourens tveklöst bästa tvåhandsfattade backhand. Det mentala anammar Benoit inte lika bra tyvärr och humöret behöver han definitivt jobba på. Här ser vi Benoit tanka bort ett gem mot grusräven ”Pippo” Volandri under en challenger i Italien och den italienska publiken var inte nöjda med tilltaget. Benoit skulle bara veckan efter vinna sin första ATP-turnering någonsin då han sopade rent med allt motstånd och vann 250-turneringen i Båstad. Snacka om kontraster.

 

Nick Kyrgios valde likt Gael Monfils att tanka i Wimbledon och för Kyrgios började det hela med att domaren gav honom en varning då han tog för lång tid på sig vid ett sidbyte. Ni ser själva vad Kyrgios gör i klippet här nedanför och efter matchen blev han givetvis grillad av journalisterna på plats men Kyrgios hävdade fortfarande att han gav 100% i gemet och menade att Gasquets servess var ”too good”.

Sist men definitivt inte minst ska vi ta en titt på Gasquets bestämda tankning i andra sets tiebreak mot Seppi i Dubai från 2015. Underläge 6-1 i tiebreak alltså och karln skickar ut bollen från arenan i ren frustration…

Är det rättfärdigat att tanka när gemet/setet/matchen i praktiken är över? Frågar man de som följer sporten på olika sociala medier går åsikterna isär där vissa hävdar att det inte alls är fel att tanka då man istället kan spara krafterna till ett avgörande set men samtidigt påpekar vissa att det inte visar någon respekt till motståndaren, publiken och sporten i sig. Personligen kan jag tycka att ”tanking” inte hör hemma i sporten då det inte bara förvärrar sporten i längden utan visar brist på karaktär från spelaren ifråga. En viss förståelse har man för en spelare som tankar bort ett set vid underläge 0-5 men inte sagt att jag tycker det är okej, idrott ska förknippas med en jävlar anamma och inställning som visar vem man verkligen är och att aldrig ge upp, oavsett ställning. För ärligt talat, det kan inte finnas någon som på allvar fattar tycke för en spelare som gör allt för att visa hur lite de bryr sig på planen. Snarare bara en patetisk akt som förvärrar deras misstro från sportens mest underskattade spelare – fansen.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen
  1. I've seen them on Pinterest, but haven't tried it yet. I do cook part of my weekday meals on Sunday. This past week I made Chili and Beef Stroganoff and then when I get home after work I just have to heat it up and serve. If I had to make decent meals from scratch after work, it wouldn't happen very often.

  2. Appreciating the dedication you put into your site and detailed information you offer. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material. Wonderful read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

  3. Just admit it! Just pleasing! Your posting manner is charming and the way you dealt the topic with grace is valued. IÂ’m intrigued, I assume you are an expert on this subject. I am subscribing to your upcoming updates from now on.

  4. Han är ju rätt ute, personligen håller jag med om det mesta, dock inte 4-4-2 och inte Boateng på planen.Abbiati; De Sciglio, Mexes, Zapata, Urby; De Jong, Muntari; Robinho, Montolivo, El Shaarawy; PatoRobi till höger, SES till vänster. Mer framtid i SES därför får Robi anpassa sig. Pato och Pazzini är lika dåliga. En bra Pato är dock bättre än en bra Pazzini. Imo är det bara gobbi och merda som har starkare elvor än den ovan.

  5. Building a new following would be a little bit of work, but it might help to have a place to write those things, even if you don’t immediately have a lot of readers. Or you could ask a blogging friend to let you post (anonymously or under your own name) on their blog, so that your friends and family won’t see it. Good luck!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.