Tennisarmbåge – Symptom och behandling

Tennisarmbåge är ett smärttillstånd som många känner igen. Närmare sagt 2% av befolkningen mellan 30-55 som lider av detta varje år. Fenomenet kallas även för lateral epikondyalgi på fackspråk eller tennisarm och är ett inflammationstillstånd i ett senfäste på armbågens utsida. Du vet att du drabbats av tennisarmbåge när du känner smärta, stelhet och känner dig svag i hela handen. 

Anledningen till att det heter tennisarmbåge är just för att man drabbas av skadan ofta av racketsporter av olika slag, men faktum är att du även kan drabbas av detta elände på grund annan typ av överbelastning.

Orsaker till tennisarmbåge

Det inte enbart tennisspelare som drabbas utav tennisarmbåge. Alla som sysselsätter händerna och fingrarnas stäckmuskulatur med någon typ av motstånd riskerar att drabbas. På squash eller tennisbanan utsätter du din hand och fingrar för en ganska stor överbelastning, men det finns även andra yrken som ligger nära riskzonen.

Hantverkare och folk som går på gym är bara två exempel. Men även målare, städare eller skidåkare kan du åka ut för tennisarmbåge. Det är trots allt en överbelastningsskada precis som musarm eller golfarmbåge. Ju mer motstånd i form av belastning i arbetsmomenten desto större är risken att du utvecklar symtom för tennisarmbåge. Åldern kan också vara en faktor då yngre personer inte drabbas lika ofta som äldre. De flesta som råkar ut för detta är över 30.

Symtom

Det är väldigt sällan någon kan identifiera ett specifikt skademoment för tennisarmbåge, oftast är det något som utvecklas succesivt i samband med belastning av fingrarna till arm och armbåge.

När du börjar känna dig stel i armbågen och kraftlös i dina handgrepp så bör du ana oro. När du sedan misslyckas med att hålla i föremål som koppar, plastkassar med mat eller något så simpelt som ett mjölkpaket så vet du i princip att du drabbats av tennisarmbåge.

Vanligaste symtomen för tennisarmbåge är:

  • Stelhet i armbågen
  • Ömhet på utkanten av armbågen
  • Svårt att greppa saker
  • Rotationsproblem
  • Kan ej strecka ut armbågen helt
  • Rodnad i armbågen och värmeutveckling

Så undviker du tennisarmbåge

Om du redan råkat ut för tennisarmbåge kommer dessa tips inte hjälpa så värst mycket, däremot finner du i detta stycke vad du kan göra för att undvika tennisarmbåge. Det kanske viktigaste tipset som finns är att du alltid bör stretcha dina muskler. Detta gäller såväl efter uppvärmning som efter aktivitet. Om du är hantverkare, skidåkare eller någon annan riskgrupp så gäller detta även dig. Ta 3-5 minuter innan du påbörjar ditt pass och stretcha händer, fingrar och armbåge. Få igång blodcirkulation och värme i kroppen.

Ett annat tips är att undvika enformiga rörelser så mycket du bara kan och att konstant använda samma arm även fast det kanske är bekvämast. Jobba med båda händerna och gör det flexibelt. Om du börjar känna mindre symptom kan även avlastning hjälpa, då detta är en skada som faktiskt går över av sig självt. Försök att vila och låt bli de rörelser som du anar kan ha orsakat din tennisarm, på så sätt kan en mindre inflammation gå över av sig själv. Om det är i ett stadie där det redan börjat göra ont så kan du använda dig av en mindre dos antiinflammatorisk medicin som du hittar på de flesta nätapotek.

Behandla Tennisarmbåge

När du ska behandla en tennisarmbåge så finns det olika vägar att gå, men de vanligaste är just antiinflammatorisk medicin. hittaonlineapotek.sehar skrivit en väldigt utförlig och informativ artikel om just antiinflammatoriska mediciner som ni hittar här.

Annars så finns ett bra val av rehab produkter att införskaffa som minskar smärtan och i många fall leder till kortare rehabtid. Du kan även besöka en naprapatklinik eller sjukgymnast då det finns behandlingar för detta.

Det vi rekommenderar att du börjar med är vila. Låt bli de aktiviteter som du anar att du fick smärtan av och låt din kropp återhämta sig. I de flesta fallen går smärtan över av sig själv ganska fort och om smärtan blir tillfälligt alltför jobbig så ta en Voltaren eller Iprem.

Det finns även övningar som du kan göra hemma för att slippa gå till naprapaten. Fyll en plastdunk med så mycket vatten (2-5liter) som du känner är rimligt.

Håll i dunken med armen som du har ont i med hjälp av att stödja underarmen mot en stol. Sedan så sänker du dunken långsamt i uppemot 5 sekunder med endast hjälp av handleden och så upp igen. Upprepa detta 15 gånger. Du kan även göra övningen med en vikt om du har en sådan hemma.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.