TP On tour: Rapport från kvalveckan och #Bananagate

Det var visst ett tag sedan den senaste rapporten från #TPonTour. 10 dagar för att vara exakt. Mycket har hänt och allt dokumenteras givetvis i vanlig ordning här nedan.

Härdsmältan från arrangörerna i kvalet! Clean eating! #Bananagate! #AirChina gate! Ymers skada! Benchetrits oklara WC!

Ovanstående försök till någon form av innehållsförteckning kanske inte lockar sådär supermycket men vi ger det ett försök.

Den 9:e januari anlände vi till Melbourne efter ca två timmars tågresa från Bendigo. Kvalet skulle dra igång den 14:e januari och vi hade åtminstone ett par dagar tillgodo för träning, kaffedrickande och sightseeing i staden. Visst, det kanske såg okej ut på det material vi publicerat från Elias Ymers träningar inför kvalet i Australian Open men ”Eli” har haft ett rent utsagt helvete med sin fotskada och inte kunnat förbereda sig ordentligt.

Ymer skulle kunnat göra en halvokej insats, cashat in (läs Amir Weintraub) 130000 svenska kronor för att delta i kvalet men hade det räckt till ett avancemang? Eller tre vunna matcher för den delen? Högst troligtvis inte. Respekt till Elias som inte valde den enkla vägen och istället fokuserar på att bli kvitt sin skada. Mer om skadan kommer i vloggen som vi jobbar för fullt med just nu…

***

Härdsmältan från arrangörerna den 14:e januari är så obegriplig så det finns inte. Stadens invånare beordrades att hålla sig inomhus, så även djur, p.g.a den förorenade luften. Lördag/söndag samma vecka, spelfria dagar, fanns där som alternativ men nej, man kastade ut de stackars kvalspelarna i en luft som bedömdes som högst allvarlig och där spelare under kvalet fått svåra andningsproblem i.

Brandröken var så påtaglig att rökdetektorer runtom i Melbourne utlöstes natten till tisdagen, så även vår byggnad.

Att då, bara några timmar senare tillåta spel i tävlingen, nej, det är bortom allt förstånd.

Videon är inspelad den 14:e januari, samma dag som kvalet drogs igång i Australian Open.

***

Vilken tallrik hade ni valt? TP eller Elias Ymers?

***

Intressant hur det funkar med maten på anläggningen för spelarna/tränarna kontra media. Spelarna har enligt initierade rapporter 100 dollar att spendera per dag i spelarrestaurangen och coacherna 50 dollar per dag. Australiensiska dollar givetvis. Media? 25 dollar per dag. Hierarkin har aldrig varit tydligare…

***

***

När vi ändå är inne på temat: Pressfikat! Gratis kaffe till folket gillar vi såklart. Dock stor avsaknad av fikabrödet…

***

När vi är inne på temat del 2: Världens bästa kaffe finns i Melbourne, enligt invånarna själva. Minst två Iced Latte här per dag är obligatorisk.

***

Kvalet är ett måste att bevaka om man har möjligheten till det under Grand Slam-tävlingar. Kvalen betyder allt för spelarna. Ett lyckat kval och året är så gott som säkrat gällande ekonomin, vilket i sin tur gör att kvalmatcherna ofta är mer intressanta och dramatiska än merparten av matcherna i huvudtävlingen. Ovanstående rader bör platsa in i kollega Erik Jonssons handbok på vad en sann tennis-hipster är. Hellre en kvalmatch mellan Blaz Rola och Alejandro Tabilo än att se Roger Federer fullständigt pulverisera Steve Johnson på Rod Laver Arena. Alla dagar i veckan.

***

Johanna Larsson övertygade rejält i kvalet och vann 6/6 set. Otroligt synd att det fina kvalspelet inte lyckades mynna ut i mer än ett gem mot Badosa i huvudtävlingens inledande omgång. Spanjorskan var bättre på alla punkter och vann rättvist efter 6-1, 6-0.

***

Emil Ruusuvuouri fick sin första käftsmäll på mycket länge när han förlorade mot fransmannen Elliot Benchetrit, som vi har all anledning att återkomma till, i den andra kvalomgången. Emil blev märkbart passiv och gick i stunder inte att känna igen. Kvalet var Emils första på Grand Slam-nivå och finländaren kommer säkerligen att komma tillbaka starkare från detta. En kortare intervju med Emil finns att läsa här.

***

Dåså! #Bananagate! Vad det är? Det ska vi förklara. Elliot Benchetrit, född 1998 bad alltså en bollkalle att skala hans banan under ett sidbyte. Domare John Blom hörde detta och ska enligt initierade rapporter sagt åt fransmannen att bollkallen visst inte var hans slav, varpå Benchetrit gick bananas och fick ett mindre utbrott mot Blom i stolen. Vi lyckades få med hela situationen på film då vi filmade lite höjdpunkter från matchen, som numera finns på IGTV (Tennisportalen), och helt random filmade in sidbytet ifråga. Klippet har gått viralt på Twitter och har i skrivande stund 120000 visningar. TP Trendar!

***

Benchetrit som 2016 representerades av Nina Wennerström och hennes bolag Wesports, fick under högst oklara omständigheter ett WC till Jönköping Challenger 2016. Kanske inte oklara omständigheter då Tournament Director Martin Claesson och RC Hotel Open hade ett nära samarbete med just Wesports. Eller jo, det var visst oklart. Dock ett sidospår som inte hör till detta.

Benchetrit gick ut på twitter efter klipptes hade spridits och menade på att 10-sekunder videon inte visade hela situationen. Hold my beer säger vi då. Hela händelsen ser ni här nedan. Don’t blame social media för ditt agerande, Benchetrit.

https://www.youtube.com/watch?v=ntcrjpR6ZKk

***

När vi skriver detta på måndag kväll lokal tid har det precis annonserats att matcherna på samtliga sidobanor flyttas fram till tisdagen p.g.a regnet. Det betyder att vi kommer ha Rebecca Peterson och Mikael Ymer i spel under tisdagen! Magiskt! Och Casper Ruud! Allez!

***

Extremt kul att Peterson/Larsson teamar ihop i dubbeln. OS är målet för svenskorna som behöver lösa en kombinerad ranking på 50 (singel/dubbel) för att vara garderade, och SOK:s godkännande givetvis. En tuff uppgift att lösa men långtifrån omöjligt.

***

Förutom Mikael Ymer och Rebecca Peterson, samt Larsson i dubbel spelar även Robert Lindstedt i Australian Open. Partner i tävlingen är fransmannen Jeremy Chardy. Cornelia Lister är även på plats och svenskan är i skrivande stund en (!) plats ifrån att gå in i huvudtävlingen i dubbel. Vi hoppas givetvis på ett avhopp inom kort. André Göransson och Mirjam Björklund är också på plats i form av andra uppdrag. Likaså Elias Ymer som är på plats för att stötta brorsan. Fler svenskar som är på plats: Magnus Tideman, Fidde Rosengren, Thomas Johansson, Magnus Norman, Mats Wilander, Jonas Berg, svenskklacken med Mikael Ekholm i spetsen, Thomas Högstedt, Mart Peterson. Vi ber om ursäkt om vi glömt nämna någon.

***

Noll svenskar i juniortävlingen i Australian Open 2020. Tråkigt givetvis. Vi är långtifrån många länder även på juniorsidan. Inget nytt dock. Superkul att Måns Dahlberg säkrat upp resterande slams i och med vinsten i J-1 tävlingen i Prag. 300 nya rankingpoäng för Måns! Allez!

***

Vinner Rebecca Peterson mot Polona Hercoq väntar världsettan och hemmahoppet Ashleigh Barty på ett fullsatt Rod Laver Arena. Hörde vi allez?

***

Svenskklacken på plats i Melbourne gav Johanna Larsson en stående ovation efter matchen. Fint gjort!

***

Vår flygbiljett med Air China skrotades p.g.a myc”¢ket oklara omständigheter och ny biljett hem har bokats den 29:e januari via fina Qatar Airways. Driva en tennissida är långt ifrån en plusaffär och Australian Open-resan innebär minst 10 000 kronor i minus. Dock värt det i slutändan då det är fler parametrar som vägs in.

***

Den franska klacken under Ruusuvuori – Benchetrit stod för några mäktiga allez och ett ”bapapapapapa”. Det kändes som man var tillbaka i Paris Masters igen. Fint det!

***

Hör av er gärna till oss på sociala medier eller till alexander@tennisportalen.se om ni tycker det saknas något i vår rapportering. Eller vad som helst egentligen. Alla tips välkomnas!

På återhörande snart igen!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.