TP on Tour: Vecka 1 i AO, Ymer och Nick Kyrgios!

Den så fina första-veckan i Australian Open är avklarad. Fort gick det och givetvis ska vi på sant TP on Tour-manér summera veckan med en hel godbitar – mycket nöje!

Då vi var inne och touchade på Johanna Larsson i senaste TP on Tour-rapporten är det inte mer än rätt att vi hoppar framåt en dag i tiden och således printar ner det som hänt från tisdag och framåt.

***

Rebecca Peterson var sig inte lik i sin öppningsrunda mot 48-rankade Polona Hercoq från Slovenien. Kanske var det svenskans sämsta insats på Grand Slam-nivå vi såg men det har sin förklaring. Rebecca drogs med ett virus och tvingades dra sig ur dubbeltävlingen tillsammans med Johanna Larsson senare under veckan. OS i Tokyo är målet för svenskorna där det krävs en kombinerad ranking på runt 50 (singel/dubbel) för att klara cuten.

***

Mikael Ymer var Sveriges enda kvarvarande representant i singeln i och med Johanna och Rebeccas tidiga uttåg i tävlingen. 93-rankade Yasutaka Uchiyama spelade jämnt med ”Big Mike” fram till 4-4 i första set. Sedan var det kört. Tre raka set för Mikael som återigen gick in i huvudet så tydligt på sin motståndare och fullständigt bröt ner japanen med sitt mogna och taktiska spel. Vi fick till en intervju med Mikael efter matchen, nog vår bästa på mycket länge. Alla individer är olika och så vidare men för egen del hoppas jag att fler svenskar i fortsättningen går in djupare i sina analyser och inte enbart kör de sedvanliga klyschorna som att ”bollen är rund” och att ”det här var som vilken match som helst”. Visst ligger ett ansvar på oss själva att kunna öppna upp spelarna med olika typer av frågeställningar men det är inte alltid så enkelt. Är spelaren ifråga van med att köra på slitna klyschor och trötta svar är ställningen redan 0-2 i set i en bäst av fem setare – om ni förstår vad vi menar. Spelarna får givetvis säga vad man vill men i slutändan är det fansen och inte bara oss man pratar med.

Mikael Ymer VS Yasutaka Uchiyama. Foto: Tennisportalen

***

Mediarestaurangens utbud håller riktigt hög klass. Wimbledon och Franska Öppna kommer inte ens i närheten när det kommer till vad kockarna levererar nere i mediernas katakomber på Melbourne Park. Dessutom: Gratis Pepsi i fikarummet! Hade Gustaf ”Pepsi” Ström gillat!

***

Går ni i tankarna att besöka Melbourne och Australian Open en vacker dag? Bra. Här kommer 3 tips (vi har inga fler) att göra utöver själva tennisen.

1. Strosa runt centrala Melbourne med en Ice latte i handen. Världens bästa kaffe görs enligt byborna själva och vi är beredda att hålla med. OBS. Undvik Starbucks och Gloria Jean’s. Viktigt att poängtera.

2. Restaurang Stalactities. Stadens främsta grek-hak. Säljer Tsitsipas-souvlakin under Australian Open som må ha obskyra ingredienser men som slinker ner fortare än du kan ana. Vi var även där 2019 och skrev då en recension.

3. St Kilda Beach. Kanske inte lika purvackra som stränderna på de grekiska öarna men det funkar för några timmar som en härlig avkopplare från tennisen.

***

Cornelia Lister har nu bara en slam (Franska Öppna) kvar innan samtliga fyra är avcheckade. Man unnar Cornelia all framgång och hennes val att satsa helhjärtat på dubbeln har onekligen betalat av sig. Vi släpper ett poddavsnitt med Cornelia inom kort – stay tuned!

Cornelia Lister. Foto: Tennisportalen

***

Dags att dela ut första-veckans mest obskyra: Nyhetsbyrån TT som bara hade reporter fram till första omgångarna. Enligt rykten på plats för att bevaka Rebecca Peterson. Missade man att Mikael Ymer gick vidare till den andra omgången? Hallå?

***

#Bananagate fortsätter att sprida sig som en löpeld och klippet fick 300 000 visningar på Youtube innan Base79 sports gick in och gjorde en Nordkorea. Base79 sports ska efter några snabba googlingar vara någon typ av aktör som sägs äga rättigheterna i tävlingen. TP har således hamnat i en utdragen och rättslig process som inte är helt lätt att förstå sig på. Vi gör dock vårt bästa. Inside-murvlar från tävlingen menar på att vi har ett case då klippet inte visar ”Match-action”. Fortsättning följer…

***

The Today Show, Nyhetsmorgons motsvarighet down under, körde en Nordkorea del 2 och creddade inte vårt klipp i brinnande direktsändning. Gillas ej.

***

Elias Ymer är stor i Melbourne! Här på bild med fans under Mikael Ymers match mot Uchiyama. Visst gillar man Nikes prickikorv-liknande tröja ändå? Eller?

Elias Ymer med fans. Foto: Tennisportalen

***

Big Mike Ymer VS Karen Khachanov. En tredje omgång i ett Grand Slam på spel. Vart ska vi börja? Nej, det är nog ingen idé ens. Ni alla vet hur det slutade. Ymer var nära men föll på målsnåret efter 4 timmar och 36 minuter. Det var nära. Oj vad nära det var. Vilken match. Otrolig på alla sätt och vis.

***

Mikael sa i sin intervju efter vinsten mot Uchiyama att han var nervös för 2020 och huruvida hans spel håller för den här nivån, mer eller mindre. Insatsen mot Khachanov visar att Mikaels kanske främsta styrka som tennisspelare, schackspelandet och förmågan att bryta ner motståndare, både taktiskt men kanske främst mentalt, funkar även på den här nivån. Kritikerna menar på att Karen inte alls haft en bra start 2020 och därmed inte är topp-20 kompatibel. Sluta. Genast.

***

Nära var det också för kollega Patrik Ragan. Ragan ska enligt flera källor oberoende till varandra synts till på Arlanda och Sky City, bärandes på två fullstora väskor samtidigt som det aktivt fulstreamades från Bana 3 i Melbourne. Vid femte set och 8-6 i supertiebreaket ska Ragan enligt samma källor tagit upp sin laptop från en av väskorna, klickat in på Momondo.se och endast varit ett knapptryck från en snabbresa till Melbourne. Kanske var allt det där något vi precis hittade på men men ja, Ragan hade tagit första och bästa flyg till Tsitsipas favoritstad för att bevaka Kyrgios VS Big Mike Ymer. TP hade givetvis löst boende och badge till kollega Ragan på plats. Nu blev det inte så. Surt för oss men framförallt för kollega Ragan.

***

Mikael Ymer var påtagligt knäckt efter förlusten mot Khachanov nere i katakomberna under Rod Laver Arena där intervjun bandades. Konstigt vore annars. Mikael gav dock i mitt tycke intressanta svar på vad som precis hade skett. Kan inte alls varit så lätt. Intervjun läser ni här.

***

Det hade kunnat bli Nick Kyrgios VS Mikael Ymer på ett kokande Melbourne Arena. Det blev istället Rosengrens adept Karen Khachanov och nej, sett till matchens spelmässiga kvalité var det inget utöver det vanliga men stämningen och dramatiken gjorde det hela till en oförglömlig upplevelse. Melbourne Arena tillåter groundpassers, det vill säga fansen som betalar den lägsta summan för att komma in på området, ca 54 AUD i nuläget. Äkta fans. Inga kostymnissar inte. Kyrgios begär alltid Melbourne Arena i Australian Open, såvida motståndaren inte heter Nadal eller Federer då arrangörerna blir tvungna att köra matchen på Rod Laver Arena. Hur som helst, atmosfären i matchen var det sjukaste jag någonsin upplevt live. Ord gör inte stämningen rättvisa och Nick Kyrgios, han är tamefan en rockstjärna med allt vad det innebär.

Han orkade i två och ett halv set och då var allt frid och fröjd. 2-0 i set och break upp i tredje. Sen hände något. Kyrgios hände. Någon i publiken pratade för högt och fokuset ändrades totalt. Kyrgios klagade konstant till sin egen box efter mer eller mindre varje boll under slutskedet av tredje set samt i fjärde och femte. Karen borde egentligen vunnit kampen efter ledning 8-7 i det avgörande supertiebreaket med egen serve och minibreaket. Kanske var det nerverna som spökade? Millman och Ymer gick liknande öden till mötes.

Jublet som rådde efter matchbollen. Gåshud. Jag får gåshud nu av att bara skriva om det.

Den som hädanefter menar på att Kyrgios inte alls är bra för sporten bör ta och kika när Nick Kyrgios spelar live och kasta ett getöga på hur engagerade publiken är. Främst den yngre generationen tennisfans som kanske inte har samma tålamod som diverse medelåldersmän/60-plussare. Framtidens tennisfans med andra ord. Nick Kyrgios är här för att stanna och är superviktig för tennisens framtid. Att säga något annat håller faktiskt inte.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.