Tuna Altuna – Mannen som blivit kultförklarad av helt andra skäl

Han har blivit kultförklarad och hyllad av tennisfans världen över. Han ses redan som en legendar trots sin ringa ålder och det faktum att han har många år kvar på touren att avverka innan det hela är över. Tennisportalen har träffat Tuna Altuna – mannen som blivit kultförklarad av helt andra skäl.

Tuna Altuna är idag 28 år gammal och är vad man kan kalla en renodlad dubbelspecialist. Intervjun kunde inte vara bättre tajmad då vi fick chansen att sitta ned och prata med Tuna efter hans första Challengertitel i karriären. Men det återkommer vi till senare.

Tigre Hank. Tennys Sandgren. Tuna Altuna. Nämnda namn som blivit uppmärksammade en  av fans runtom i världen av helt andra anledningar än just det tennismässiga. Hur ser Tuna Altuna på saken själv?

– Alla gillar det men jag gillar det inte så mycket, sa han i samband med finalsegern i Båstad om sitt namn. (Video nedan)

Hur många fans hjärtan har han vunnit då?

– Inte alltför många, säger han ödmjukt till Tennisportalen och fortsätter.

– Då behöver jag vara bättre rankad. Jag kommer ligga runt 170 nu när rankingen uppdateras men förhoppningen är topp-100, vilket är viktigt för Turkiet som tennisnation och vår tenniskultur som gått framåt senaste 5-10 åren. Sverige, jag menar, ni har en fantastisk tenniskultur från Björn Borg och allt. Dessutom har ni haft en hel del duktiga dubbelspelare som Jonas Björkman, Robert Lindstedt och Johan Brunström. Jag försöker bli som dem!

Tunas vistelse i Båstad var hans första någonsin. Stockholm har han hunnit vistas i tidigare.

– Stockholm har jag besökt. De har en hel del kebabställen och många turkiska taxichaufförer, säger Tuna och skrattar högt.

Hur trivs du i Båstad?

– Liten stad men det är väldigt fint här. I veckan har jag fått träna med Guillermo Garcia-Lopez som är en legendar då han spelat final i US Open (dubbel, reds.anm) och han är nu topp-30 i dubbel. Vi har snackat lite och när han känner sig frisk kommer vi spela och det är en fantastisk chans att få spela med dessa killar som är riktigt bra, jag kan lära mig av deras erfarenhet och bli en bättre tennisspelare.

Har du fått chansen att testa på nattlivet här?

– Nej, haha, kanske nu när jag vunnit, varför inte?

Vissa spelare kommer hit ofta och festar, fråga Verdasco.

– Jag såg han i Antalya senast under ATP-turneringen och han gick runt och såg inte ut som att han brydde sig alltför mycket men på banan är han fokuserad, utanför banan, väldigt avslappnad.

För lite mer än två månader sedan gick Tuna Altuna hela vägen till final i Istanbuls 250-turnering, där han tillsammans med Alessandro Motti som vi intervjuat tidigare, fick ett rejält stöd av hemmapubliken under hela veckan. Stödet till trots kunde siffrorna inte bli sämre i finalen mot Vesely/Jebavy, 0-6, 0-6.

– Första två matcherna i turneringen spelade vi på en mindre bana, halv centercourt typ men i semifinalen fick vi spela på huvudarenan framför 4000-5000 fans. Det var stressigt ska jag erkänna men samtidigt fantastiskt eftersom i princip alla hejade på oss. Natten innan finalen kunde vi inte sova och det visade sig också på resultatet, men det var vår första final. Vesely var mer erfaren än oss och nästa gång kommer det bli en annan historia, det är jag säker på.

Tuna Altuna har egentligen under hela sin proffskarriär legat på radarn för de allra mest inbitna tennisfans men presenterade sig först för den breda tennispubliken efter ett mycket uppmärksammat klipp på Youtube.

– Ja, i Sofia! Jag hörde att videon har över tvåhundratusen visningar! Det var min första ATP-match och jag var väldigt exalterad, som du säkert kan se i videon. Sen är det inte heller lätt att nå just ATP, många som spelar Challengers får aldrig chansen på ATP-nivå eftersom cutten oftast ligger vid 120-130 och även om du är en fantastisk spelare rankad 150 i världen kan du inte nå dit. Jag fick ett WC till turneringen och jag och Kravchuk slog Betov/Elgin, Elgin som varit topp-50 tidigare. Första gången jag faktiskt slog en spelare av den kalibern. (Videon ser ni här nedan)

 

Ekonomiskt, hur har du råd att resa runt på touren? 

– Jag har sponsorer och får även stöd från förbundet. Men det räcker inte, jag betalar också från egen ficka men om jag når 100 på rankingen kommer inkomsterna öka så jag ska försöka nå dit och få fler sponsorer.

Tillbaka till Challengern i Båstad. 80 nya, fräscha ATP-poäng vilket knuffar han fram drygt 40 platser på rankingen.

– Jag och Safranek kombinerade varandra väldigt bra, både på och utanför banan, det tror jag var skillnaden. Fantastiskt med 80 nya ATP-poäng och jag skulle säga att mitt självförtroende från tidigare veckor på ATP-nivå höll i sig här.

I hyllningstalet efter finalen var Altuna reserverad och fåordig. I matchen innan däremot stal han showen rejält när han fick chansen att tala ut då kamrat Safranek vänligt men bestämt avböjde.

”Jag vill hylla Sverige som land, ni har en fantastiskt rättssystem här och ett fint land med trevliga människor. Jag vill gratta er för att ni har ett så fantastiskt land och ni kan gratta mig för finalplatsen. Till sist vill jag också passa på att önska mig själv lycka till i finalen”.

Du prickade verkligen rätt i ditt tal och fick stående ovationer från publiken, hur kändes det?

– Jo men alla här respekterar varandra som människor och det är väldigt viktigt. En del länder i Mellanöstern och Europa behöver denna respekt mellan människor och rättvisa är väldigt viktigt eftersom ingen kan säga något emot regeringen eller dem med makt, av rädsla framförallt att själva bli straffade. Det är viktigt att göra framsteg här i världen.

Intervjun börja närma sitt slut och Tuna berättar att han bara några timmar ska dra vidare till Tyskland för spel i en Challenger. Han hade hoppats på ett Wildcard till Swedish Open men låter sig inte grämas över det. Tunas mål ligger bortom Båstads gränser.

– Når jag 120-110 på rankingen i slutet av säsongen kan jag komma in i ett Grand Slam med en 30-40 rankad spelare . Wimbledon har ju kval, där kan jag komma in nästa år!

Tuna Altuna tänker fortsätta låta racketen tala – dock av rätt skäl.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.