Gästinlägg: Wimbledon ur en fotografs perspektiv

Fotograf Patrick Bengtsson skriver nedan om sina erfarenheter från Wimbledon – mycket nöje!

Wimbledon är stort!

Vad man inte ser som besökare är organisationen bakom och den är inte liten. Bara mediadelen har en egen matsal med stort utbud där det i princip alltid var fullproppat med folk. Lägg till ett koppel av ytterligare av såkallade ”personalmatsalar” under hela anläggningen. Just det, det finns en hel del under arenorna.

Vi fotografer hade ett eget rum, lika stor som en tennisplan, typ, med platser att arbeta vid och skåp för utrustningen.

Det är stort, häftigt och imponerande.

Det finns klara fördelar med att ha ett fotopass till Wimbledon. Ingen biljett ger dig en bättre plats. Varje arena har specifika platser avsedda för fotografer. Centercourten? Där sitter man nersänkt precis vid gräset och på de lite mindre banorna så känner man faktiskt av gräset då man sitter precis bakom spelarna.

Det finns även platser att tillgå högre upp på de större arenorna där man kan fotografera ner mot banorna. Snabb internetuppkoppling har man också vid fotoplatserna vilket gör att man smidigt och enkelt kan koppla in kameran och skicka iväg bilderna, vilket gör att det går oerhört fort att få ut bilder till media.

Det finns egentligen bara en sak som är viktig när det gäller att fotografera tennis och att få till bra bilder. Det har inget med tennis i sig att göra. Bakgrunden. En så pass ”ren” bakgrund som möjligt. Det låter enkelt, men det kommer med en del utmaningar. Jag listar några skräckexempel här nedan.

1: Publik med ”tennisbollsgula” tröjor, kepsar eller bärandes på stora, gula bollar. Ett skräckexempel jag har färskt i minnet vad när en svensk storbank sponsrade tävlingen i Båstad för några år sedan och läktaren var full av olika gröngula hattar…

2: Publik med andra starka färger.

3: Reklamskyltar överallt…

I Wimbledon är man väl medvetna om detta och har ett väldigt nedtonat reklamutrymme inne på arenorna. Wimbledon-loggan är samtidigt strategiskt placerad för att synas i bakgrunden av bilderna.

Detta var min första Grand Slam-tävling som fotograf och det har varit väldigt kul och spännande att få vara med om detta. Jag hoppas givetvis på fler tävlingar.

Det jag främst tar med mig hem till Sverige är ”apparaten” som jag kommer att kalla det. Det är en väldigt stor apparat som ser till att bilderna snabbt hamnar hos olika medier.

Tiden det tar från knapptrycket till att bilderna faktiskt är publicerade – den är minimal den.

//Patrick Bengtsson, Fotograf.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.