Trots stopp i den andra omgången av Australian Opens juniortävling tar den lovande svensken med sig minnen från Melbourne och nya upplevelser han sent kommer glömma.
– Man blir helt paff första gången man kommer hit. Helt sjukt faktiskt, säger Ström.
Bara någon minut efter att Johanna Larsson och Kirsten Flipkens förlorat i den tredje omgången i dubbeln på Melbourne Arena skulle en viss svensk, 17 år gammal och fostrad i Sollentuna TK och Näsbyparks TK, spela sin livs största match i karriären.
Gustaf Ström, numera tillhörandes Good To Great, förlorade mot mot den hårtslående finländaren Otto Virtanen, som också har sin bas på ”GTG”, 7-5, 6-1. Otto, som tränas av Peter Carlsson, är rankad 6:a på ITF:s juniorranking. Ström 37:a.
Ström inledde bäst och breakade inledningsvis fram till 3-1. Där och då vaknade den hårtslående finländaren och började istället dominerade det mesta med sin kraftfulla forehand. Virtanen bröt tillbaka till 3-3, och breakade svensken ytterligare vid ställningen 6-5 i svenskens serve.
Andra set gick tämligen enklare för Virtanen, och fortare för den delen, 6-1.
Bara några minuter senare efter den sedvanliga handskakningen anlände Ström, med en turneringsrepresentant tätt bakom sig, till Tennis Australias maffiga högkvarter som för veckan agerar mediacenter. Dags för intervju. Hur summerar Ström matchen själv?
– Jag hade mina lägen i första set med breaket och en del breakbollar utöver det. Jag tog inte tillvara på mina chanser och Otto spelade upp sig i andra set.
Virtanen och tränare Peter Carlsson är ofta på resande fot och Ström har således inte sparrat alltför mycket med finländaren, men ändå tillräckligt för att veta vad han var tvungen att göra på banan.
– Vi båda visste egentligen vad vi skulle göra för att få den andra till att spela sämre. För mig handlade det mycket om att få tillbaka servarna i banan.
– Jag visste om att han skulle spela aggressivt och jag försökte hela tiden få längd på bollarna så att inte skulle komma åt mig. Jag lyckades inte riktigt idag.
Temperaturen visade uppemot 28 grader i skuggan lagom till matchstart. Förhållanden som minst sagt skiljer sig från Ströms ordinära miljö på hemmaplan.
– Jo men det är skillnad, absolut. Jag spelar ett spel som är ganska ”jobbigt”, med långa bollväxlingar. Det blir ännu jobbigare desto längre jag spelar, som jag i regel brukar göra. Det gäller helt enkelt att dricka mycket innan.
Allt som allt en fin vecka för Ström som tar med sig en hel del nya erfarenheter och minnen hem till Sverige.
– Jag var här lite innan juniortävlingen och kollade på Rebecca mot Sharapova, det fick bli min uppvärmning kan man säga. Det har varit fantastiskt roligt här.
Jag måste fråga dig – du som växt upp med tennis, sett dessa världsstjärnor som är här tidigare på TV. Känns det konstigt, eller normalt för delen, att se Federer, Nadal, Djokovic strosa runt i matsalen, omklädningsrummet?
– Det känns inte normalt alls, haha. Det är jättecoolt, verkligen. Djokovic, Nadal, Federer, de största har man lagt märke till. Min idol är såklart Nadal så det var lite speciellt när jag gick in på gymmet och så stod han där, ”Rafa”.
Är tanken att kombinera ITF-tävlingar med 15,000-dollarstävlingar på Transition Tour framöver?
– Några 15,000-dollarstävlingar kommer jag att försöka spela såklart samtidigt som jag kombinerar med ITF-tävlingar i juniorklasserna. Mitt mål är att sluta så högt jag kan. Jag siktar på topp-10!
Gustaf Ström, som själv fostrats i Sollentuna TK och Näsbyparks TK, innan han i juni 2018 gick över till Good To Great och Team Catella, tror inte nödvändigtvis akademivägen är den enda vägen att gå till en hypotetisk plats på topp-100.
– Man behöver inte byta till GTG för att komma långt, jag tror att man kan köra sin egen väg också. Jag gick över till Good To Great för att det passade mig bäst. För andra spelare kanske det finns lösningar som funkar bättre.
Ström, med två år kvar på gymnasiet och som nu pluggar på distans, erkänner svårigheterna med att inte gå i skolan och plugga på plats.
Samtidigt har han ett tydligt mål i sikte.
– Målet är att satsa vidare och bli proffs på heltid, helt klart.