Australian Open 2019 – två giganter är tillbaka på courten

0
1076
Rod Laver Arena. Foto: Tennisportalen

I mitten av januari börjar de 102 högst rankade kvinnliga tennisspelarna och de 101 högst rankade manliga tennisspelarna i världen sin väg genom grundspelet och mot finalerna.

Den kommande Grand Slam-turneringen kommer inte bara bli en tennisfest utan även en jakt på rekord och come back för två av tennisens största spelare.

Sedan den första listan med spelare till Australian Open 2019 släpptes har det även bekräftats att den sjufaldiga vinnaren på damsidan, Serena Williams, och Andrew Murray, som varit i final fem gånger, kommer att finnas med i startfältet. Ingen av dem deltog i Australian Open 2018 eftersom Williams nyligen hade fått barn och Murray drogs med skador. När turneringen drar igång den 14 januari gör Willams det som rankad 16:e i världen och Murray, som använder sig av skyddad ranking, gör det som en av de tre topprankade spelarna.

Serena Williams är dock fortfarande den damspelare som i dagsläget har lägst odds att vinna turneringen (5.25 enligt spelbolaget Unibet). På herrsidan är serben Djokovic solklar favorit.

Titelförsvarare och utmanare
Det är så klart inte bara de ovan nämnda spelarna som är intressanta i sammanhanget. Till årets första Grand Slam-turnering kommer även de regerande mästarna Roger Federer och Caroline Wozniacki, för att försvara sina titlar. För Wozniackis del är det första gången hon kommer till turneringen som titelförsvarare och det är även hennes första stora tävling sedan hon gick ut med att hon fått diagnosen ledgångsreumatism. Danskan berättade för pressen att hon sökte läkare efter att ha haft problem med trötthet och ledvärk under säsongen, och fick diagnosen kort före årets US Open. Wozniackis största utmanare är troligen förra årets finalist, Simona Halep, som är rankad världsetta under den femte Grand Slam-turneringen i rad. Halep tog hem sin första Grand Slam-titel i Franska öppna 2018. Caroline Wozniacki har även vinnaren av Australian Open 2016, Angelique Kerber, framför sig på världsrankingen. Kerber är rankad två i världen och kommer definitivt att vara en tuff utmanare till de övriga favoriterna.

Två på jakt efter samma rekord


Herrsidan är inte mindre intressant den. Världsettan Novak Djokovic jagar rekordet att vinna Australian Open för sjunde gången. Rafael Nadal, vinnare av turneringen 2009 och titelförsvarare, som även han kan bli historisk genom att vinna för sjunde gången, kommer att finnas på plats och spela i Melbourne. Andrew Murray är, som tidigare nämnts, tillbaka efter skador. Han valde att avsluta säsongen i förtid för att vara i bästa möjliga tävlingsform till Australian Open. Han kommer till turneringen som världstvåa i och med att han har använt sig av skyddad ranking, något som är möjligt att göra efter en lång skadefrånvaro. BBC har rapporterat att Murray, som har varit finalist fem gånger men som missade tre av fyra Grand Slam-turneringar förra året, inte kommer att bli seedad. Bland de övriga konkurrenterna finns även britterna Kyle Edmund och Cameron Norrie. Edmund tog sig till semifinal i Australian Open 2018 och kan bli en intressant utmanare. Det råder ingen tvekan om att Australian Open 2019 kommer att bli en intressant och spännande inledning på tennisåret.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.