Challengerkollen: Gammal är äldst – Karlovic slår Challengerrekord

0
1096
Ivo Karlovic. Foto: Steven Pisano - https://flic.kr/p/fGkCjR

Den som tvivlar på Ivo Karlovics kärlek för tennis får nog tänka om. Snart 40 år gammal och han gnetar på på Challengertouren, desperat att få upp sin ranking igen. Här fokuserar vi på hans senaste framgång i Calgary, Kanada.

Vi skrev om Ivo Karlovic för två veckor sen i samband med hans förlust mot David Ferrer i Monterrey. Då slog han och spanjoren rekord med den äldsta Challengerfinalen någonsin. Denna vecka skulle Karlovic bli den äldsta vinnaren någonsin på Challengertouren.

Sedan dess har 39-åringen fortsatt på Challengertouren; veckan efter finalförlusten åkte han ut i förstarundan i Fairfield mot Dominik Koepfer. Han var illa ute även i första matchen i den gångna veckans turnering i Calgary, men vann till slut i tre tie-break set mot 276-rankade Evan King. Totalt skulle kroaten spela 13 set i turneringen, varav 9 av dem gick till tie-break och han vann hela 8 av dem.

Efter Evan King besegrade Karlovic 299-rankade Mathias Bourgue i andrarundan och 185-rankade Roberto Quiroz i kvartsfinalen. På andra sidan nät i semifinalen stod collegespelaren Borna Gojo, som har gjort sig ökänd i USA för stundtals oärligt spel (spelarna bedömer själva om bollarna är inne eller ute på collegenivå). Med linjedomare på plats denna gång tog sig Karlovic vidare i två raka tie-break set. I finalen väntade förstaseedade och 108-seedade Jordan Thompson, men med serven i storform – 35% av förstaservarna var ess – kunde inte ens australiensaren stoppa honom.

Just tie-breaks har varit ett tema för veteranen den här säsongen. Den formidabla sidan Tennis Abstract noterade för ett par dagar sedan att Karlovic är på god väg att bli den första spelaren någonsin att ha spelat tie-breaks i mer än 50% av sina sets under en säsong. Med bara en turnering kvar på schemat – Charlottesville (Challenger) nästa vecka – ser det alltså ut som att han sätter ännu ett rekord denna säsong.

Det är en viktig turnering av större anledningar än så, dock, för Karlovic. Med en nuvarande ranking på 108 skulle han i dagsläget vara en av de högst seedade i kvalet till Australian Open. Om han gör bra ifrån sig i Charlottesville slipper han kvalet och direkt in i huvudturneringen, vilket såklart vore guld värt för ”Doktor Ivo”.

Finalresultat:  [2]Ivo Karlovic  7-6(3), 6-3  [1]Jordan Thompson

Övriga vinnare:

– 176-rankade Filippo Baldi vann turneringen i Ismaning, Tyskland, efter en finalvinst mot 212-rankade Gleb Sakharov. 6-4, 6-4 skrevs slutresultatet till.

– 106-rankade Thomas Fabbiano slog 146-rankade Prajnesh Gunneswaran i en rejäl holmgång i Ningbo, Kina. 2 timmar och 54 minuter lång var finalen innan brasilianaren kunde sträcka armarna i luften. 7-6(4), 4-6, 6-3.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.