Challengerkollen: ”Micke” briljerar igen i Båstad

0
961
Mikael Ymer. Foto: Alex Theodoridis/Tennisportalen

Denna veckas Challengerkoll har självklart huvudfokus på turneringen i Båstad och Mikael Ymers utmärkta turnering. Resterande turneringar behandlas även de kort, där en amerikan och en tysk har snott åt sig rubriker under veckan.

Att Mikael Ymer kan göra bra från sig vet vi. Däremot är det långtifrån alltid han når den nivån han kan prestera på, vilket gör att det ofta blir svårt att veta vad man kan förvänta sig när ”Micke” kliver in i en turnering. Det här är den unge svensken knappast ensam om – det är ett drag som återfinns hos många spelare på ATP-touren och inte minst bland unga spelare.

Vi vet också med Ymer att han gillar att spela inför stor publik, gärna på hemmaplan, och att det ofta är då han får ut max av sin förmåga (fråga bara Fernando Verdasco). Därför var det ändå inte någon stor överraskning att han skulle göra en bra turnering Båstads Challenger under den gångna veckan, precis som han gjorde förra året när han tog sig till semifinal.

Med en hyfsad lottning i första rundan mot 224-rankade tjecken Zdenek Kolar kom han in bra i turneringen och fick en vinst under bältet. Därefter följde dock två svettigare motståndare, först i sjätteseedade Calvin Hemery och sen mot den rutinerade Carlos Berlocq som har varit rankad så högt som 37:a i världen (2012). Berlocq i synnerhet är svårspelad, enormt säker från baslinjen och bjuder sällan på några enkla misstag. Trots att han vid ett tillfälle hade matchboll mot sig samlade den unge svensken sig föredömligt och kunde till slut ta hem matchen med 7-5 i tredje set.

I semifinalen tog det dessvärre slut mot spanjoren Pedro Martinez, men utan tvekan en riktigt stark turnering av ”Micke” som visar på bra form inför huvudakten i form av ATP-turneringen nu under veckan. Detsamma kan man tyvärr inte säga om de andra svenskarna: storebror och andraseedade Elias förlorade i öppningsrundan, vilket även Markus Eriksson och Jonathan Mridha gjorde. Av de 14 svenskar som försökte kvala in gick ingen vidare till huvudturneringen. Elias får chans på revansch i Swedish Open i både singel och dubbel (tillsammans med Mikael), och även Markus Eriksson får en till chans då han spelar dubbel med Andreas ”Sillen” Siljeström.

Pedro Martinez, Mikaels baneman, vann till slut hela turneringen. Det är den 21-åriga spanjorens första Challengertitel och debuterar därmed på topp 200, och blev således den tredje NextGen-spanjoren att vinna en Challengertitel denna säsong bakom Nicola Kuhn och Jaume Munar. I finalen besegrades den hetlevrade Corentin Moutet, som vi med stor sannolikhet kommer få anledning att återkomma till i framtiden.

Finalresultat:  Pedro Martinez  7-6(5), 6-4  [3]Corentin Moutet

 

Övrigt på Challengertouren

– I Perugia, Italien, blev den 20-årige amerikanen Ulises Blanch historisk när han vann sin första Challengerturnering någonsin. Han kom in i huvudturneringen som lucky loser (!) och väl där kunde ingen stoppa honom. Han förlorade inte ett set i turneringen och slog spelare som Nicolas Almagro (som är tillbaka!), Carlos Taberner och Attila Balasz innan han lyfte trofén.

– Yannick Hanfmann vann sin andra Challengertitel för sommaren, denna gång i en tysk stad, Braunschweig, vars namn kanske snarare för tankarna till tyska korvar än något annat. Bland annat behövde han ta sig förbi andraseedade Roberto Carballes Baena fram till finalen där Josef Kovalik besegrades i tre set. I och med detta resultat gör tysken debut i topp 100 när han parkerar sig på plats 99, vilket han är väl värd efter 12 riktigt bra månader.

Ytterligare turneringssegrare under veckan:

– Evgeny Karlovskiy i Winnetka, USA (d. Dayne Kelly 6-4, 6-2 i finalen)

– Jason Kubler i Winnipeg, Kanada (d. Lucas Miedler 6-1, 6-1)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.