Challengerkollen: Taylor Fritz har äntligen hittat formen igen!

0
1188
Foto: Keith Allison (https://flic.kr/p/KbkCib)

Årets första Challengerkoll är här! Vi börjar med att titta till en ung talangfull amerikan som trots att han bara är 20 år gammal har varit ett samtalsämne i ett par år i tennisvärlden.

Taylor Fritz vann juniortiteln i US Open 2015 och i oktober samma år sina två första Challengerturneringar innan han ens hade fyllt 18. Ett par månader senare, i januari 2016, vann han sin tredje Challengertitel och en hype började byggas runt den unga amerikanen. Fritz fick därmed ett wildcard till ATP-turneringen i Memphis i februari samma år och tog vara på det på bästa sätt. Efter att ha slagit ut bland andra den då 29-rankade Steve Johnson tog han sig hela vägen fram till final. Där tog det förvisso stopp mot Kei Nishikori, men en fantastisk vecka ändå för amerikanen och hela Tennisamerika började dregla i förväntan. Hade de äntligen en ny Andy Roddick på gång?

Under resterande delen av 2016 fortsatte Fritz plocka lite poäng här och där, men fick inga resultat som levererade några större rubriker. Han blev rankad så högt som #53 vid ett tillfälle under 2016, men i brist på kontinuitet i sitt spel var känslan snarare att han var rankad lite över sin förmåga tack vare de 150 poäng han fick för finalplatsen i Memphis.

Samtidigt vid sidan av planen gifte sig Fritz i juli 2016, alltså redan som 18-åring, och i januari 2017 blev han pappa. Hur mycket det påverkade hans spel på planen vet han bäst själv, men 2017 blev lite av ett mellanår för amerikanen som hade en Challengerfinal och tredjerunda i Indian Wells som bästa resultat under året.

Vad än anledningen var verkar det nu ha ordnat upp sig för 20-åringen. Han började året med att ta sig till final i Challengern i Nya Kaledonien där han föll mot landsmannen Bjorn Fratengelo. Efter det förlorade han förvisso i kvalet till Australian Open, men var tillbaka på vinsthumör nu i veckan som var. Som tredjeseedad tog han sig fram till finalen i Newport Beach med segrar mot tre amerikaner, däribland den svårspelade Noah Rubin, och en spanjor i kvalspelaren Guillermo Olaso. I finalen väntade ännu en amerikan, den 175-rankade Bradley Klahn, och Fritz tog således sin första Challengertitel på över ett år. Amerikanen befinner sig nu på plats 76 på rankingen och lär vilja klättra mer. Någon ny Andy Roddick kanske inte unge Fritz blir men nog finns potential att bli en farlig tourspelare, ändå.

Finalresultat:  [3]Taylor Fritz  4-6, 7-5, 6-0  Bradley Klahn

 

I övrigt
– Det har pratats mycket om att Kei Nishikori spelar ett par Challengerturneringar, men i hans första tävlingsmatch för året tog det stopp direkt mot 213-rankade Dennis Novikov, som Elias Ymer för övrigt slog i Australian Open-kvalet. Nishikori får dock en chans till, i veckans Challenger i Dallas ställs han igen mot Novikov i öppningsrundan.

Bröderna Ymer var i farten under veckan. Mikael kvalade in sig till turneringen i Rennes där han tyvärr förlorade mot Ernest Gulbis i en stökig första runda trots två matchbollar. Elias vann sin första match men förlorade i andra mot 142-rankade Yannick Maden – en bollsäker tysk som är svårslagen om man inte har en bra dag.

– Kanadensaren Vasek Posipisil vann till slut turneringen i Rennes. 27-åringen gick igenom turneringen utan att förlora ett set och utklassade den rutinerade litauern Ricardas Berankis med 6-1, 6-2 i finalen. Pospisil klättrar till plats 85 på rankingen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.