Krönika: Federer gör det omöjliga 36 år gammal – svaghetstecken för tennisen?

1
1669
Roger Federer. Foto: Alex Theodoridis/Tennisportalen

I och med söndagens finalvinst mot Marin Cilic tog Roger Federer sin 20:e Grand Slam titel efter endast två förlorade set i Australian Open. Titeln var hans 3:e Grand Slam på 12 månader och han gör det 36 år gammal. Då måste man ändå ställa sig frågan – vad håller övriga konkurrenter på med?

Missförstå mig inte här. Det Federer gör är så stort så det finns inte. Det finns egentligen inga ord som gör honom rättvisa när det kommer till att beskriva hans storhet och hans dominans på touren, inte bara genom hela hans karriär men i synnerhet sedan 2017. Vi tar en titt på hans titlar sedan fjolåret.

  • Australian Open 2017, 2018
  • Indian Wells Masters
  • Miami Masters
  • Halle 500-ATP
  • Wimbledon
  • Shanghai Masters
  • Basel-500 ATP

Roger Federer är i mina ögon tennisens största genom alla tider, inget snack, men ska det vara möjligt att vara så dominant som han är i hans ålder? Nej, egentligen inte.

Wawrinka, Murray, Djokovic, Nishikori, Raonic och Del Potro är antingen skadade i nuläget eller har varit skadedrabbade under 2017. Det skriker inte direkt toppform.

Övriga konkurrenter då som knackar på dörren till tennisens finrum? Grigor Dimitrov har haft en fantastisk utveckling men räcker fortfarande inte till när det drar ihop sig. Visst, han vann ATP-slutspelet i London och det ska man inte ta ifrån honom men hur många avbräck hade inte turneringen? 9,10?

Cilic i all ära och kroaten var bara ett set ifrån att vinna sin andra GS-titel i karriären i söndags, men är han den som ska ta efter när Federer beslutar sig för att lägga racketen på hyllan? Högst tveksamt. Berdych? Han når kvartsfinal och sedan tar det stopp. Tsonga, Monfils? Mastersturneringar, absolut men Slams? Nej.

Zverev, Kyrgios, Goffin, Thiem – svinintressanta namn som alla skulle kunna knipa ett koppel av Slams, speciellt de två förstnämnda, men känns de på allvar redo 2018 för att bråka om det? Inte.

Kan det fortfarande vara så att Federers aura, som levt kvar sedan schweizarens storhetstid innan Djokovic började utmana på allvar, som i sin tur ger ett sken av att vara odödlig, ligger där och lurar i nutid? En aura som bara han går runt och bär på. En aura som ingen annan ens är i närheten av? En aura som gör matchen är vunnen så fort motståndaren stegar in på banan och ser att Federer står på andra sidan nätet. Mycket möjligt.

Chung, Khachanov, Rublev, Shapovalov, Coric, de så kallade ”Next Gen” har ett par år kvar innan man på något sätt kan antas vara redo för det största man kan vinna inom sporten.

Vem är egentligen redo att axla Federers roll när han väl beslutar sig för att det är slut?

Nej, jag ser det som ett enormt svaghetstecken att Federer är så dominant som han är idag inom herrtennisen och paniken, ja, den borde ligga nära tillhands för ATP… 

 

1 COMMENT

  1. Han är före sin tid och har alltid varit det. Dessutom vågar han utmana sig själv och utveckla sin tennis. Sen är han genetiskt ett fysiskt praktexemplar.

    Sluteu närmar sig och jag blir inte förvånad om Nadal lägger ner inom 2-3 år. Det kan bli tomt efter dessa ikoner om de försvinner samtidigt. Vad är det ”värt”? En intressant fråga för världstennisen. Hur stor marknadsandel av publiktillskott, sponsorengagemang och tv-avtal kan tillskrivas rivaliteten FeDaL? 20%. Mer? Mindre?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.