Challengerkollen: Tomic hittar formen i Rafa Nadal Open

1
1167
Bernard Tomic. Foto: Steven Pisano - https://flic.kr/p/oMr7Ga

Att Rafael Nadal är i kvartsfinal i US Open kanske drar flest och störst rubriker, men det är inte de enda Nadal-nyheterna från den gångna veckan. Långt från Arthur Ashe och Flushing Meadows spelades Rafa Nadal Open i Mallorca för första gången. Den spelas på Rafa Nadal Academy, vilket är en strålande fin anläggning med sammanlagt 26 banor.

Om vi bortser från det fullkomligt orimliga att en turnering uppkallad efter Rafael Nadal spelas på hardcourt och inte på grus (!), verkar det vara en välskött turnering med höga ambitioner. Trots att det pågår en Grand Slam lyckades de till exempel få dit en av världens största domare i Carlos Bernardes. I en intervju nyligen sa Nadal att ”det är ett steg” mot den nivån de vill nå. Underförstått: planen är att turneringen så småningom ska bli en del av huvudtouren.

Själva tennisen, då? Jo, man måste säga att de lockade spelare av i alla fall hyfsad kaliber, i synnerhet då den spelas under första veckan av en Slam i en annan världsdel. Med spelare som Pablo Andujar-Alba, Dan Evans, Thomas Fabbiano och Sergiy Stakhovsky på startlinjen fick tennisfansen i Mallorca några bekanta namn att sätta tänderna i.

Men allra bäst skulle det gå för förmodligen den kändaste av de alla, Bernard Tomic. När man tänker på alla skandaler och plattmatcher den senaste tiden från australiensarens sida är det lätt att glömma att han var topp 20 för bara två år sen. Denna turnering var 25-åringen fokuserad i alla fall, när han i tur och ordning besegrade Mario Vilella Martinez, Pedro Cachin, Norbert Gombos, Kenny De Schepper och Matthias Bachinger. Den välvilliga tolkningen av framgången är att han har hittat någon form av glöd för tennisen igen, medan en lite mer realistisk snäll tolkning är att han tänker att det kan vara en bra inkomstkälla.

Oavsett vilket är det såklart ett gott tecken att han kammar hem en Challengerturnering. Att han ens spelar dessa turneringar betyder såklart att han inte vill ge upp sporten, trots vissa rykten det senaste året. Hans attityd kan diskuteras i år och dagar, men när han är på humör går det inte att blunda för att det är en fantastiskt underhållande spelare. Med denna vinst är han tillbaka topp 150, och jag skulle gissa att hans nästa kortsiktiga mål är att ta sig in topp 100 igen innan året är slut så han får spela Australian Open utan att behöva kvala in.

Finalresultat:  [6]Bernard Tomic  4-6, 6-3, 7-6(3)  Matthias Bachinger

 

Övrigt

– Det spelades bara en till Challenger under förra veckan, nämligen en grusturnering i Como, Italien. Segrande där gick hemmaspelaren Salvatore Caruso efter en final mot Christian Garin. 80 färska poäng för 25-åringen som tar upp honom till topp 200 igen, runt plats 170 kommer han ligga när rankingen uppdateras efter US Open.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.