Challengerkollen: Ymer tillbaka efter skada

0
899
Elias Ymer. Foto: Alex Theodoridis/Tennisportalen

Elias Ymer gjorde förra veckan comeback efter att inte ha spelat tävlingstennis på cirka en månad på grund av en armbågsskada. Comebacken gjordes i Irving, Texas, under andra veckan av Indian Wells – den kanske mest prestigefyllda Challengerturneringen på hela året. Turneringen är ofta packad av topp 100-spelare och så var även fallet detta år, även om den kanske var lite vassare förra året när majoriteten av spelarna var topp 100 vid turneringsstart.

Ymer fick en förmånlig lottning i förstarundan där han lyckades besegra 291-rankade Daniel Elahi Galan Riveros i tre set. Desto tuffare motstånd blev det i andra omgången mot fjärdeseedade och 64-rankade Marton Fucsovics, en av de oväntade succéspelarna i Melbourne tidigare i år. Det såg dock bra ut där ett tag för svensken. Förvisso förlorade han första set men andra setet vanns med 6-3 och med ett tidigt break till 2-0 i tredje såg det ljust ut. Ungraren såg allmänt ointresserad ett tag men när han lyckades hålla till 1-2 efter ett långt gem vände momentum och således matchen till ungrarens fördel. Fucsovics vann till slut skiljesetet med 6-3.

Trist för Sverigeettan att förlora efter ha varit så nära, men trots allt en godkänd insats och ett resultat att bygga på inför kvalet till Miami (som börjar idag, måndag) och framöver. Inga tecken på att skadan skulle vara kvar kunde skådas, heller.

Segrande ur turneringen skulle ingen mindre än kazaken Mikhail Kukushkin gå. Den 88-rankade 30-åringen var stekhet genom hela turneringen och slog bland andra 47-rankade Jared Donaldson och 59-rankade Steve Johnson på vägen. Inte heller 21-årige Matteo Berrettini kunde rubba den gode Kukushkin i finalen – en italienare som för övrigt har smugit sig upp på rankingen och gör i och med detta debut i topp 100 på plats 95. För Kukushkin var detta hans 14:e (!) Challengertitel i karriären och kliver upp till plats 83 på rankingen.
Finalresultat: Mikhail Kukushkin  6-2, 3-6, 6-1  Matteo Berrettini

Övrigt
– 172-rankade Denis Kudla gick segrande ur den kanadensiska Challengern i Drummondville och vann därmed sin första Challenger på tre år. 25-åringen var uppe så högt som plats #53 på världsrankingen under 2016, men som vi sett så ofta förr hade han svårt att hantera steget upp till huvudtouren och föll ganska raskt ner igen. Skönt med en framgång för amerikanen som klättrar upp till plats 144 på rankingen. I finalen avfärdades 206-rankade fransmannen Benjamin Bonzi med 6-0, 7-5.

– Veckans obligatoriska Challenger i Asia gick av stapeln i Shenzhen, Kina. På plats fanns bland andra Malek Jaziri och Jordan Thompson, men det var vitryssen Ilya Ivashka som skulle dra det längsta strået. 24-åringen förlorade inte ett set på hela veckan och i finalen besegrades hemmaspelaren Ze Zhang med 6-4, 6-2. I och med vinsten är Ivashka nu rankad 122.

Denna vecka är det blott två turneringar på agendan: i Lille, Frankrike, och Qujing, Kina. I Lille återfinns en viss Bernard Tomic tillsammans med bland andra Nicolas Mahut och Quentin Halys. I Qujing hittar vi än en gång både Ilya Ivashka och Malek Jaziri.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.