Sammanfattning av dag 1 – norsk succé i kvalet

Dag 1 är över och vi på Tennisportalen ska sammanfatta godbitarna under den första, inledande kvalomgången i Australian Open.

Mycket tennis spelades och vi går igenom de matcher vi hann se på plats, där framförallt en norrman imponerade rejält!

Läs mer: Stor besvikelse för Elias Ymer

 

Tiafoe – Cecchinato 6-3, 5-7, 7-5

Amerikanernas kanske största hopp just nu imponerade icke i denna långa och mestadels krampaktiga batalj. Förlorarnas kamp om vi får vara lite hårda. Cecchinato har sedan fix-incidenten (oklart med avstängningen) förföljts av arga twitter-följare och de jublade vilt när Tiafoe, efter ytterligare kamp, slog in matchbollen.

Stepanek – Bangoura 6-3, 6-7, 6-2

Den gamle räven kan än! 38-år gammal är han förstaseedad i kvalet. Hans forehand må vara från en annan generation men det väger han upp med en extremt stabil backhand och spelstrategi likt en schackspelare. Trots att Bangoura fick dominera lite för mycket med sin forehand i andra set svarade Stepanek på bästa sätt i avgörande och utmanövrerade stackars Bangoura som trots smygcoachande från sidlinjen inte hade något motsvar.

Menendez-Maiceras – Brands 3-6, 7-6, 6-4

Challenger-kämpen Menendez-Maiceras lät hela Melbourne Park veta om att han var på plats. Det spelade ingen roll om det var en forehand i ett trängt läge eller en avvägd stoppboll – spanjorens stönande fick oss alla att leta efter öronproppar. Brands hade full koll på läget i första set innan spanjoren på sant David Ferrer manér krigade ner tysken som inte alls fick den utdelning han borde fått på serven. Underlagen i årets Australian Open är snabbare än på många år enligt spelarna för övrigt…

Tsitsipas – Van Peperzeel 6-2, 6-1

Dagens överkörning stod det grekiska framtidshoppet för. Van Peperzeel hade inte många rätt på banan, vilket Tsitsipas var en stor anledning till men australiensaren kan nog bättre vill vi tro. I princip varenda slagduell slutade med ett misstag från Van Peperzeel eller en vinnare från Tsitsipas och matchen var över innan undertecknad knappt hade hunnit sätta sig.

Dodig – Weintraub 6-2, 6-2

Israelerna har till traditionen ett enormt publikstöd på läktarna när det vankas Australian Open och gårdagen var inget undantag. Trots dominans från Dodig försökte fansen att heja fram sin hjälte men utan resultat. Det mest anmärkningsvärda egentligen med matchen var att Weintraub rockade en lite äldre Babolat-prototyp som vi enbart numera på den lokala tennisklubben.

Bolt – Copil 6-7, 6-4, 6-4

Inte direkt ett styrkebesked av den gode Copil att förlora mot Bolt. Rumänen befinner sig långt från sin toppform i skrivande stund och blandade och gav rejält mot Bolt som har dubbel som sin bästa spelform. Stark vändning av Bolt som gjorde skäl för sitt namn med en rad omöjliga räddningar som fick stackars Copil att se helt uppgiven ut. 

Carballes Baena – Matosevic 6-4, 6-2

Båstad Challenger-finalisten Carballes Baena stod för en oerhört imponerande insats mot hemmaspelaren Marinko Matosevic som försökte kopiera Nick Kyrgios bedrift i Shanghai på bästa sätt. Det gick sådär. Eller bra, beroende på hur man ser på saken. Marinko är känd för att underhålla publiken med sin personlighet men här blev det bara fel. Spanjoren har grus som sitt bästa underlag men dominerade helt och hållet mot en motståndare som var mer intresserad av att tjafsa med domaren.

Opelka – Napolitano 7-5, 6-3

Tourens längsta tennisspelare, Reilly Opelka, var egentligen överlägsen italienaren men har fortfarande problem med returnerna, vilket inte är så konstigt kanske med tanke på att han ändå mäter 211 centimeter. Grundspelet är dock redan nu stabilare än landsmannen John Isner, vilket säger en hel del om potentialen amerikanen besitter. Servar fruktansvärt bra måste vi påpeka. Stabil insats och det ska mycket till för att Opelka inte ska kvalificera sig för huvudturneringen.

Casper Ruud – Teymuraz Gabashvili 6-4, 6-4

18-åriga Casper Ruud hade inga problem med att avhyvla Teymuraz ”utomjordingen” Gabashvili i raka sets. Den numera 140-rankade ryssen må ha varit småskadad då andraserven liknade mer åt Jarko Nieminen-hållet men förlust hade det nog blivit oavsett status. Norrmannen var under perioder överlägsen att Gabashvili försökte bortförklara det hela med att solen var i vägen och fler, mycket oklara anledningar. Ruuds spel påminner mycket om Mikael Ymers och serven har förbättrats enormt bara det senaste halvåret. Bådar gott inför framtiden. Ställs mot fransmannen Jonathan Eysseric i nästkommande omgång vilket borde resultera i en norsk seger.

Bildgalleri från dagen finner ni här nedan. Fotograf: Alex Theodoridis/Tennisportalen

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.