#Throwback – Stefanos Tsitsipas och Tennisportalen

Det har blivit dags för en klassisk #Throwback och ni nu som kanske inte hänger med i svängarna – vi ska blicka tillbaka ett par år i tiden till diverse intervjuer med ingen mindre än Stefanos Tsitsipas!

Vi testar ett nytt grepp på Tennisportalen. #Throwback. Ursprungligen från #TBT, throwback Thursday som lever sitt egna liv på sociala medier. En hashtag som går ut på att minnas, ja, allt möjligt egentligen.

Kanske förblir det här ett stående segment på sidan. Eller ytterligare en grej som inte mynnar ut i något mer än ett tröttsamt inhopp. Time will tell!

Då greken ifråga vann ATP-slutspelet i söndags blickar vi tillbaka till våra tidigare intervjuer med Stefanos Tsitsipas. Mycket nöje!

***

Länk: ”Greklands stora framtidshopp – Stefanos Tsitsipas”

Artikeln publicerad i augusti 2015

Stefanos Tsitsipas är idag en av världens mest lovande juniorer och kanske den största talang Grekland som tennisnation fått fram någonsin. Tennisportalens redaktör Alex Theodoridis fick tack vare twitter och sina grekiska språkkunskaper en pratstund med det 17-åriga superlöftet.

Stefanos Tsitsipas har spelat tennis sedan han var 6 år gammal och tränar vanligtvis i Glyfada Tennis Club hemma i Aten när han inte reser runt och tävlar runtom i världen. Förutom att han idag försöker slå sig in på seniornivå har Stefanos ett genuint tennisintresse och skriver mycket om tennis på sin fritid där han självmant driver Facebookgrupperna TenniscoreITN och TenniscoreITT  med 17000 respektive 2500 följare.

Du är den största talang Grekland har producerat på många år, kanske någonsin, känner du någon press?

– Tennis är min passion. Jag är stolt över att representera Grekland. Mitt mål är att alltid göra mitt yttersta på banan och alltid bli bättre. Press är bara ett ord.

Vart tränar du i Grekland på somrarna? Finns det några inomhusbanor i närheten eller tränar du helt enkelt på kvällarna?

– Jag reser runt och tävlar på somrarna så det varma klimatet i Grekland stör inte min tennis.

Vilka tränar du med på hemmaplan?

– Jag tränar oftast med Theodoros Angelinos (866) och Paris Gemouchidis (f.d. 582). Ibland händer det att jag tränar med Alexandros Jakupovic (434).

Hur populärt är tennis idag i Grekland och hur långt ifrån tycker du den ter sig mot de mer större sporterna i landet som basket och fotboll?

– Tennis är inte så populärt i Grekland idag men jag tycker ändå att intresset ökar sakta men säkert. Jag tycker mig se sporten växa. Tennis är dock väldigt dyrt idag.

Beskriv dina styrkor som tennisspelare.

– Forehanden är helt klart mitt största vapen men jag känner mig väldigt stabil i mina grundslag. Serven likaså!

Du spelar med en enhandsbackhand, något som vi ser allt mindre av i dagens tennis jämfört med för 20-30 år sedan. Var det något som din tränare från ung ålder rekommenderade eller var det helt enkelt något som du ville lära dig själv?

– Det var mitt beslut. Jag har aldrig gillat den tvåhandsfattade backhanden och för mig är enhandsbackhanden det mest naturliga och klassiska slaget i tennis. 

Vilka spelare ser du idag upp till?

– Jag gillar Wawrinka, Del Potro och Federer. Varje individ för deras karaktärer och egenskaper som tennisspelare.

Varför, tror du, har Grekland inte producerat några etablerade ATP-spelare tidigare genom åren, då tennis idag är en global sport med utövare från hela världen? Kan det vara den ekonomiska eller traditionella aspekten som spelar in?

– Jo, dels är det den ekonomiska biten och även organisationen inom grekisk tennis. Vår nation är inte lika strukturerad och disciplinerad som andra länder inom tennisen. Jag kan bara ta Konstantinos Economidis och Theodoros Angelinos som levande exempel. De var två väldigt talangfulla spelare som var hungriga, disciplinerade och målmedvetna. De ville verkligen något med sin tennis. Det är det som det kommer fram till, hur mycket du är beredd att offra. Det är tufft, dels måste du kunna hantera att resa året runt och vara utan kompisar och familj.

Hade spelarna något stöd från det grekiska tennisförbundet?

– De fick knappt någon hjälp, bara ett par flygbiljetter.

Får du något ekonomiskt stöd från det grekiska tennisförbundet?

– Nej, men jag är sponsrad av olika företag.

Du kom tidigare i år trea i U18-EM i Schweiz, var det höjdpunkten i din karriär?

– Det var en bra erfarenhet, absolut, men jag kan inte säga att det var höjdpunkten i min karriär direkt. En bra turnering helt enkelt.

Hur ser en vanlig dag ut för dig som tennisspelare?

– Jag vaknar, äter frukost och går sedan och tränar tennis. Efter det väntar gym, lunch, vila, återigen tennis, simning, vila och sömn. Juste, middag äter jag förstås däremellan. 

Det låter som ett väldigt hektiskt schema?

– Det är det, absolut. På söndagar går jag på bio dock!

Har du hoppat av skolan eller pluggar du på distans?

– Jag gör alla mina kurser via internet.

Vad har du att säga om Mikael Ymer som är lika gammal som dig och dessutom vann U18 EM?

– Mikael är en väldigt duktig spelare med en grym inställning. Han ger verkligen allt på banan och han är alltid tuff att möta.

Du tränade med Djokovic för drygt en vecka sedan, berätta om den upplevelsen!

– Fantastisk erfarenhet! Han bjöd in mig för två dagar och jag lärde mig väldigt mycket under tiden.

Hur ser ditt schema ut för resten av året?

– Jag lämnar imorgon för en 15000 dollars-tävling i Italien och sedan väntar ett flertal futureturneringar och challengerkval för mig.

Vi på Tennisportalen tackar Stefanos Tsitsipas för att han tog sig tid till att prata med oss och önskar honom ett stort lycka till i sin framtida karriär!

***

Länk: ”Nio snabba med Stefanos Tsitsipas

Artikeln publicerad i december 2015

Dubbelspecialisten Alessandro Motti var först ut med att svara på nio snabba frågor gällande sin karriär och denna gång är det Stefanos Tsitsipas som får den ärofyllda uppgiften. 

17-åringen är en av världens största talanger just nu och kanske den största talang Grekland som tennisnation lyckats få fram. 

Sämsta hotellupplevelse i din karriär hittills?

– Australian Open. Det var inte bra och det var endast vi juniorer från turneringen som bodde på det specifika hotellet… 

Bästa match du spelat?

– Finns många men den jag minns mest är segern mot Andrey Rublev i Orange Bowl:s-semifinal 2014 (6-4,7-5).

Konstigaste som hänt dig under en match?

– Oj, svårt! Måste nog vara då en domare betedde sig riktigt otrevligt mot mig av någon konstig anledning.

Värsta domarbeslut du råkat ut för?

– Blev av med en poäng (penalty point) mitt under ett tiebreak för att jag skulle ha tagit hjälp av min coach…

Favoritturnering?

– Wimbledon!

Sämsta publikupplevelse?

– Canadian Open Junior Championship förra året. Hemmapubliken skrek och applåderade så fort jag gjorde ett misstag! Jag har tidigare spelat matcher där publiken inte riktigt skött sig men aldrig så intensivt som det var i Kanada.

Galnaste motstånd?

– Finns många galna motståndare där ute…

Rak forehand eller backhand?

– Forehand!

Sämsta bana du har spelat på?

– Boodles träningsbanor…

***

Länk: ”Tsitsipas berättar om övergången från junior till spel på ATP-nivå

Artikeln publicerad i oktober 2016

Han anses vara Grekland största tennistalang genom tiderna och  har tillsammans med 100-rankade Maria Sakkari bidragit till en rejäl tennisboom i landet. 

Stefanos Tsitsipas är 18 år gammal, har fem futuretitlar på sitt CV och är rankad strax efter 300-strecket på rankingen. Samtidigt är han rankad som världens bästa junior och har under året spelat samtliga  Grand slams i juniorklassen.

Tsitsipas berättar för Tennisportalen om den tuffa övergången till touren, pressen på att vara Grekland största talang genom tiderna och hur träningen på Mouratoglu-akademin med Djokovic har utvecklat hans tennis.

Att vara framstående i en idrott som junior kontra senior är två helt skilda saker, i synnerhet gällande tennis då fysiken blir betydligt mer påfrestande, tempot avsevärt fortare och misstagen färre.

En övergång Stefanos har klarat väldigt väl.  

– Jag uppskattar att jag kan kombinera de tuffaste juniortävlingarna med spel på touren (Future/Challenger). Jag har gjort bra resultat men vill alltid förbättra mig och åstadkomma mer. 

Vad har varit tuffast med övergången från just junior till seniortennis?  – Jag tycker det inte är särskilt tufft faktiskt. Den enda skillnaden är nivån på spelet och att det är fler spelare på juniortouren som inte har erfarenhet, vilket är logiskt förstås. 

Tsitsipas ses ofta tränades på Mouratoglous akademi på Franska rivieran när han inte är ute och tävlar. Träning som har hjälpt honom enormt enligt Tsitsipas själv. 

– Sparringen på akademin med spelare som Novak Djokovic, Stephane Robert och Jeremy Chardy har gett mig extra självförtroende och mer kvalitet till mitt spel. Jag var imponerad av Chardys dödande forehand och Roberts härliga skämt, säger han och skrattar. 

I ett land helt utan tennistraditioner, befinnandes i en ekonomisk kris och där majoriteten av idrottsutövarna lockas till fotboll och basket, blir pressen extra stor på att Tsitsipas och Maria Sakkari, den sistnämnda rankad 100 i världen, ska sätta Grekland på kartan som tennisnation.

En press han säger själv att han inte känner av. Istället har han ett tydligt mål. 

– Vårt främsta mål är att göra sporten mer populär i landet!

***

Länk: ”Jönköping Challenger planerar wildcard till världens bästa junior”

Artikeln publicerad i februari 2016


Tennisportalen har under dagarna varit i kontakt med det grekiska superlöftet Stefanos Tsitsipas som av många klassas som världens bästa junior för tillfället. 

Nu kan vi avslöja att Jönköping Challenger, som spelas mellan den 17-13 mars i Racketcentrum, har erbjudit Tsitsipas ett Wildcard till turneringen. 

Swetennis har tidigare rapporterat om publikfavoriten Dustin Brown som annonserat att han kommer till Jönköping och kollar man på startfältet i challengerturneringen i Quimper, som spelas veckan innan Jönköping, finns det goda förhoppningar om att man kommer ha många namnstarka spelare på plats i Jönköping Racketcentrum.

Tennisportalen kan nu avslöja att 451-rankade Stefanos Tsitsipas fått en förfrågan om ett Wildcard till veckan i Jönköping men greken berättar själv att han inte har bestämt sig.

– Det stämmer att jag fått en förfrågan om ett Wildcard. Jag vet dock inte ännu om jag kommer då det finns ett flertal turneringar den veckan som är aktuella för min del, säger Tsitsipas till Tennisportalen.

***

Länk: ”Tsitsipas föll mot veteran i maratonmatch”

Artikel publicerad i oktober 2015

Det grekiska superlöftet Stefanos Tsitsipas, född 1998, föll mot veteranen Ruben Ramirez-Hidalgo efter tre timmar och tretton minuter spelade i den fruktansvärda hettan i Mohammedia, Marocko. Vi på Tennisportalen fick oss en pratsund med Stefanos efter matchen som trots den snöpliga förlusten inte var alltför nedstämd.

Matchen spelades förra veckan i Mohammedias Challenger på grus där Tsitsipas kvalade in till turneringen och tappade sedan endast ett gem mot en lokal talang i den inledande omgången.

I kvartsfinalen väntade 37-åringen tillika grusspecialisten Ruben Ramirez Hidalgo, som alltså är mer än dubbelt (!) så gammal som Tsitsipas men det hindrade inte greken från att pressa spanjoren rejält. Tsitsipas vann första set med 6-3 men förlorade de två efterföljande seten efter mycket jämna siffror, 6-7 (9), 6-7 (6).

Ramirez-Hidalgo är lite av en legendar på challengertouren med 11 titlar på singelsidan och 12 i dubbeln. Tsitsipas öste lovord över Hidalgo efter matchen:

– Han har varit en väldigt bra spelare av vad jag har hört, topp-50 på rankingen och nådde fjärderundan i Franska Öppna under 2006.

– Det märks att han är väldigt erfaren och han var riktigt jobbig att möta och fick mig att springa mycket. Jag kände att det här var min match och jag kunde definitivt gått segrandes ur striden. Jag servade bra matchen igenom och gav allt på varje boll som spelades. 

Stefanos hade matchbollar i andra set som inte kunde förvaltas och i slutskedet av maratonmatchen fick han känna på varje tennisspelares värsta mardröm.

– Jag fick kramp i tredje sets tiebreak.

Hur ser ditt schema ut för resten av säsongen?

– Jag kommer att spela några Challengers och sedan ska jag försöka kvala in till någon ATP-turnering. Det var nära att jag ställde upp i kvalet i Kitzbuhel men valde att spela challengern i Cortina istället. Kremlin Cup kan bli aktuellt, vi får se!

Vi på Tennisportalen önskar Stefanos Tsitsipas ett stort lycka till under resterande del av säsongen och ser fram emot att följa det grekiska superlöftets resa till tennisens finrum – ATP-touren.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.