Tips på tre sevärda ”Tennisfilmer”!

  0
  2293
  Denna artikel är en gästkrönika av Filmtopp.se

  Sportfilmer har en förmåga att fånga oss. De handlar ofta om underdog:en, som i en pressad situation behöver vinna guld. Genren tilltalar både den tävlande och drömmaren i oss; det finns något slående med att övervinna alla odds.

  De flesta sporter har sänts på film, men idag vill vi fokusera på tennissporten. Den är intressant inte bara eftersom tennis är en häftig sport, men för att den har ett till lager genom att vara sammankopplad med överklassen.

  Här tipsar vi dig på tre bra filmer, som alla i någon form behandlar tennis.

  Match Point

  I denna annorlunda Woody Allen-film följer vi det före detta tennisproffset Chris Wilton, som en dag stöter på en skådespelerska han förälskar sig i. Men problemet är att hon är ihop med hans vän och blivande svåger.

  Match Point är en spännande film med intriger som utvecklas till blodigt allvar. Tennissporten är mer av en kuliss än en huvudperson; här handlar det mer om spelaren snarare än spelet.

  I filmen ser vi Jonathan Rhys Meyers och Scarlett Johansson spela mot varandra.

  Borg – En alldels ny film om kanske de största legenderna

  I detta historiska drama kastas vi in på tennisplanen där Björn Borg och John McEnroe gör upp om Wimbledon. Tempot är snabbt och matchen svängig. Efter ett slående anslag förs vi tillbaka till spelarnas historia och får en inblick i vad som fört dem till den absoluta toppen. Borg har fullt fokus på tennisspelet.

  I filmen ser vi en stjärnspäckade skådespelarensemble med ståtligheter som Stellan Skarsgård, Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf och Tuva Novotny. Stellan spelar Björn Borgs avgörande coach Lennart Bergelin, och belönades med en Guldbagge för bästa manliga biroll.

  Wimbledon

  Under den romantiska komedins stora våg under tidigt 2000-tal tog den här filmen sig genom bruset och ses ofta tillbaka på idag. Filmen kan du definitivt se på någon playtjänst, men vill du inte betala för den får du då vänta på att den når en plattform där du kan streama film gratis, vilket det finns flera lagliga tjänster för.

  Wimbledon är en klassisk romantisk komedi från 2004, med Kirsten Dunst och Paul Bettany i huvudrollerna. Berättelsen handlar om ett tennisproffs, som fallit ned till plats 119 på världsrankingen och därmed tappat sin ambition (läs: gett upp). Men inför sitt sista Wimbledon träffar han en kvinna på damsidan av sporten, med rejäl glöd. Kanske kan hon väcka liv i hans motivation?

  Filmen är väldigt catchig, med flörtiga one-liners och slicka miljöer. Kirsten Dunst och Paul Bettany känns som ett matchande par, just eftersom ingen av dem riktigt har den där ytliga Hollywood-glansen. Deras kontrast mot den polerade omgivningen gör att Wimbledon känns mer mångfacetterad.

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.