Challengerkollen: ”Den nye Monfils” tar sig in topp 100

1
918
Michael Mmoh. (Foto: robbiesaurus - https://flic.kr/p/Mavv4V)

I denna omgång av Challengerkollen spanar vi in Michael ”den nye Monfils” Mmoh. Den unge amerikanen har nu vunnit två Challengerturneringar på två veckor och tagit sig in topp 100 för första gången. Dessutom hintar han om att han ska spela Stockholm Open, så då måste vi såklart lära känna honom…

Det har länge pratats om Michael Mmohs potential – att han ”bara måste förstå hur bra han är”. När han väl förstår hur bra han är kommer han ta tennisvärlden med storm, sägs det. Det är inte för inte han har kallats för ”den nye Monfils” – även om undertecknad blev utskrattad när jag tog de orden i munnen i det senaste avsnittet av Source Tennismagasin. Hur det blir med den saken återstår att se, och det är nog för tidigt att kalla det här för ett genombrott, men två raka turneringssegrar och debut i topp 100 skojar man inte bort.

I en intervju efter matchen säger 20-åringen själv att han är mycket starkare mentalt nu och har lagt om taktiken, vilket förmodligen ligger bakom denna framgång. Precis som Gael Monfils har han stundtals en tendens att bli alldeles för passiv och förlita sig på sin atletiska förmåga och bollsäkerhet för att vinna poäng och matcher. Nu har han tagit steg mot att bli mer aggressiv, ett spel han behärskar med bravur. Det är just det här folk har menat med att han måste förstå sin potential och talang – han har ett enormt spel i sig. Det gäller bara för honom att få ut hela sitt spel och vara smart på tennisbanan.

Det krävs en stor portion både mental och fysisk styrka att vinna turneringar två turneringar på två veckor, och det var dessutom riktigt hyfsade spelare 20-åringen slog i båda finalerna – båda gångerna ställdes han mot den spelare som var förstaseedad i turneringen. I Columbus blev han för stark för 111-rankade Jordan Thompson och i Tiburon besegrades före detta topp-20-spelaren Marcel Granollers. I ingen av dessa matcher förlorade han ett set.

Amerikanen har haft bra perioder förut och har två tidigare Challengertitlar, men känslan är att det kanske är först nu han är mogen nog att ta nästa steg ut på huvudtouren. Han säger själv att han ”förmodligen” kommer spela Stockholm Open (!), Wien och försöka kvala in till Paris. Det kan med andra ord bli en riktigt spännande höst för oss som gillar Michael Mmoh.

 

Övrigt

– Aljaz Bedenes fullkomligt lysande facit på Challengertouren fortsätter. Trots att 29-åringen inte har tillbringat alltför mycket av sin karriär har han nu 15 titlar med sin titel i Orleans, Frankrike. 15-2 är hans facit i finaler på den här nivån. Minst sagt imponerande för slovenen som tar sig upp till plats 64 på rankingen. I finalen hann Bedene dessutom rädda en matchboll innan slutresultatet skrevs till 4-6, 6-1, 7-6(6).

– Elias Ymer spelade även han i Orleans innan han förlorade i kvartsfinalen mot Kenny De Schepper. Ändå ett fall framåt för Ymer som bröt en dålig svit och visade upp fint och aggressivt spel. Det bådar gott inför Stockholm Open.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.