Challengerkollen: Stabil DC-form för Ymer

1
1211
Elias Ymer. Foto: Alex Theodoridis/Tennisportalen

Årets andra Challengerkoll är här. Vi lägger huvudfokus på Elias Ymers första turnering för året och tar tempen på formen inför den viktiga Davis Cup-matchen nästa helg. Häng med!

Elias Ymer tvingades som bekant stå över Australian Open på grund av skada. Trist för oss svenskar såklart, i synnerhet som brorsan Mikael till slut missade kvalet med 1 (!) rankingplacering, men till och med för Slams är det sällan värt att riskera något. Av den anledningen, och med Davis Cup-playoff snart, var det extra intressant att se hur Sverigeettan skulle prestera i Rennes i veckan. Man kan ha sina åsikter om det nya Davis Cup-formatet, men det vore onekligen häftigt att ha Sverige i turneringen fram mot hösten.

Vi får ge Ymer betyget godkänt för insatsen i turneringen i Rennes. 22-åringen började veckan med att avfärda den franska kvalspelaren Fabien Reboul, en match i vilken han bara tappade två gem. I tredjerundan (Ymer fick stå över förstarundan i egenskap av att vara seedad) väntade belgaren Yannick Mertens, som har ramlat utanför topp 500 men har varit rankad betydligt högre, men även där vann svensken i raka set.

I kvartsfinalen tog det dessvärre stopp. Det får dock sägas inte vara helt oväntat då det som sagt var Ymers första turnering på året och motståndet var bra, nämligen i form av Ricardas Berankis från Litauen. Berankis är en meriterad spelare som har plats 50 som sin bästa ranking i karriären och ingen skugga ska falla på Ymer för att det tog stopp där. Litauern gick segrande med 6-4, 6-4.

28-årige Berankis var dessutom i glödhet form hela veckan. Han tappade inte ett set och aldrig mer än fyra gem i ett set. Med detta resultat klättrar Berankis till plats 104 på rankingen.

(Kanske kan man för övrigt ifrågasätta att Elias spelade på inomhus hardcourt veckan innan Davis Cup-match på grus, men vi får lita på att han hade goda anledningar till beslutet. Dessutom har de nu hela veckan på sig att spela in sig innan det roliga börjar på fredag.)

Finalresultat: [5]Ricardas Berankis  6-2, 6-4  [14]Antoine Hoang

Övrigt
– Mikael Ymer spelade inte under den gångna veckan, men veckan innan dess då även han tog sig till kvartsfinal i Koblenz innan det tog stopp mot spanjoren Roberto Ortega-Oldemo.

– I Challengern i Newport Beach gick amerikanen Taylor Fritz segrande därifrån. Det lär vara den sista Challengerturneringen vi ser Fritz i på ett tag då han nu är rankad så högt som på 40:e plats. I finalen besegrades kanadensaren Brayden Schnur med 7-6(7), 6-4.

– Det gick bra för en till kanadensare i veckan, nämligen Steven Diez som tog hem titeln i Burnie, Australien, efter en finalvinst mot hemmaspelaren Maverick Banes med 7-5, 6-1.

– På det uruguayanska gruset vann Tennisportalens favorit Thiago Monteiro. 3-6, 6-2, 6-3 blev slutresultatet för brasilianaren som klättrar 19 placeringar till 107:e plats på rankingen.

1 COMMENT

  1. Hardcourt inne i Europa veckan innan DC med de förutsättningar som gäller?
    Oproffsigt upplägg när det fanns alternativ.
    Dag 1 av DC visar att Sverige inte är förberett. En rejäl missräkning när man nu fått en jättechans att ta sig till slutspelet.
    Våta drömmar om miljoner kanske också påverkade insatsen?!
    Ingen svensk media förstår nivån och rapporterar. Det här är underskattning och resultat i ”Tre Kronor – Vitryssland”-klass! Fiasko bör vara rubriker ikväll när det är fullbordat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.