Matchfixing eller inte – bedöm själva!

1
1767

Matchfixing är ett utbrett problem i tennisen idag och förekommer främst på ITF-nivå där prispengarna är som minst.

I Cherbourg Challenger under onsdagen kan vi ha sett ännu ett exempel på hur matchfixing kan se ut.

Den 10:e januari gick Europol ut i ett pressmeddelande med att man genomfört en razzia i Spanien och anhållit 83 personer, varav 28 skulle vara professionella tennisspelare. Personerna misstänks vara inblandade i en stor matchfixingshärva där 97 matcher på Future och Challengertouren riggats.

I dagarna rapporterade La Nation om 114-rankade argentinaren Marco Trungelliti som själv vittnat mot tre argentiska spelare involverade i matchfixing, bland annat topp-100 rankade Nicolas Kicker.

Spelare på framförallt ITF-nivå är enkla byten där prispengarna är skrattretande och summorna för att lägga sig i en match, ett set, kan ofta vara astronomiska jämfört med vad en spelare tjänar på att vinna hela turneringen.

Matchfixing pågår och är nog ett större problem än vad vi kanske anar.

Idag hände det med all sannolikhet igen.

Alexander Bublik, rankad 144 i världen, stod som favorit till 1.30 gånger pengarna mot Zdenek Kolar i Cherbourg Challenger. Matchen spelades på bana 2 i Cherbourg inför 10 åskådare, men desto mer livat var det på twitter.

Efter bara fem gem, underläge 2-3 i första set, stod Bublik till 5 gånger pengarna och 392 000 euro hade matchats på Betfair. En minst sagt onormal summa för spel på en Challengermatch.

2-5 underläge och Unibet erbjöd 18 gånger pengarna på Bublik. Kunde det så vara att det visst låg en hund begraven här? Allt pekar på det. Någon/några hade satsat rejäla summor pengar på att Bublik skulle förlora, trots att han var storfavorit till 1.30 gånger pengarna mot en sämre rankad spelare (#226).

Bublik? Han stod för en insats värt en Oscar. Titta gärna nedan och bedöm själva.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.