Ruuds äventyr i Australian Open över:”Han var helt enkelt för smart”

1
993
Casper Ruud. Foto: Alex Theodoridis/Tennisportalen

Casper Ruuds äventyr i Australian Open är över för den här gången. Diego Schwartzman, rankad 26 i världen, vann i tre raka sets, 6-4, 6-2, 6-3. På den efterföljande presskonferensen i Melbourne hymlade inte norrmannen om sin motståndares överlägsenhet.

– Han hade full kontroll och var helt enkelt för smart för mig idag.

Casper Ruud har i och med sina insatser i Australian Open skrivit in sig i historieböckerna som första norrman sedan 2001 att spela ett Grand Slam, en bedrift gjord av hans egna far och den tidigare storspelaren, Christian Ruud.

Fransmannen Quentin Halys besegrades i första omgången i huvudturneringen efter 11-9 i femte set och över fyra timmar på banan. Lägg till tre matcher i kvalet och över 30 grader i Melbourne mot en tourens bollskickligaste spelare – förhållandena var kanske inte de mest optimala mot just Diego Schwartzman. Förhållanden Schwartzman själv visste skulle gynna honom.

– Han har matchats tufft på sistone och jag visste att om jag skulle vara stabil, intensiv i mitt spel och få honom att röra sig så skulle mina chanser att vinna vara goda, säger Schwartzman på presskonferensen efter matchen.

Ruud erkände själv att andningen och fysiken inte riktigt var där.

– När jag slog innan på förmiddagen inför matchen kändes det okej men när jag spelade match kändes det tyngre. Kanske en balans av att man var lite spänd men jag hittade aldrig någon andningsrytm. Vid längre bollar kände jag mig sliten och jag vet att jag i grunden har en bra fysik och detta ska egentligen inte få ske. Samtidigt har jag matchats tufft på sistone och jag får helt enkelt träna mer, bli jämnare och ännu mer säker till nästa gång.

Ruud fortsätter sin analys.

– Jag var aldrig riktigt med som ni säkert såg. Det var över ganska fort i varje set. Han är rutinerad och ligger topp-30 på rankingen. Det är klart att jag är besviken och jag visste att han skulle spela bra men det var inte min bästa dag som tennisspelare om man säger så.

– Hade jag startat bättre hade jag kanske kunna vinna första set, han fick ett par bollar extra hela tiden tillbaka i banan och då vinner man oftast med fler poäng, så är det bara. Ska man ha en chans att slå en spelare som ligger bland de bästa i världen så vill man gärna vinna första set som statistiken talar för men det gick inte idag, summerar Casper.

Var han bättre än du trodde han skulle vara?

– Han spelade nog mer annorlunda än vad jag tänkte mig och fortare. Jag har sett han på video en hel del och jag visste att han hade en riktigt bra backhand. Liten överraskning att det gick så fort som det gick.

Är Schwartzman den bästa spelare du mött rent spelmässigt?

– En av dem, han eller Ramos som jag mötte förra året i Barcelona. Jag spelade nog bättre mot Ramos än vad jag gjorde idag men Diego var lite för smart för mig idag som sagt.

Han sa att du har en väldigt ljus framtid.

– Klart att det är trevlig att höra det. Vi är många unga som är där och kämpar nu och vill komma långt, du har Zverev som är nummer 4 i världen och han är på en annan nivå än vi i ”Next-Gen”. Vi har många som är runt 50-100 i den gruppen och alla lär av alla och många har en ljus framtid, helt klart.

Värmen slog till i Melbourne för första gången i årets turnering och temperaturen översteg 30 grader. Ett flertal spelare pratade om hur dem nästintill smälte på banan men värmen var inget problem för Casper.

– Ja, det var nog inte så jättevarmt men det var varmare än de senaste 5-6 dagarna med tanke på regnet som vi haft. Jag var på Noumea (Challenger, reds.anm) och spelade alldeles nyligen och där var det ännu varmare än här och då var det inga problem alls.

Vad tänker du om möjligheten att etablera dig inom topp-100 i år?

– Hade du frågat mig samma fråga för ett år sedan så är jag desto mer säker nu på att jag kan etablera mig där. I Rio de Janeiro gick jag från 210 till 130 på världsrankingen på bara en vecka. Det är inte riktigt normalt, jag skulle inte säga att det var oförtjänt men det var ett väldigt stort steg på bara en vecka. Det var såklart grunden att jag låg så högt ifjol men i år är jag en mer erfaren spelare och hoppas på att hitta en mer jämnhet i mitt spel.

Hur många Grand Slams blir det i år?

– Jag hoppas på alla fyra såklart. Nu har jag redan klarat en och nästa är på grus som jag känner mig komfortabel på och kanske ännu mer komfortabel än på hardcourt. Förhoppningsvis kommer man in på topp-100 och då slipper man garanterat kvala så det hade varit det bästa. Jag har många poäng att försvara från Rio men jag förväntar mig att klättra några platser på rankingen nu när jag fått en bra start på året, säger Casper.

Elias Ymer kvalade likt Casper in i huvudtävlingen och spelarna emellan sporras av varandras framgångar, medger Ruud.

– Vi snackar med varandra varje dag och messar. Vi har olika träningsbaser, jag är i Spanien mest, han är inte där så mycket längre, jag vet att han var där förut i Barcelona men har bytt en del tränare genom åren. Vi är bra kompisar och ser varandra på turneringar, alltid trevligt att ha en skandinav runtomkring sig.

Hur pass högt Ruud kommer klättra på rankingen året 2018 återstår att se men Diego Schwartzman tror på en mycket ljus framtid för norrmannen.

– Han är väldigt ung, gör ett bra jobb i de stora turneringarna och jag tror att han kommer fortsätta göra bra ifrån sig och ha en mycket fin säsong.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.