Stefan Olsson inför finalen i Australian Open: ”Bara gå ut och njuta”

0
1021
Stefan Olsson. Foto: Tennisportalen

Stefan Olsson har chans på karriärens tredje Grand Slam i singel och den första i Australian Open.

Stefan går in i finalen med en avslappnad attityd som hjälpt honom hela vägen till final.

– Jag försöker bara njuta och ha kul på banan.

Dubbelpartnern Joachim Gerard och världsettan Shingo Kunieda har båda en gemensam nämnare i tävlingen. Spelarna har nämligen förlorat mot Stefan Olsson i kvart respektive semifinal i Australian Opens rullstolstävling.

Stefan Olsson bokade finalbiljetten efter seger mot världsettan Shingo Kunieda från Japan och det i en match som tog 7 timmar att spelas klart.

Den totala matchtiden på banan klockades in på 1 timme och 59 minuter och matchen som inleddes på bana 7, fick avbrytas två gem in i andra set p.g.a extrema förhållanden.

Temperaturerna visade upp emot 40 grader i skuggan och samtliga matcher på sidobanorna fick avbrytas.

Först 6 timmar senare, 19:00 lokal tid, kunde matchen återupptas på Margaret Court Arena under tak.

Hur Stefan Olsson dödade tiden under avbrottet?

– Chillade med familjen i player lounge. Käkade lite, försökte spänna av. Inte tänka för mycket helt enkelt.

Omställningen och skillnaden i snabbheten på banorna var inte Stefan riktigt förberedd på.

– Det var helt galet vilken skillnad det var. Sidobanorna passar mig som handen i handsken med min slice, bollen bara där. Den studsar inte upp riktigt som den gjorde på ”MCA”.

– Jag gick upp ett kilo i racketen för jag kommer att behöva det, tänkte jag, innan jag gick ut på Margaret Court Arena, men jag fick inte till slagen helt plötsligt. Det gick alldeles för långsamt, Shingo (Kunieda, reds.anm) fick in extremt många bollar och det kändes som banan var extremt stor. Han var som en igel på mig.

Stefan fortsätter.

– Jag lyckades lugna ner mig, bytte till ett lösare strängat racket och började serva bättre. Han hade jättesvårt att bryta min serve och oavsett om det var 0-40 i mina gem kändes det som att jag skulle komma tillbaka.

Hur mycket betyder det för dig att spela final i Australian Open?

– Ja, vad är det ni brukar säga. Obskyrt?

Haha, obskyrt är ju något dåligt. Det här är ju bra!

– Haha! Jo, men det är helt otroligt faktiskt. Så som jag har spelat senaste två veckorna, till det här, det är en sådan skillnad att det är löjligt. Jag har spelat som en påse skit tidigare.

– Jag har inte haft för höga förväntningar här och kunnat slappna av mer och mer, Joachim (Gerard) hjälpte mig förra veckan att just slappna av mer och spela bättre i dubbeln. Jag bryr mig faktiskt inte lika mycket om jag förlorar eller vinner, utan försöker bara ha kul och njuta av Australian Open.

I finalen väntar Gustavo ”Gusti” Fernandez från Argentina. En spelare Olsson är väl bekant med.

– En tuff match, vi har spelat en hel del matcher mot varandra och jag tror vi har 9-9 lika i inbördes möten. Jag ska bara fortsätta gå ut och njuta och vi får se vad som händer.

Olsson har haft ett fint stöd av svenskarna som är på plats i Melbourne.

– Björkman, Wilander, Enqvist, de kommer alltid fram och frågar hur det går och så. De har inte varit och kollat men det förstår man med allt jobb osv. Det är skitkul.

Olsson skickar med en sista hälsning till folket hemma i Sverige.

– Ja hoppas ni kommer och kollar. Kom ner till Melbourne! Eller kolla på Eurosport. Eurosport Player. Tack för allt stöd!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.