Stefanos Tsitsipas skapar tennisfeber – får egen souvlaki uppkallad efter sig

0
1460

20-åriga Stefanos Tsitsipas från Grekland har varit Australian Opens stora snackis i år. Tsitsipas har varit namnet på allas läppar i Melbourne och nu har Tsitsipas-febern nått oanade höjder…

Eleni Daniilidou, Konstantinos Economidis och Paris Gemouchidis får ursäkta.

Stefanos Tsitsipas och Maria Sakkari på damsidan har satt Grekland på tenniskartan och fått folk att gå man ur huse för att bevittna den vackra sporten på olika platser. Torget, caféer, grannen, svärmor – tennisen börjar växa i landet och det är onekligen en ”tennisboom” vi ser i Grekland där fotboll och basket är lika med religion.

Inte nog med att tennisintresset växer så det knakar i Grekland – så gör den det likväl på andra platser runtom i världen där den grekiska populationen är stor.

Vi såg det i Toronto när Tsitsipas gick hela vägen till final i stadens Mastersturnering och tennisfebern i Melbourne har nått nivåer man inte trodde var möjliga.

Melbourne beskrivs som Greklands tredje största stad med upp emot 200 000 greker i staden och på Lonsdale street i centrala Melbourne kryllas det av butiker, mataffärer och bagerier med influenser från Grekland. Och en välkänd ”souvlakiria” som vi snart återkommer till.

Tillbaka till Australian Open.

Är man en inbiten tennissupporter och konsumerat sin beskärda del av tävling senaste 15 åren kan man inte ha missat Marcos Baghdatis och cypriotens fanskara på läktarna. Iklädda grekiska fotbollströjor och sminkade i blått och vitt har man stöttat Baghdatis på plats i Melbourne. ”Baggen” återkommer ofta till fansen som en stor del av framgångsreceptet i tävlingen 2009 när cyprioten gick hela vägen till final.

I takt med att Baghdatis resultat senaste åren gått i en nedåtpekande spiral har Baghdatis fanclub desperat försökt bringa liv i en spelare som definitivt haft sina bästa dagar bakom sig.

Fansen har suktat efter en ny grek att stötta och bära fram till nya framgångar. Tills i år.

14 januari. 2019. Bana 3, Melbourne Park. 12:30 lokal tid. Fansen var tillbaka.

Tsitsipas inledde sin sejour i Australian Open 2019 med att besegra lovande italienaren Matteo Berrettini efter 3-1 i set och det efter ett minst sagt mäktigt välkomnande…

Publikstödet har fortsatt och i sin tur ökat under turneringens gång i och med Tsitsipas/Sakkaris framfart i tävlingen.

Igår tog visserligen resan slut för Tsitsipas när Rafael Nadal blev både ett, två och tre nummer för stort. Greken förlorade efter att ha fått en gratis lektion i tennis från ”The king of Clay”. 6-2, 6-4, 6-0.

Tsitsipas-febern tog slut där och då tänker ni säkert?

Inte. Stalactites restaurant, beläget i kärnan av Lonsdale Street och tveklöst Melbournes mest populära grekiska restaurang, och som de facto har en ”Baghdatis-souvlaki” på menyn, har nu introducerat ”Tsitsipas-souvlakin”.

En lammsouvlaki med pommes, granatäpple, tomat, smulad fetaost, mynta, basilika och en stänk av chili. Noga utvalt av huvudpersonen själv. Det blir inte större än så.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.